ENNIO MORRICONE… «MAESTRO»

0
2239

Έτσι, ήθελε να τον αποκαλούν οι δημοσιογράφοι, στις συνεντεύξεις του. Όσοι  τον προσέγγιζαν, έπαιρναν μάλιστα μια λίστα από απαγορεύσεις,  πριν τον συναντήσουν :  έπρεπε να τον αποκαλούν μόνο «Μaestro». Το «signore Morricone» του φαινόταν πολύ επίσημο, το «Ennio» πολύ προσωπικό.

O Ennio Morricone γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1928 στην Ρώμη. Η μητέρα του Libera Ridolfi ήταν επιχειρηματίας και ο πατέρας του Mario Morricone ήταν επαγγελματίας παίχτης τρομπέτας. O Morricone ήρθε σ’ επαφή με την μουσική, χάρη στον πατέρα του, που του δίδαξε να διαβάζει μουσική και να παίζει όργανα. Αποφοίτησε από το Conservatorio di Santa Cecilia (το πιο γνωστό μουσικό σχολείο της Ρώμης), με εξειδίκευση στην τρομπέτα, και τη σύνθεση. Στο τελευταίο, θα έπαιρνε  9,5 στα 10, μια υπόδειξη για το όμορφο μέλλον ως συνθέτης που είχε μπροστά του. Σπούδασε επίσης,μουσική, χορωδία και σκηνοθεσία.   Έγραψε τις πρώτες συνθέσεις σε ηλικία 6 ετών. Παντρεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου  1956 την Maria Travia, συγγραφέα και απέκτησαν τέσσερα  παιδιά , έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του.

Ο Ένιο Μορικόνε, παρόλο που κανείς θα περίμενε, ότι το βασικό του όργανο θα ήταν το πιάνο, ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας. Οι συνθέσεις του ήταν μοναδικές, γιατί μέσα στις κλασικές συγχορδίες αντιπαρέβαλε πάντα φυσικούς ήχους. Ποιος θα ξεχάσει το σφύριγμα στο «Ο καλός, ο Κακός και ο ‘Άσχημος»;  Ακόμα και ήχους ζώων, στην συγκεκριμένη ταινία, επέλεξε για μουσική επένδυση την κραυγή ενός κογιότ, αλλά και πιο σύγχρονα όργανα, όπως ηλεκτρικές κιθάρες, δημιουργώντας το δικό του προσωπικό στυλ. Ο κατάλογος της επαγγελματικής επιτυχίας του Morricone είναι ατελείωτος. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, είναι :

  • 3 Χρυσές Σφαίρες  για  The Mission  (1987),  The Legend of 1900  (2000, σε σκηνοθεσία Giuseppe Tornatore) και  The Hateful Eight  (2015).
  • 1 Ιταλική Χρυσή Σφαίρα για τον  Il Lungo Silenzio  (1993)
  • 4 Βραβεία Γκράμι  για   The Untouchables  (1988, σκηνοθεσία Brian De Palma),  Once Upon a Time is the West  (γιατην καλύτερη ορχηστρική παράσταση, το 2007),  The Good, the Bad and the Ugly  (το Grammy Hall of Fame, το 2009 ) και ένα για τα επιτεύγματα σταδιοδρομίας του το 2014.
  • 11 Nastri d’ Argento  (η Ασημένια Κορδέλα είναι ένα Ιταλικό Βραβείο Κινηματογράφου που απονέμεται από την Ιταλική Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Κινηματογράφου κι έχει  ιδρυθεί το 1946, λέγεται ότι είναι το παλαιότερο βραβείο ταινίας στην Ευρώπη)  για το  A Fistful of Dollars  (1964),  Mettiuna Sera a Cena  (1970),  Saccoe Vanzetti  (1972),  Once Upon a Time inAmerica  (1985),  The Untouchables  (1988),  TheLegend of 1900  (1999),  CanoneInverso  (2000),  LaSconosicuta  (2007), IDemonidi San Pietroburgo  (2008),   Baarìa  (2010)και  η καλύτερη προσφορά  (2013).
  • 6 Βραβεία BAFTA γιατις Ημέρες του Ουρανού  (1980), Once Upon a Time inAmerica  (1985),  The Mission  (1987),  TheUntouchables  (1988),  Cinema Paradiso  (1991)και  The Hateful Eight  (2016).
  • 10 David di Donatello (ένα άλλο σημαντικό βραβείο ιταλικής ταινίας, που θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στην Ευρώπη) για τους  Gli Occhiali d’ Oro  (1988),  CinemaParadiso  (1989),  Stanno Tutti Bene  (1990),  JonaChe Vissenella Balena  (1993) ),  The Legend of1900  (1999),  CanoneInverso  (2000), για την καριέρα του (2006),  La Sconosciuta  (2007),  Baarìa  (2010)και  The Best Offer  (2013).
  • Τέλος, μετά από 6 υποψηφιότητες,  το 2016 σε ηλικία 87 ετών  κέρδισε  το βραβείο Oscar για την μουσική της ταινίας  <<The Hateful Eight>> του Κουέντιν Ταραντίνο, που  το αφιέρωσε στη γυναίκα του.

Ο Ενιο Μορικόνε, έχοντας συνθέσει γύρω στα 500 σάουντρακ μέσα σε περίπου έξι δεκαετίες, έχει συνεργαστεί με πληθώρα σκηνοθετών, με πολλούς από τους οποίους είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Φυσικά, η αρχή έγινε με τον Σέρτζιο Λεόνε με τον οποίο ήταν και συμμαθητές στην τρίτη δημοτικού,πράγμα που του το θύμισε ο Mορικόνε, στην πρώτη τους συνάντηση, πριν ακόμακαταλήξουν στο ότι θα έγραφε τη μουσική στο «Per unpugno di dollari».  Το ίδιο έχει συμβεί και τις τελευταίες δεκαετίες με τον Τζουζέπε Τορνατόρε. Η σχέση τους υπήρξε επίσης άκρωςδημιουργική. Το μουσικό του εύρος συνιστούσε πηγή έμπνευσης σε μουσικά είδη που απείχαν κατά πολύ από τις δικές του δημιουργίες. Σημείο αναφοράς για τον κιθαρίστα The edge των U2 ενώ xαρντ ροκ, ροκ και πανκ συγκροτήματα μεταξύ οι Metallica  και οι  Ramones ξεκινούσαν τις συναυλίες τους  με Ennio Merricone.

Στα πρώτα χρόνια του ’60 θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα κάποια τραγούδια, στα οποία ο Morricone με την ορχήστρα του, θα αναλαμβάνει την διεκπεραίωσή τους (όπως του  Edoardo Vianello, το κλασικό «O mio signore») πριν ξεκινήσει  το 1965, όλη αυτή ηιστορία με τα spaghetti western, μέσα από το οποίο ο Ennio Morricone, θα αποκτήσει αμέσως παγκόσμιο στάτους. Ο Μαέστρος για πρώτη φορά ήρθε στην Αθήνα, για να δώσει συναυλίες, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών το 2005 και το 2008, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, ο Ennio Morricone θα ερχόταν για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και πάλι σ’ ένα κατάμεστο Ηρώδειο, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει ακόμη ένα ελληνικό έργο του, το “Sicilo e altri frammenti“, που ήταν εμπνευσμένο από τον «Επιτάφιο» του Σεικίλου,  η αρχαιότερη ολοκληρωμένη σύνθεση που έχει σωθεί από την αρχαιότητα.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος, είναι μοναδικός παγκοσμίως, με έδρα την Λάρισα και στην οδό Μανωλάκη υπάρχει η μοναδική προσωπογραφία μεγάλων διαστάσεων του Ennio Morricone.

Οι κινηματογραφιστές του Giuseppe Tornatore επισκέφτηκαν τη Λάρισα,  μετά από έρευνα τους στο διαδίκτυο, με τον Giovanni Morricone, ψάχνοντας για το εάν υπάρχει κάποιος Σύλλογος παγκοσμίως. Ανακάλυψαν προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Επισκέφτηκαν τη Λάρισα και συνέλεξαν υλικό για το ντοκιμαντέρ του Giuseppe Tornatore, που αφορά τον μαέστρο και θα προβληθεί στις Κάννες το 2020. Ο Morricone είχε τον δικό του  αστεροειδή, το 152188 Morricone., έζησε στην Ιταλία όλη του ζωή,  ακολουθούσε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα που περιελάβανε πρωινό ξύπνημα, αδιάκοπη σύνθεση στο γραφείο του ως το μεσημέρι, ηχογραφήσεις στο στούντιο ως το απόγευμα και ήσυχη οικογενειακή ζωή πλάι στην αγαπημένη του Μαρία και τα παιδιά του.

 Έφυγε στις 6 Ιουλίου 2020 σε ηλικία  91 ετών, αφήνοντας ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στους αγαπημένους του.

Ο Morricone άφησε την δική του σφραγίδα στην ιστορία της μουσικής.

Αντίο Maestro,  η μουσική σου πάντα θα μας ταξιδεύει

Πηγή: www.athensvoice.gr, www.lifo.gr, www.lifeinitaly.com, www.flix.gr, www.bovary.gr, www.youtube.com


Μια χαρακτηριστική υπέροχη μελωδία του Μαέστρο το «Here’s to You» εδώ :

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:

Γιατρά Μαρίνα

Κίτσου Κων/να

Επιμέλεια: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.