Τζο Μπάιντεν ο εκλεκτός των Αμερικανών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

0
512

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο εκλεκτός των Αμερικανών καθώς φαίνεται ότι κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για τις ΗΠΑ έπειτα από τέσσερα χρόνια υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες εκλογικού «θρίλερ», ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής, επικρατώντας στην Πενσιλβάνια και στη Νεβάδα.

Ο Μπάιντεν εξασφαλίζει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ, 290 εκλέκτορες-πολύ περισσότερους από τους απαιτούμενους 270- και θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα απευθυνθεί στον Αμερικανικό λαό στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Στο πλευρό του θα έχει τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις καθώς και τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη έγχρωμη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Σε όλα όσα δηλώνει πλέον ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας η οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου,  θα δωθεί η απάντηση όταν οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Χιλιάδες αμερικανοί έχουν βγει στους δρόμους να γιορτάσουν τη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών και, πλέον, νέου προέδρου των ΗΠΑ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πλημμυρίσει» με σκηνές πανηγυρισμού.

Την ίδια στιγμή, συγχαρητήρια ηγετών και πολιτικών προς τον Τζο Μπάιντεν φτάνουν από κάθε άκρη του κόσμου, πολλά από τα οποία με αιχμές για την τετραετία κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα συγχαρητήρια μηνύματα είναι εκείνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ως «πραγματικό φίλο της Ελλάδας», και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  η οποία τονίζει ότι «προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας».

πηγή: protothema.gr

Comments are closed.