Κορωνοϊός: Η έξαρση φέρνει μάσκες με σύσταση – Εμβολιασμό και rapid test συστήνουν οι επιστήμονες

0
746

Κορωνοϊός: Επιστρέφει η covid-19 – Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

Μάσκες και αυτοδιαγνωστικά τεστ επανέρχονται ως ισχυρά «όπλα» ατομικής προστασίας, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένες συνθήκες με σκοπό τη συγκράτηση της διασποράς, καθώς την περίοδο που διανύουμε υπάρχει μεγάλη έξαρση.

Χθες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνήλθε με αντικείμενο συζήτησης την υψηλή κυκλοφορία της Covid-19 στην κοινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «εκτοξευθεί» κρούσματα και νοσηλείες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για τις συστάσεις που έχουν ως σκοπό την ανακοπή του δυνατού «κύματος».  

Ακόμη αναμένεται να εκδοθεί και η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που μετατέθηκε για να συλλεχθούν στοιχεία έως και χθες, καθώς είχαν προηγηθεί οι αργίες της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου.

Υπενθύμιση εμβολιασμού

Οι Έλληνες επιστήμονες τόνισαν τη σημασία σύστασης χρήσης της μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως είναι κλειστοί χώροι με κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η υπενθύμιση της σύστασης για self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα τα εορταστικά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη να ενημερωθούν και πάλι οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η ενέργεια αυτή κρίνεται σκόπιμη καθώς είναι γεγονός ότι δεν έχει πάει για εμβολιασμό παρά ένα μικρό ποσοστό πολιτών.  Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μία αναμνηστική δόση είναι οι εξής:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • -Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • -Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • -Έγκυες γυναίκες
  • -Επαγγελματίες υγείας

Πηγή:

Comments are closed.