14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Οι νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά στον Διαβήτη

0
501

Έχοντας την «τιμή» να ανήκω στην ομάδα του διαβήτη τύπου 2 θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να επιμεληθώ αυτού του αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που έχει οριστεί να είναι η 14η Νοεμβρίου.

Τη μόνη εισαγωγική παράγραφο που θέλω να γράψω πριν συνθέσουμε το αφιέρωμα στο διαβήτη, είναι ότι κάποια στιγμή που βρέθηκα μπροστά στην ομάδα του διαβητολογικού τμήματος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου η υποδοχή από την νοσηλεύτρια μέχρι και την γιατρό με έκαναν να νιώσω ασφάλεια για αυτό που θα ακολουθούσε και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την ενημέρωση για το τι είναι ο διαβήτης, πως τον αντιμετωπίζεις, πως τον ρυθμίζεις και συνεχίζεις να ζεις φυσιολογικά.

Κλείνοντας το εισαγωγικό σημείωμα θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με ώθησαν στο να ξεπεράσω φόβους, αρνήσεις και που επιμελούμενοι την δέουσα διατροφή, μου χάρισαν την φιλική συνύπαρξη με τον «διαβήτη τύπου 2»

Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) γνωστοποίησε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020 θα είναι “Νοσηλευτές και Διαβήτης”.

Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι μια ωδή στο νοσηλευτικό προσωπικό που το 2020, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα.

Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του νοσηλευτή στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε οι νοσηλευτές με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη από τους ασθενείς.

Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον Διαβήτη προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη Διαφορά !

Σήμερα 460 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Διαβήτη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030

Οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την COVID-19, είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη

Π.Ο.Υ: έλλειψη 5.9 εκατ. νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο ανάγκη αύξησης κατά 8% ετησίως για να ξεπεραστεί το έλλειμμα έως το 2030

«Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον Διαβήτη, προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), όπως παρουσιάστηκε στη σημερινή διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του ΣΔ, η ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή.

Για την ενημερωτική εκστρατεία, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), δημιούργησε ένα animation video (διάρκειας 40”), το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα με την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), με πρωταγωνιστές τους νοσηλευτές και τους ασθενείς με ΣΔ. Επίσης, προχώρησε σε προσαρμογές ενημερωτικού υλικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), στα Ελληνικά, (εκπαιδευτικός Οδηγός Εκστρατείας για τον Διαβήτη και αφίσες). Τα υλικά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, https://www.ede.gr/

Στην ίδια φιλοσοφία και το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) «Οι νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά στον Διαβήτη» επισημαίνοντας την ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερων νοσηλευτών ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με Διαβήτη να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους. Σύμφωνα με τον IDF, σήμερα περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με Διαβήτη παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Μόνο πέρυσι, ο ΣΔ ευθυνόταν για 4,2 εκατομμύρια θανάτους και για δαπάνες υγείας τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων – 10% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για την υγειονομική περίθαλψη.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη;

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

World Diabetes Day written on notebook with stethoscope, syringe and pills. Medical concept.

Η παγκόσμια Ημέρα για το διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Πότε εορτάζεται;

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.

Υπάρχει ένα ειδικό θέμα κάθε χρόνο;

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη επικεντρώνεται σε ένα θέμα που σχετίζεται με το διαβήτη. Θέματα που καλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια περιελάμβαναν τα εξής:

  • Διαβήτης και ανθρώπινα δικαιώματα
  • Διαβήτης και τρόπος ζωής
  • Διαβήτης και νεφροπάθεια
  • Διαβήτης και παχυσαρκία
  • Διαβήτης και φροντίδα των ποδιών
  • Διαβήτης και λιγότερο ευνοημένοι πληθυσμοί
  • Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF), σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης, έναντι των 151.000.000 το έτος 2000.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

πηγή: iatrikostypos.gr – pdm.gov.gr

Comments are closed.