Κ.Ε.Α.Τ. – Yarn bombing

0
619

Όλα ξεκίνησαν το 2005, στο Χιούστον των Η.Π.Α., από μια ιδέα της Magda Sayeg, που έντυσε ένα πόμολο πόρτας της μπουτίκ της με ένα πλεκτό. Γρήγορα έγινε κίνηση με ονοματεπώνυμο : Yarn bombing– Βομβαρδισμός με νήματα και σήμερα συγκαταλέγεται στις τέχνες του δρόμου.

Μπορεί οι εικαστικές παρεμβάσεις της κίνησης να μην είναι τόσο μόνιμες, όσο ένα γκράφιτι, γιατί χρειάζονται αφαίρεση και καθαρισμό, αλλά σίγουρα εκφράζουν μια άποψη. Οι δημιουργοί των πλεκτών διακοσμήσεων έχουν κατηγορηθεί για περιβαλλοντικές αρνητικές επιπτώσεις. Ο βασικός σκοπός όμως, της καλλιτεχνικής τάσης είναι να ντύσει με χρώμα, ψυχρά και γκρίζα μέρη των μεγάλων πόλεων. Επειδή όμως η φύση των καλλιτεχνών διαφέρει από μέρη σε μέρη και από εποχή σε εποχή, από κάποιο σημείο και μετά, αυτή η τέχνη συνδέθηκε και με το φεμινιστικό κίνημα. Καλλιτέχνιδες του δρόμου θέλησαν να αποτάξουν από το πλέξιμο την παλιά του παραδοσιακή μορφή και να το κάνουν εφάμιλλο του Graffiti.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν διοργανωθεί δράσεις διακόσμησης με νήματα. Το 2013 στην Αθήνα, κάποιοι καλλιτέχνες έντυσαν με πολύχρωμα νήματα δέντρα και παγκάκια στο κέντρο της πόλης. Οι απόψεις που ακούστηκαν αφορούσαν σχόλια του τύπου «Τι χαζομάρες είναι αυτές;», «Η γιαγιά μου τα κάνει καλύτερα» κλπ. Οι καλλιτέχνιδες που επιμελήθηκαν το έργο αυτό κατηγορήθηκαν για σπατάλη των χρημάτων του Δήμου, παρόλο που τα έξοδα για τα υλικά ήταν δικά τους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τάση street art, μία παγκόσμια κίνηση για την  ευαισθητοποίηση στα άτομα με τυφλοκώφωση διακοσμεί με χρώμα, σημεία της πόλης μας. Η πρώτη επαφή έγινε τον Ιούνιο του 2021 από το Κ.Ε.Α.Τ. στην πλ. Κύπρου, σε μία κοινή δράση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ. Με παιχνίδια, φυτά και χρώμα καταθέσαμε μια άλλη άποψη για το περιβάλλον μιας πόλης, αλλάζοντας έστω και για λίγο την εικόνα της κεντρικής πλατείας μας.

Ένα χρόνο μετά, ξαναντύνουμε στο ίδιο στυλ, τον κήπο του Κ.Ε.Α.Τ. Τα μηνύματα είναι ίδια : Σεβασμός στην διαφορετικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου,
Σεβασμός στην πόλη μας και στο περιβάλλον της,
Πρότασηγια μια συνάντηση αλλιώς,
Γνωριμίαμε μια τάση,
Στήριξηπρωτοβουλίας με περιεχόμενο και σκοπό.

Αυτό το Σάββατο το πρωί, ο ΠέΖΟ προτείνει ένα καφεδάκι λίγο διαφορετικό, που δεν θα έχει τόπο συνάντησης ένα καφέ της πόλης, αλλά ένα σημείο με περισσότερους ανθρώπους και άλλες έννοιες.


Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:

Γεωργίου Στέλλα

Comments are closed.