«Μια Πόλη στο Δρόμο»: Δηλώνει «Παρών» στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου

0
1314

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση θέσεων και αρχών καθώς και με αναφορά στην παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο» δηλώνει «παρών» στις Δημοτικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023.

Στην ανακοίνωση της η Δημοτική Κίνηση επισημαίνει πως οι όροι του νέου εκλογικού νόμου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δυσμενείς ιδιαίτερα η διατήρηση των κοινοτήτων στο Δήμο Καλλιθέας, που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, «…μεγαλώνει τα εμπόδια, ενώ προϋποθέτει και μεγάλη οικονομική αφαίμαξη…».

Ωστόσο η ανακοίνωση καταλήγει πως «…παρά τις δυσκολίες, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” θα δώσει και πάλι τον αγώνα στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου…».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Μια Πόλη στο Δρόμο»

Η “Μια Πόλη στο Δρόμο” μπροστά στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών σηματοδότησαν μία αδιαμφισβήτητη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.Το κύμα λαϊκής οργής και αγανάκτησης που προκάλεσαν την προηγούμενη περίοδο οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από την πανδημία, το έγκλημα στα Τέμπη, η πρωτοφανής ακρίβεια, οι υποκλοπές, ο αυταρχισμός και η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, δεν αποκρυσταλλώθηκε σε μια εκλογική αμφισβήτηση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η νίκη αυτή της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί τόσο αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής της από τα λαϊκά στρώματα, όσο εμπέδωση εκ μέρους τους του ΤΙΝΑ (Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) που προκάλεσε η μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 και η συνεχής δεξιά μετατόπισή του ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές της αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης διαχείρισης που εκπροσωπούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το εκλογικό σώμα “επέλεξε” την σιγουριά του πρωτότυπου.

Η ανησυχητική άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, θα έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου ακόμα δεξιότερα, διευκολύνοντας την επιβολή αντιδραστικών πολιτικών.Σ’ αυτή την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, για την κοινωνία και τους λαϊκούς αγώνες, θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” γεννήθηκε το 2019, από αγωνίστριες και αγωνιστές που είχαμε συναντηθεί μ έσα στα κινήματα της περιόδου. Στο αντιφασιστικό κίνημα, τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στα κινήματα Αλληλεγγύης, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και τις αποκοπές ρεύματος και νερού στα χρεωμένα νοικοκυριά.Αυτά τα κινήματα και αυτούς τους αγώνες θελήσαμε να εκφράσουμε και μέσα από την συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές.

Όπως γράφαμε τότε στην εκλογική μας διακήρυξη, “η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση «Μια Πόλη στο Δρόμο» καλεί σε αγώνα για να υπάρξει μια αγωνιστική φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η φωνή των κινημάτων της Καλλιθέας, των εργαζομένων και των φτωχών. Καλεί σε πάλη για το τσάκισμα του φασισμού, για την αντεπίθεσή μας, για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν”.

Ο λαός της Καλλιθέας μας τίμησε, δίνοντάς μας μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρά τις μικρές μας δυνάμεις, το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο, τις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία, αγωνιστήκαμε για:

Δημοτικές υπηρεσίες ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, για όλους τους κατοίκους της Καλλιθέας, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Άμεση και πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με στέγαση των νηπίων σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, ενάντια στα σχέδια της διοίκησης Κάρναβου να τα στοιβάξει σε απαράδεκτα κοντέινερ.

Δημοτικά ιατρεία που να καλύπτουν τις ανάγκες των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, των άνεργων, των ανασφάλιστων, των άστεγων και των προσφύγων.

Ξενώνα αστέγων και ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.Δημόσιους χώρους πραγματικά ελεύθερους, με χρήσεις προς όφελος των κατοίκων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Έναρξη και ολοκλήρωση της Β’ Φάσης ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου, ενάντια στα σχέδια Πατούλη για τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου.

Σταθήκαμε δίπλα σε κάθε αγώνα των εργαζομένων του Δήμου μας (στον τομέα καθαριότητας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ) για μόνιμη και σταθερή εργασία, για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Με την εναλλαγή της εκπροσώπησής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δώσαμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πολιτικής συμμετοχής βασισμένης σε ιδέες και αρχές, απαλλαγμένης από προσωπικές φιλοδοξίες και παραγοντισμούς. Για το πώς η πολιτική είναι υπόθεση και δυνατότητα όλων μας και όχι αποκλειστικότητα κάποιων “ειδικών”.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι όροι για ένα εκλογικό κατέβασμα στις δημοτικές εκλογές είναι ακόμα δυσμενέστεροι. Οι δήμοι και οι περιφέρειες συνεχίζουν να κινούνται στις ίδιες ράγες αντιλαϊκής πολιτικής και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Μετασχηματίζονται, εδώ και χρόνια, σε μακρύ βραχίωνα του κεντρικού αστικού κράτους, αποτελώντας πεδίο εφαρμογής αντιδραστικών αλλαγών σε πολλαπλά επίπεδα, με βασικότερα την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλών ταχυτήτων, τη στενότερη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας συντελέστηκε μια ιδιαίτερα αντιδραστική στροφή. Η, έστω και ημιτελής (αφού δεν έθιγε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο), απλή αναλογική που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαταστάθηκε με την υπερενισχυμένη αναλογική του νόμου Βορίδη, με ελάχιστο όριο 3% για την είσοδο μια παράταξης στο ΔΣ.

Η υποχρεωτική συμμετοχή με συνδυασμούς και για τα Κοινοτικά Συμβούλια μεγαλώνει τα εμπόδια, ενώ προϋποθέτει και μεγάλη οικονομική αφαίμαξη. Στόχος, ο αποκλεισμός από τα Δημοτικά Συμβούλια των “ενοχλητικών” φωνών αλλά και των ίδιων των λαϊκών αναγκών.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις πολιτικές, πολιτικές που ορίζονται από ΕΕ, κυβερνήσεις και κεφάλαιο, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση σε δήμους και περιφέρειες, ενώ η έννοια “αυτοδιοίκηση” ακούγεται περισσότερο σαν φάρσα. 

Όμως και παρά τις δυσκολίες, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” θα δώσει και πάλι τον αγώνα στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Για να μετασχηματιστεί η απογοήτευση και η αγανάκτηση σε δύναμη για νίκες και κατακτήσεις για τις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου. Για να ανοίξει ξανά ο δρόμος προς ένα καλύτερο αύριο. 

Για ποιοτικές, δωρεάν, δημοτικές υπηρεσίες στην υπηρεσία των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, ειδικά των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτωνΔια δημόσιους χώρους ελεύθερους από το κέρδος, πραγματικά ανοιχτούς σε όλους, όπου οι άνθρωποι θα συναντιούνται, θα συνομιλούν, θα κοινωνικοποιούνται, θα απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Για πρόσβαση όλων των παιδιών στους δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς αντίτιμοΓια δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους/ες .

Για να μην χαθεί κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας .

Για μια Καλλιθέα καθαρή από φασισμό και ρατσισμό, ανοιχτή σε πρόσφυγες και μετανάστες 

Comments are closed.