efsyn.gr : Δήμος Αλεξ/πολης, ίδρυση εταιρίας με αρμοδιότητες υπεράνω του Δημοτικού Συμβουλίου…
Ποιος ξέρει τι άλλο θα φέρουν οι υπερεξουσιές του Θεοδωρικάκου στους ΟΤΑ ;
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό σάιτ efsyn.gr και της εφημερίδας ΕΦ.ΣΥΝ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης ιδρύει κοινωφελή αναπτυξιακή εταιρεία που θα διαχειρίζεται πάνω από τις μισές αρμοδιότητες του δήμου, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο . Τις αποφάσεις σε δεκάδες τομείς θα τις παίρνει ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα προσλαμβάνει, θα αναθέτει δουλειές σε τρίτους και θα διαχειρίζεται τη δημοτική τηλεόραση χωρίς τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων και με γενναία χρηματοδότηση από τον ΟΤΑ
Σε ακόμη ένα βήμα ενίσχυσης της αδιαφάνειας και της έλλειψης δημοκρατίας στις αποφάσεις των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου υπέρ της συγκέντρωσης εξουσιών στις διοικήσεις των δήμων, προχώρησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ιδρύοντας μια κοινωφελή αναπτυξιακή εταιρεία που θα διαχειρίζεται πάνω από τις μισές αρμοδιότητες του δήμου, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός δήμου μέσα στον δήμο καθώς η εταιρεία θα ασχολείται με δεκάδες τομείς, μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δημοτικών σφαγείων, της δημοτικής συγκοινωνίας και του πάρκινγκ, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο, καθώς τις αποφάσεις για όλα αυτά θα τις παίρνει ένα διοικητικό συμβούλιο ορισμένο από τη δημοτική αρχή, το οποίο δεν διαθέτει ούτε καν την πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Ερωτήματα
Εύλογα, λοιπόν, γεννιούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τις αρχές της δημοκρατίας και της διαφάνειας που καταπατώνται κατάφωρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς το πανίσχυρο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα μπορεί να προσλαμβάνει, να αναθέτει δουλειές σε τρίτους και να διαχειρίζεται τη δημοτική τηλεόραση χωρίς τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων που αντιπροσωπεύουν τη βούληση των δημοτών μέσα από τις δημόσιες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων που αποτελούν και μια μορφή δημόσιας λογοδοσίας.
Εντύπωση ακόμη προκαλεί πώς ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επέλεξε να εισηγηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο διά περιφοράς συμβούλιο τη Μεγάλη Τετάρτη, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, χωρίς το θέμα να θεωρείται κατεπείγον.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να ιδρύσει μια τέτοια επιχείρηση αγγίζει τα όρια της εμμονής καθώς το θέμα εισήλθε δύο φορές προς ψήφιση, μη έχοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία την πρώτη φορά, ενώ κατάφερε να το περάσει τη δεύτερη με τη βοήθεια δύο δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που άλλαξαν την ψήφο τους.
Μάλιστα το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου υπέπεσε σε γκάφα ολκής για ακόμη μία φορά αναρτώντας το θέμα στη Διαύγεια την πρώτη φορά ωσάν να είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ μετά αναγκάστηκε να το ανακαλέσει και να το φέρει για ψήφιση.
Το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης θα είναι 100.000 ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, επιπλέον της συνολικής επιχορήγησης του 2020 που ανέρχεται στο ποσόν των 130.000 ευρώ.
Επίσης, ο δήμος θα επιχορηγεί την επιχείρηση κάθε έτος και συγκεκριμένα: το 2021 με 175.000 ευρώ, το 2022 με 181.000 ευρώ, το 2023 με 190.000 ευρώ, το 2024 με 200.000 ευρώ, ποσά που εάν αθροιστούν ξεπερνούν το εκατομμύριο μέσα σε πέντε χρόνια.
Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής θα ανέρχεται σε 344.000 έως 398.000 ευρώ! Η χρηματοδότηση της επιχείρησης θα γίνεται από τον ΟΤΑ που τη συνέστησε, δηλαδή από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
«Ημέτεροι»
Η ίδρυση δημοτικών εταιρειών για την παρακολούθηση και διαχείριση αρμοδιοτήτων των δήμων μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 1990-2000, κατά την οποία υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης μέσω δημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών που οδήγησε σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, διορισμό «ημετέρων» με αναξιοκρατικά κριτήρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε και τα διοικητικά τους συμβούλια στα δικαστήρια, με κορυφαία περίπτωση την υπεξαίρεση-μαμούθ ύψους 1.400.000 ευρώ από την ΕΑΠΑΞ, δημοτική επιχείρηση της παλιάς πόλης της Ξάνθης, με τον κατηγορούμενο τότε πρόεδρό της, Θεολόγο Καλαϊτζή, να καταδικάζεται σε δις ισόβια σε πρώτο βαθμό και την ποινή να μειώνεται σε πέντε χρόνια κάθειρξης στον δεύτερο βαθμό μετά και την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.