SL 2: Οι ατελείωτες παθογένειες ενός αποτυχημένου πειράματος

0
585

Οι πρόσφατες έρευνες των αρχών για παράνομο στοιχηματισμό, ένα ακόμα κομμάτι στην εικόνα του εγχειρήματος που φτιάχτηκε με κυβερνητικές ευλογίες προς τέρψιν των επιχειρηματιών του χώρου

Τους κινδύνους των σχεδιασμών είχε επισημάνει το ΚΚΕ

Eurokinissi

επιμέλεια   Γιώργος Αντωνακάκης  

Μπορεί η αγωνιστική δράση στο πρωτάθλημα της Super League 2 να έχει τελειώσει εδώ και μερικές βδομάδες, οι παθογένειες όμως συνεχίζουν να …παίζουν μπάλα στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Τα χίλια μύρια ζητήματα, που επισκίασαν τα αγωνιστικά ουκ ολίγες φορές την περασμένη σεζόν, μοιάζουν να μην έχουν τέλος.

Το τελευταίο κρούσμα, των ερευνών που πραγματοποίησε η Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για ενδεχόμενα περιστατικά παράνομου στοιχηματισμού, έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα με το παρασκήνιο πίσω από τη βιτρίνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ξεκάθαρα πρόκειται για άλλη μια πλευρά των λογικών που διέπουν το οικοδόμημα του ενταγμένου στις λογικές εμπορευματοποίησης επαγγελματικού ποδοσφαίρου (και) στη χώρα μας, και όχι για μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κάποια στρεβλή λειτουργία μιας ομάδας ή τις ενέργειες κάποιων παραγόντων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι πρόσφατες έρευνες στα γραφεία της SL2 και σε ομάδες της κατηγορίας έγιναν ύστερα από καταγγελία στις αρχές της Αυστρίας για παράνομο στοιχηματισμό, στον οποίο εμπλέκονται άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Το διεθνές του πράγματος αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη γενικότερη εικόνα του όλου οικοδομήματος.

Εγχείρημα ενταγμένο στα «θέλω» των επιχειρηματιών

Eurokinissi Sports

Ειδικά πάντως για την ελληνική SL2, τα όσα συνέβησαν – και άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών – αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά το αποτυχημένο του πειράματος όπως αυτό παρουσιάστηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ πριν δυο χρόνια, το 2021, στο πλαίσιο της περιβόητης αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών κατηγοριών. Πειραματισμοί που ως γενικό άξονα είχαν την κυβερνητική πρόθεση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση των «θέλω» των επιχειρηματιών, και όχι βέβαια την πραγματική αναβάθμιση του αθλήματος και τις ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των σωματείων, των ποδοσφαιριστών, των προπονητών κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω αθλητικό νομοσχέδιο, τον Ιούνη του 2021, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει ειδικά την τροπολογία της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, που αφορούσε και τη δημιουργία της Super League 2 (με τη μορφή που παρουσιαζόταν), επισημαίνοντας τους πολλούς κινδύνους που έκρυβαν οι κυβερνητικές αλχημείες. Πιο συγκεκριμένα, τον αυξημένο κίνδυνο για παράνομους στοιχηματισμούς, εξαιτίας της αύξησης του ανταγωνισμού στο εγχείρημα, είχε επισημάνει στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος είχε σταθεί ειδικά στην παρουσία των β’ ομάδων από τις ΠΑΕ της SL1 στην κατηγορία, οξύνοντας περαιτέρω τους ανταγωνισμούς. Σε γενικότερο επίπεδο ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήριζε τα σχέδια αναδιάρθρωσης μία ακόμη «εξυπηρέτηση της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου».

Χίλια μύρια προβλήματα και όξυνση των ανταγωνισμών

Eurokinissi

Φυσικά, το ζήτημα που έχει προκύψει την τελευταία βδομάδα με τις έρευνες για παράνομο στοιχηματισμό δεν είναι το μόνο ζήτημα που έχει ρίξει τη σκιά του στο πολύπαθο πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας. Αντίθετα, στα δύο χρόνια ζωής του μέχρι σήμερα αρκετά ήταν αυτά που επέκτειναν τα αδιέξοδα του εγχειρήματος. Ενδεικτική των πολλών προβλημάτων που παρέμειναν άλυτα ήταν η αναστολή της αγωνιστικής δράσης στο πρωτάθλημα, για περίπου ενάμιση μήνα, κατά την περασμένη σεζόν. Κάτι που ήρθε ως συνέχεια των τριών αναβολών που υπήρξαν για την εκκίνηση της σεζόν σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, επίσης λόγω άλυτων θεμάτων (π.χ. τηλεοπτικό συμβόλαιο).

Για μια ακόμα σεζόν το πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε από τα έντονα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ομάδων, με κάποιες απ’ αυτές να μην καταφέρνουν ούτε να ολοκληρώσουν τη χρονιά. Αλλες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικά γραφειοκρατικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, εξαιτίας οφειλών που παρέμεναν ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα με το πιστοποιητικό συμμετοχής. Παράλληλα οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί τόσο εντός της Λίγκας όσο και γενικότερα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι διαφωνίες με τους λεγόμενους μεγάλους της SL1, είτε σε οικονομικό επίπεδο, σχετικά με το ποιο από τα δυο «προϊόντα» (SL1, SL2) θα έβγαινε πιο κερδισμένο, είτε σε διαδικαστικά ζητήματα (π.χ. ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβάζονταν), δημιούργησαν το δικό τους χάος στην κατηγορία.

Πραγματικά θύματα οι ίδιοι οι παίκτες

Φυσικά, τα αποτελέσματα των κυβερνητικών προσπαθειών για ικανοποίηση των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου από τη μία, καθώς και η όξυνση των ανταγωνισμών και οι εσωτερικές ίντριγκες από την άλλη, δεν έρχονται χωρίς συνέπειες για τους ίδιους τους παίκτες της κατηγορίας. Με τα όσα συμβαίνουν να τους βγάζουν στο τελικό «πρόσημο» ως τους πραγματικούς χαμένους του γενικότερου παζαριού που συνοδεύει το κυνήγι του κέρδους και στη συγκεκριμένη πλευρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο Απρίλη, με βάση τα όσα είχαν συμβεί εντός της σεζόν, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών/τριών (ΠΣΑΠΠ) μιλούσε για τη δραματική κατάσταση που βίωνε η πλειοψηφία των παικτών της SL2. Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για πολλούς παίκτες ότι «παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, και ορισμένοι εξ αυτών τρέφονται από τα συσσίτια των δήμων». Στην ίδια δε ανακοίνωση, λίγο πριν το κλείσιμο της σεζόν, ο Σύνδεσμος προειδοποιούσε ότι «δεκάδες ποδοσφαιριστές θα τρέχουν να εισπράξουν στις δικαστικές αίθουσες ένα κομμάτι των δεδουλευμένων τους, μέσω των εγγυητικών επιστολών του “όποιος προλάβει, πρόλαβε”, από τις ΠΑΕ που αποχωρούν η μία μετά την άλλη από το πρωτάθλημα». Ο ΠΣΑΠ μάλιστα αναδείκνυε την ανυπαρξία μηχανισμών προστασίας από το κράτος και την Ομοσπονδία, και υπογράμμιζε ότι «για ακόμη μία χρονιά πολλοί ποδοσφαιριστές θα «”γράψουν” στο …χιόνι μέρος των δεδουλευμένων τους».

Για τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών της SL2, αλλά και γενικότερα για τις καταστάσεις που βιώνουν οι παίκτες στις μικρές ποδοσφαιρικές κατηγορίες, πίσω από τη βιτρίνα, καθώς και τις αιτίες των όσων συμβαίνουν, είχε αναφερθεί και ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, σε σχετική τοποθέτησή του μιλώντας σε εκδήλωση του Κόμματος. Οπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι πολιτικό και πολιτική είναι η λύση του. Οσον αφορά τους αθλητές, εννοείται πως θα έπρεπε να έχουν άποψη και να την εκφράζουν, δεν μπορούμε να ζούμε στον μικρόκοσμό μας και να μην ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Ο κόσμος νομίζει ότι οι ποδοσφαιριστές ζουν ζωή χαρισάμενη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ίσως ισχύει για το 5% – 10% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Πολλά τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που έχουν χάσει τα δεδουλευμένα τους, ή που διεκδικούν ένα μέρος τους και στην καλύτερη περίπτωση θα τα πάρουν μετά από χρόνια, ενώ στη χειρότερη δεν θα πάρουν τίποτα. Αυτά στην Α’ Εθνική, γιατί στη Β’ και τη Γ’ μιλάμε για χάος». Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στο τότε γεγονός της αυτοκτονίας του 31χρονου παίκτη Νίκου Τσουμάνη, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2021 καθώς του χρωστούσαν χρήματα 5-6 ομάδες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πλέον τα πράγματα για τους παίκτες της SL2 δεν δείχνουν ευοίωνα ενόψει και της νέας σεζόν, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την προ ολίγων ημερών απόφαση της ΕΡΤ να προχωρήσει σε αναστολή του bonus κατάταξης των ομάδων, που ανέρχεται σε 600 χιλιάδες ευρώ τα οποία προέβλεπε η σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Ιντερπόλ και των ελληνικών αρχών. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι παίκτες…

Πηγή «Ρ» Μπ. Τσ.

Comments are closed.