“Tik Talk”: Η εκπομπή που δεν προβλήθηκε… Απόψεις που λέγονται δημόσια δεν συνομωτούν. Αν τις πολεμήσεις όμως;

0
490

Μια εκπομπή που είχε πολυδιαφημιστεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα και την οποία με αρκετό ενδιαφέρον περίμενε κόσμος και κοσμάκης δεν μεταδόθηκε ποτέ. Όσοι «στήθηκαν» στην οθόνη της τηλεόρασις τους και περίμεναν να παρακολουθήσουν την εκπομπή “Tik Talk” με τον Αντώνη Σρόιτερ έμειναν με την προσμονή, καθώς η συγκεκριμένη εκπομπή δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Ποιό ήταν το περιεχόμενο της εκπομπής «Tik Talk» του έγκριτου δημοσιογράφου του “Alpha”; Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις γύρω από την πανδημία με καλεσμένους τον παιδίατρο λοιμωξιολόγο Ιωάννη Καβαλιώτη, τον τραγουδιστή και αρνητή της πανδημίας, και όχι της ύπαρξης του ιού, Γρηγόρη Πετράκο και τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα ο οποίος μαζί με Έλληνες και ξένους επιστήμονες θα έδιναν την δυνατότητα στο σύνολο των τηλεθεατών να παρακολουθήσουν απόψεις και θέσεις με στοιχεία και έρευνες για την ύπαρξη ή μη συνομωσίας που αναπτύσσεται μέσω της ανάδειξης του κορωναϊού σε επιδημία.

Η εκπομπή που θα έβαζε μια άνω τελεία ή τελεία και παύλα στα όσα λέγονται για  συνομωσιολογίες και λοιπές προσεγγίσεις δεν «έπαιξε» ποτέ στις οθόνες. Αυτό συνέβει γιατί κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν επηρεάζεται από απόψεις και θέσεις όταν μάλιστα ο αντίλογος είναι ισχυρότερος του λόγου ή και το αντίθετο.

Οι απόψεις επίσης, όταν διατυπώνονται «πάνω στο τραπέζι» δεν στοιχειοθετούν συνομωσία αλλά μένουν απόψεις που μπορούν να απαντηθούν ή και να απαξιωθούν. Όταν όμως αυτές τις απόψεις προσπαθήσεις να τις «θάψεις» τότε ενισχύεις το συνομωσιολογικό λόγο τους και τότε άντε να πείσεις για το αντίθετο.

Αυτό που πέτυχαν οι «από επάνω» του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha” «κόβοντας» μια τέτοια εκπομπή ήταν να δώσουν βάση στα όσα λέγονται περί «συνομωσίας» γύρω από την πανδημία, και να ενισχύσουν τα σενάρια χωρίς λόγο και αιτία, στερώντας παράλληλα από τον κόσμο το δικαίωμα στην ενημέρωση και την διαφορετικότητα στην άποψη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να ρίξουμε μια ματιά γύρω από τις απόψεις για το «κόψιμο» της συγκεκριμένης εκπομπής, που περισσότερο θόρυβο προξένησε το «κόψιμο» της παρά το περιεχόμενο της.

Ο παιδίατρος και λοιμωξιολόγος Γιάννης Καβαλιώτης έγραψε στο προσωπικό του Block:

Οκτωβρίου 30, 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ

Προ διμήνου έλαβα μια πρόσκληση να συμμετέχω σε εκπομπή για τον κορωνοϊό σε μεγάλο κανάλι των Αθηνών. Ο δημοσιογράφος ήταν έγκριτος και σοβαρός, το κανάλι αξιόλογο και έτσι δέχτηκα. Θα συμμετείχε ο κ. Σύψας, κάποιος μη γιατρός που δεν τον γνώριζα, και εγώ. Θα υπήρχαν επίσης και κάποια εξωτερικά βίντεο.

Πριν ένα μήνα λοιπόν (29-09-2020) πήγα Αθήνα στο κανάλι και εκεί μαγνητοσκοπήθηκε η εκπομπή, όχι όλοι μαζί, αλλά ο καθένας μεμονωμένα. Όταν έδινε τη συνέντευξη ο ένας, οι άλλοι δύο δεν ήταν παρόντες. Δεν γνώριζε δηλ. κανείς τι είχε πει ο άλλος. 

Πέρασε ένας μήνας και στο κανάλι διαφημίστηκε ότι θα προβληθεί η εκπομπή στις 29-10-2020, το βράδυ στις 24.00. Μάλιστα με τίτλο (όπως μου ειπώθηκε) που μάλλον δεν απηχούσε το σύνολο των ομιλητών. Η διαφήμιση  «παιζόταν» μέχρι λίγο πριν τις 24.00.

Τελικά η εκπομπή δεν μεταδόθηκε και αντ΄ αυτής προβλήθηκε μια ταινία. Τους λόγους φυσικά δεν τους γνωρίζω και ούτε θα τους μάθω. 

Απλά θέλω να πω στον έγκριτο δημοσιογράφο ότι ίσως κατάλαβε την πρώτη ερώτηση που μου έκανε: «γιατί κ. Καβαλιώτη γράφετε στο ιστολόγιο σας ότι όταν οι επιστήμονες γίνονται υπηρέτες της εξουσίας, τότε η επιστήμη εκτρέπεται επικίνδυνα;».  Ίσως κατάλαβε τι εννοούσα, το ποιοι γιατροί υπηρετούν το σύστημα και ποιοι την επιστήμη.

JOHN KAVALIOTIS στις 11:03

Συνετή δήλωση από έναν επιστήμονα που αφήνει στον αναγνώστη μια αίσθηση ειρηνικής προσέγγισης της «φίμωσης» του.

Τι έγραψε ο Αντωνης Σρόιτερ 

Ας διαβάσουμε όμως τι απάντησε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ μετά το σάλο που ξέσπασε από το αδικαιολόγητο «κόψιμο» της συγκεκριμένης εκπομπής με γραπτή δήλωση που «ανέβασε» στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Καλημέρα σε όλους. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…
Η εκπομπή που δεν προβλήθηκε, έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κορυφαίος λοιμωξιολόγους και άλλους κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, να αποδομήσουν έναν προς έναν, με στοιχεία, έρευνες και αριθμούς, όλους τους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων και αρνητών. Ισχυρισμοί που διαδίδονται μήνες τώρα, χωρίς κανέναν αντίλογο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ακριβώς επειδή δεν αποδομούνται, φουντώνουν και βρίσκουν υποστηρικτές. Είμαι της άποψης, ότι μπροστά σε μια επικίνδυνη άποψη ή θεωρία, στέκεσαι απέναντι, την κοιτάς στα μάτια και τη συντρίβεις με στοιχεία και ντοκουμέντα. Δεν προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει  γιατί θα τη βρεις μπροστά σου. Κρίθηκε παρ’ όλα αυτά ότι η συγκυρία ήταν ακατάλληλη».

Επίσης τίμια και με αιχμές για τα ανώτερα στελέχη του “Alpha” η γραπτή δήλωση του Αντώνη Σρόιτερ ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του, αντίθετα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους καθώς το περιεχόμενο της εκπομπής θα έδινε την δυνατότητα σε γνωρίζοντες και μη να μάθουν κάτι περισσότερο από αυτό που λέγεται και γράφεται ή μήπως ούτε λέγεται αλλά και δεν γράφεται;

Όταν θα δω την εκπομπή τότε θα εκφραστώ είτε αιχμηρά είτε συγκαταβατικά.

Comments are closed.