«Farnace, ο βασιλιάς του Πόντου»: «Πάγωσε το αίμα» του κοινού η ερμηνεία της Μαρίτας Παπαρίζου

0
188

Το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας γράφει ιστορία με τις όπερες, και όχι μόνο, που φιλοξένησε το φετινό φθινόπωρο στο πρόγραμμα του.

Όσοι παρευρέθησαν, και ήταν πολλοί, στην έναρξη του Φεστιβάλ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 όπου παρουσιάστηκε η όπερα «Η στοιχειωμένη έπαυλη» του Στανισλάβ Μονιούζκο, πήραν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθούσε.

Έτσι αφού το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ συνέχισε να δείχνει το πολιτιστικό πρόσωπο που του αξίζει, παρουσιάζοντας τόσο με την παράσταση «Ιωνίας Εγκώμιο» του Γιώργου Βούκανου, όσο και με το αφιέρωμα του Ορέστη Μπαζού, τη συναυλία του Λάκη Χαλκιά αλλά και τη μουσική εκδήλωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Σμύρνη και την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ότι κράτησε το καλλίτερο για την τελευταία ημέρα του.

Ο κόσμος που επέλεξε να παρευρεθεί στο κλείσιμο του Φεστιβάλ προκειμένου να παρακολουθήσει την εξαιρετική όπερα του Antonio Vivaldi «Farnace, ο βασιλιάς του Πόντου» σε μορφή αναλογίου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Καθολική Εκκλησία της Καλλιθέας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποζημιώθηκε και με το παραπάνω τόσο από την ερμηνεία των πρωταγωνιστών, όσο και την εμβληματική παρουσία του Ιταλού μαέστρου Μαουρίτσιο Κολασάντι και την ορχήστρα του Orchestre du Soleil Baroque Ensemble.

Οι ερμηνείες των Μαργαρίτα Συγγενιώτου (Ταμίρη), Ρόζας Καπόν Πουλημένου (Βερενίκη), Αγάπης Παπαμήτσου (Γκιλάδης), Νικολέτας Ιερείδου (Σελίντα), Έφης Δημητρέλου (Ακουίλιο) και του Γιάννη Κάβουρα (Πομπέο) ήταν εξαιρετικότατες και δημιούργησαν μια μοναδική ακουστική και ερμηνευτική ατμόσφαιρα συνεπικουρούμενοι και από το χώρο του Ιερού Καθολικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ωστόσο η άρια του Φαρνάκη “Gelido in ogni vena” («Νοιώθω το αίμα μου να παγώνει») η οποία βρίσκεται στην β’ πράξη της όπερας, όπου ο ήρωας, νομίζοντας ότι ο γιος του είναι νεκρός μετά από δική του απαίτηση, νοιώθει τρόμο και αγωνία, καθώς καταδίκασε μια αθώα ψυχή σε θάνατο θέλοντας να προστατέψει την οικογένειά του από το μένος του Πομπήιου ήταν η κορύφωση των ερμηνειών.

Την άκρως αυτή δραματική άρια da capo ανέδειξε με τη μοναδική της ερμηνεία, η υπεύθυνη του Μεσογειακού Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας και διεθνούς φήμης πολύπειρη ερμηνεύτρια της μπαρόκ όπερας, Μαρίτα Παπαρίζου, στο ρόλο του Φαρνάκη, η οποία κυριολεκτικά έκανε το κοινό να «παγώσει το αίμα του».

Την επιμέλεια της μετάφρασης ανέλαβαν από κοινού η Φωτεινή Παπαθανασίου και ο Βασίλειος Μπούρης ο οποίος επιμελήθηκε και τα κείμενα που απαγγέλθηκαν από την ηθοποιό Φρέζη Μαχαίρα.

Πέρα από το πολυπληθές κοινό την παράσταση παρακολούθησαν ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Κυριακόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων Βάσω Μαργαρίτη, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Γιώργος Καλαμπαλίκης ενώ παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ευσεβία Κοσμίδου – Πρέντζα και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μαργωμένος.

Comments are closed.