Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1910

2 4    Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αχιλλεύς    Αχιλλεία   Δούκας    Δούκισσα    Ελισάβετ    Ζαμπέτης   Ζαμπέτα   Φορτουνάτος

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης

H Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης (International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace) υιοθετήθηκε με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Ο διεθνής οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του να αναδείξουν μέσα από εκδηλώσεις τις αξίες του πολυμερισμού και της διπλωματίας για την ειρήνη με τους οποίους πραγματώνονται οι τρεις βασικοί στόχοι του ΟΗΕ: Ειρήνη και Ασφαλεια, Ανάπτυξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα.  Ο Πολυμερισμός (multilateralism) αποτελεί τη διεθνολογική θεωρία και πράξη που ευνοεί την συλλογική εκτέλεση διεθνών αποφάσεων (συλλογικά ειλημμένων από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ) από ομάδες κυβερνήσεων και κρατών. Αντίθετα ο μονομερισμός (unilateralism) βασίζεται στην αλαζονεία της ισχύος και το δίκαιο του ισχυρού.

Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής

Η Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, με πρωτοβουλία του μη κυβερνητικού οργανισμού «Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής» (International Sculpture Center), που εδρεύει στις ΗΠΑ.  Στόχος της είναι να προωθήσει την κατανόηση της γλυπτικής – μία από τις αρχέγονες τέχνες του ανθρώπου – από το ευρύ κοινό και να επισημάνει τη μοναδική και ζωτική συμβολή της στην κοινωνία.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week) πραγματοποιείται κάθε χρόνο (23-29 Απριλίου 2023) ,με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειες τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (Protected Together: #Vaccines work!), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων, ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη.
Παράλληλα, όμως, τα κράτη-μέλη τιμούν τους πραγματικούς «Ήρωες των Εμβολίων» (Vaccine Heroes), που συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην ατομική και συλλογική ανοσία. Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, οι γονείς που επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό καθώς και όσοι αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες τις οποίες διαχέουν στο κοινό, προάγουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον εμβολιασμό ως ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Η σημασία των εμβολιασμών σήμερα

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.
Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα. Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων, εκ των οποίων πολύ χαμηλό ποσοστό είχε εμβολιαστεί στη χώρα μας, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, υπαγορεύει την εφαρμογή εντατικών προγραμμάτων εμβολιασμού για 10 νοσήματα προτεραιότητας, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών με τη συνεργασία μεγάλων οργανισμών αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α.
Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 8 2 1 


Πεθαίνει ο Αθανάσιος Διάκος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, που εκτελέστηκε δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους στη Λαμία.

1 8 2 7

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.

1 9 0 4


Γεννήθηκε ο Βίλεμ Ντε Κούνινγκ, ολλανδοαμερικανός ζωγράφος, ηγετική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. 

1 9 1 5 


Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.

1 9 1 9 


Γεννήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

1 9 3 2 


Οι νέες τεχνολογίες τίθενται για πρώτη φορά στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα Άρσεναλ – Νιουκάστλ (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι το νικητήριο γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ».

1 9 4 1


Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. 

1 9 4 4 


Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1 9 6 7 


Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

1 9 7 4 

Τη νύχτα της 24ης προς 25η του Απρίλη 1974 εκδηλώνεται στην Πορτογαλία στρατιωτικό κίνημα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, που συμπλήρωνε 42 χρόνια. Ετσι, άρχισε η «Επανάσταση των γαρυφάλλων».

1 9 9 7

Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό που γίνεται στη Ρώμη, επιβάλλεται της Μπαρτσελόνα με 73-58.

2 0 0 4


Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα, «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων, «όχι» το 35,01%.

2 0 0 6

Πεθαίνει ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, Καλλιθεάτης Έλληνας ηθοποιός

2 0 1 0


Πεθαίνει ο Δημήτριος Τσάτσος, διακεκριμένος έλληνας συνταγματολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός.

2 0 2 0

Πεθαίνει η Έλλη Βοζικιάδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

Πηγή:


Comments are closed.