ΚΕΔΕ VS Κυβέρνησης: Προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για την κινητικότητα υπαλλήλων

0
446

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να δημιουργούνται αρκετά σύννεφα στις «ηλιόλουστες» σχέσεις, μέχρι πριν λίγο καιρό, μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Κυβέρνησης.

Τα σύννεφα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χωροταξικό όπου δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της, συνεχίστηκαν με την ενημέρωση του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου για την ανακύκλωση ζητώντας να μπουν κανόνες από την κυβέρνηση στο τρόπο λειτουργίας της,.

Ακολούθησε το δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών που άφηνε να εννοηθεί πως η χρηματοδότηση των 80 εκ.ευρώ είναι έκτακτη, ενώ αυτή μετά έγινε τακτική από τους ΚΑΠ, ήρθε η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους που έγιναν 100 και για λίγους για να φθάσουμε στην απόρριψη της πρότασης της ΚΕΔΕ για την ύπαρξη σύμφωνης γνώμης των δημάρχων στη μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων.

Το ζητούμενο είναι η ΚΕΔΕ στα ουσιαστικά ζητήματα διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων να μπορέσει να περάσει το δίκαιο των θέσεων της. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ η οποία αναφέρει:

Η απόφαση της Ε.Ε. της Κ.Ε.Δ.Ε.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εδώ και χρόνια εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός, ότι ενώ αυξάνονται διαρκώς οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των Δήμων, δεν συμβαίνει το ίδιο ούτε με τους πόρους, ούτε και με το προσωπικό τους. Ειδικότερα για το προσωπικό των ΟΤΑ, έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι μειώνεται διαρκώς, τόσο εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων και της μη πρόσληψης νέου προσωπικού, όσο και λόγω του καθεστώτος της κινητικότητας που εφαρμόζεται σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Το καθεστώς της κινητικότητας αποψιλώνει διαρκώς τους Δήμους από έμπειρο κι απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς της δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να λαμβάνεται προηγουμένως υπόψη ούτε η γνώμη των Δημάρχων, αλλά ούτε και οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των Δήμων στους οποίους εργάζονται.

Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων από τους Δήμους μας υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, οι οποίοι μέσω της κινητικότητας βλέπουν να στερούνται ακόμη και τους λίγους εργαζόμενους που έχουν στη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν πολλές φορές ούτε στοιχειωδώς, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί προς την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού  ότι θα δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι τελικά δεν λαμβάνεται καμία απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι Δήμοι.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνεται στην απόφαση της Ε.Ε. η πάγια θέση της ΚΕΔΕ που είναι να αποτελεί προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος σε άλλο Δήμο.

Επίσης επισημάνθηκε ότι η ΚΕΔΕ δεν είναι αντίθετη στην κινητικότητα υπαλλήλων από Δήμο σε Δήμο, αρκεί αυτή να γίνεται μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους (υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών), ώστε να μην επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών».

Comments are closed.