Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή εβδομάδα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1256

2 9   Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ

Αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αρκάδιος  Αρκαδία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών

Καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2009 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) είναι μια ευκαιρία για τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν (29 Αυγούστου 1991), το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α 

7 0 8 

Κόβονται για πρώτη φορά χάλκινα νομίσματα στην Ιαπωνία.

1 4 9 8 

Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από το Καλικούτ για να επιστρέψει στην Πορτογαλία.

1 5 3 3 

Αταχουάλπα, ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας, που δολοφονήθηκε με διαταγή του ισπανού κατακτητή του Περού, Φρανθίσκο Πιθάρο. 

1 6 3 2 

Γεννήθηκε ο Τζον Λοκ, άγγλος φιλόσοφος, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού

1 8 2 4


Καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ’ τον Ανδρέα Μιαούλη στο Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας. (Η Ναυμαχία του Γέροντα)

1 8 4 2


Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α’ Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.

1 8 8 5 

Ο Γκότλιμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα.

1 8 9 8 

Ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear

1 9 1 2 

Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου συντρίβεται στον Κορινθιακό κόλπο.

1 9 1 5 


Γεννήθηκε η Σουηδή ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας το 1944 για τη συμμετοχή της στην ταινία “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”

1 9 2 1

Γεννήθηκε η Σωτηρία Μπέλλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1 9 2 2 

Πεθαίνει ο Ζορζ Σορέλ, γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση, όσο και ο ιταλικός φασισμός, αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής «παρακμής».

1 9 2 5

Γεννήθηκε η Ιβόν Σανσόν, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 2 6

Γεννήθηκε ο Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, διακεκριμένη ελληνίδα βυζαντινολόγος.

1 9 3 1

Γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο ερμηνευτής που βίωσε και με την απέραντη, βαθιά, εκφραστική φωνή του τραγούδησε τα βάσανα και τις χαρές του λαού μας, τον πόνο, την ξενιτιά, το πάθος, αφήνοντας πίσω του δεκάδες αγαπημένα τραγούδια.  Στις δύο χιλιάδες δίσκους και στις τεσσεράμισι χιλιάδες τραγούδια υπολογίζεται η δισκογραφική κατάθεση μιας καριέρας μισού αιώνα, η οποία σφραγίστηκε από συνεργασίες του με πολλούς συνθέτες και από ερμηνείες, που άφησαν εποχή. Στο ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής του συμπυκνώνονταν το κοινό παράπονο, η αγωνία των μεροκαματιάρηδων για επιβίωση, αλλά και οι αγώνες εναντίον της αυθαιρεσίας και της κοινωνικής αδικίας. Και είναι γεγονός ότι πολλά μυστικά νήματα ένωναν τις ερμηνείες του με χιλιάδες ψυχές, με αποτέλεσμα ο Στ. Καζαντζίδης να αποτελέσει λαϊκό θρύλο για το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων.  Μπορεί τα περισσότερα από τα τραγούδια που ερμήνευσε να μην είχαν πολιτικές ανησυχίες και να μη διέπονταν από οραματισμούς. Είχαν όμως άμεσους προβληματισμούς, μιλούσαν εύκολα στις καρδιές. Και παρ’ όλο που η πλειοψηφία τους είχαν τη σφραγίδα της πονεμένης ερμηνείας του, αυτό που πολλοί αποκαλούν «στιλ Καζαντζίδη », η δυνατή, καθαρή, με σπάνιες αποχρώσεις φωνή του, πρόσφερε μεγάλες, ανεπανάληπτες ερμηνείες όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιώργου Κατσαρού._

1 9 3 2  

Γεννήθηκε ο Λάκης Πετρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1 9 3 5 

Γεννήθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ

1 9 4 4 


Πεθαίνει ο Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, «τροβαδούρος» της Αθήνας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος της Εριθέλγης Ραπτάκη. Από την μητέρα του ήταν εγγονός του Δημητρίου Ραπτάκη, ιατρού και βουλευτή Κυθήρων στην Ιόνιο Βουλή, και της Κλεπάτρας Κορωναίου, αδελφής του στρατιωτικού Πάνου Κορωναίου. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Το 1907 φτάνει στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες – ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών – όμως αποφάσισε να τις εγκαταλείψει γρήγορα για να γραφτεί στο Ωδείο Παρισίων, όπου θα έχει καθηγητές τον Γκαμπριέλ Φωρέ, τον Καμίλ Σεν-Σαέν και τον Εμίλ Πεσάρ. Στο Παρίσι είχε εκδώσει περίπου 300 συνθέσεις, τραγούδια, μουσική για πιάνο, για οπερέτα, για μπαλέτο κ.α. και έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες σε διάφορες χώρες ως το 1930, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη Μάντρα του Αττίκ

1 9 4 9 

Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.

1 9 5 8 

Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον.

1 9 5 9

Ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

1 9 6 0

Εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Είχε πνίξει την έγκυο νύφη της.

1 9 6 2 


Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών – Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1 9 6 3


Σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

1 9 7 0 

Στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

1 9 8 2 

Πέθανε η Σουηδή ηθοποιός, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1 9 8 7 

Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Λι Μάρβιν

 1 9 9 5

Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την έκρηξη, που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

2 0 0 4 

Κάτω από την πανσέληνο του αττικού ουρανού, η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταεκβοντό Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο.

2 0 0 5 

Ο τυφώνας Κατρίνα αρχίζει να πλήττει τη Νέα Ορλεάνη: θα σκοτώσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους σε ολόκληρη την περιοχή.

2 0 2 1

 

Πεθαίνει ο Ζακ Ρογκ, ολυμπιονίκης ιστιοπλόος και ορθοπεδικός χειρουργός που διετέλεσε ο 8ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Πηγή:

Comments are closed.