Τρίτη 4/7 η ΚΕΔΕ ψηφίζει πρόεδρο με Βορειοελλαδίτικο άρωμα

0
2173

Η υπουργοποίηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου αναπόφευκτα άνοιξε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με το καταστατικό της ΚΕΔΕ ο Α’ αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου συγκαλεί για την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 στις 13:00 τα 31 μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να εκλέξουν με μυστική ψηφοφορία το νέο πρόεδρο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε περιθώρια ως προς το πρόσωπο του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ, αν και υπήρξαν κινήσεις και από άλλους Δημάρχους μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και να εκδηλώσουν υποψηφιότητα.

Όπως είχε αναφέρει το neakallithea.gr σε προχθεσινό του ρεπορτάζ σχετικά, η υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε την πόρτα για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της ΚΕΔΕ με τους Δημάρχους Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Δημήτρη Κωνσταντέλο, και Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου να εκδηλώνουν ενδιαφέρον (σχετικά ρεπορτάζ υπήρξαν και από άλλα site).

Ωστόσο το οποιοδήποτε φιλολογικό ή ουσιαστικό ενδιαφέρον τους βρήκε κλειστή την πόρτα του Μαξίμου καθώς είχε ήδη αποφασιστεί ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου, αν και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Δήμαρχος Αθηναίων επέμενε έντονα στην αρχική του απόφαση για να θέσει υποψηφιότητα.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου

Σε ότι αφορά στη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 4, 5 και 6 του ΠΔ 75/2011 (ΦΕΚ Α΄182) αν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα σε δέκα ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή.

Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως Πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο Βασίλειος Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας.

Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον Πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.

Comments are closed.