ΠέΖΟ..αποδράσεις – Ναύπακτος η ρομαντική

0
664

Από αυτήν την Κυριακή  προτάσεις και για μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις

Ναύπακτος η ρομαντική

Γοητευτική, αρχοντική και ρομαντική, η Ναύπακτος είναι ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός. Δυόμισι περίπου ώρες με το αυτοκίνητο, με δύο επιλογές πρόσβασης. Είτε από τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου για πιο σύντομα, είτε από το “vintage” θα μπορούσαμε να το πούμε Ferry Boat (με τα μισά χρήματα εισιτηρίου) από το οποίο μπορεί κανείς  να θαυμάσει την υπέροχη θέα της γέφυρας και ειδικά τα βραδάκια όταν είναι φωτισμένη. Επιπλέον αυτή η επιλογή δίνει την αίσθηση πως ταξιδεύεις για νησί.

Όπως και να έχει σε λίγα μόνο λεπτά, απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη η φιλόξενη Ναύπακτος, στην αγκαλιά του Κορινθιακού κόλπου, αμφιθεατρικά χτισμένη σε πευκόφυτο λόφο. Προσφέρεται για χαλαρές βόλτες στο γραφικό λιμάνι της που είναι το σύμβολό της και το ωραιότερο σημείο της. Στην αριστερή άκρη του λιμανιού δεσπόζει ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη και στην απέναντι πλευρά προς τα δεξιά βρίσκεται το άγαλμα του διάσημου ειδικά για το “Δον Κιχώτη“, Ισπανού λογοτέχνη Μιχαήλ Θερβάντες ο οποίος συμμετείχε και στην γνωστή και εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια ιστορία, ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Αξίζει επίσης μια βόλτα στο κοντινό”Φετιχέ Τζαμί” περνώντας από το πλακόστρωτο σοκάκι, μπροστά στο λιμάνι, ανάμεσα σε γραφικά “καφέ” και εστιατόρια. Μία επίσκεψη επίσης, στο νεοκλασικό κτίριο του 1955 το οποίο στεγάζει την “Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη” μία από τις καλύτερα οργανωμένες Δημόσιες βιβλιοθήκες στη Ελλάδα, καθώς και στον Πύργο Μπότσαρη, στην οικεία Τζαβέλα, το Ασκληπιείο κοντά στο Κεφαλόβρυσο και το πέτρινο πελεκητό Ρολόι, ανεβαίνοντας μερικά σκαλάκια πίσω από την εκκλησία του πολιούχου Αγ. Δημητρίου, ολοκληρώνουν την πολιτιστική ενημέρωση του ταξιδιώτη.

Άλλη μια όμορφη εμπειρία είναι η επίσκεψη στον πεζόδρομου του “Στενοπάζαρου” όπου αξίζουν οι γευστικές δοκιμές καθώς και κάποιες μικρές αγορές αναμνηστικών δώρων.

Τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά και τα διάφορα καταστήματα με νόστιμα εδέσματα και παραδοσιακά γλυκά(καρυδάκι του κουταλιού και άλλα) προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Η παραλία Ψανής προσφέρεται για μπάνιο όσο και για καφεδάκι και χαλάρωση. Το πιο κοσμοπολίτικο και αρχοντικό Γρίμποβο προσφέρει απλόχερα τη δροσιά του στον επισκέπτη, αφού είναι γεμάτο πλατύφυλλα πλατάνια, λιμνούλες και βρύσες, καθώς και όλων των ειδών γαστριμαργικές απολαύσεις.

Τελευταία και καλύτερη, η ανάβαση στο καλοδιατηρημένο Κάστρο της Ναυπάκτου από το οποίο έχουν περάσει ΈλληνεςΤούρκοι, Ενετοί και Άγγλοι. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στους Ενετούς. Προσοχή στην είσοδο όπου αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας του, αναλόγως την εποχή. Συνήθως κλείνει στις 15.00. Η σημασία του για την πόλη της Ναυπάκτου και τις γύρω περιοχές μεγάλη και η ιστορία του πλούσια. Η θέα απλά μαγευτική προς τον Κορινθιακό κόλπο ως την Πάτρα και το Αίγιο. Όποια ώρα και να το επισκεφθεί κανείς θα φύγει με  τις ωραιότερες εικόνες και αναμνήσεις.

Μετά τη Ναύπακτο μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και τα χωριά της πανέμορφης Ορεινής Ναυπακτίας, αλλά αυτό θα αποτελέσει θέμα άλλης Πεζο…απόδρασης.

Η αναχώρηση από τη Ναύπακτο μπορεί να γίνει και από διαφορετικό δρόμο, που περνάει μέσα από τα γραφικά χωριά του γειτονικού νομού της Φωκίδας Αγ.Νικόλαο, Γαλαξίδι, Ιτέα και άλλα πολλά.

Επιμέλεια:

Πηνελόπη  Κούτρα

Comments are closed.