Covid-19: Η ατζέντα της “απελευθέρωσης”. Σε δεύτερη μοίρα τώρα η πανδημία

0
505

Η στιγμή που ένα ακόμη ρεπορτάζ γίνεται άρθρο

Το άρθρο

Ξαφνικά όλα γίνονται “πράσινα” στη χώρα του γαλάζιου. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το τελευταίο δεκαήμερο έχουν τέταρτη και πέμπτη την είδηση για την ημερήσια αναφορά του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στη επικράτεια καθώς η “εντολή” λέει “απελευθέρωση” και μετά ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Οι σοβαροί επιστήμονες έχουν “κρυφτεί” από τους τηλεσταρ των ειδήσεων και οι νέοι “πρωταγωνιστές” τους, πέφτουν σε αντιφάσεις. Την μία ώρα ζητούν “απελευθέρωση” και την άλλη κάνουν λόγο για ελλειπή μέτρα αντιμετώπισης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μιλούν με “άνεση” για την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά τα κρούσματα δεν βλέπουν να μειώνονται αισθητά και “επισημαίνουν” ότι ακόμη δεν έχουμε δει την “συμπεριφορά” του ιού από την πασχαλινή μίνι “απελευθέρωση“.

Την μία στιγμή επιχειρηματολογούν για τις δυσκολίες της επαναλειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, επιστήμονες και υπουργοί, αναφέροντας ότι τα παιδιά στην ηλικία αυτή δεν μπορούν να φορούν μάσκες και δεν είναι εφικτή η διαδικασία των self test σε αυτά, και την επόμενη στιγμή ανοίγουν τους Παιδικούς Σταθμούς με μόνη επίσημη δικαιολογία την έντονη αντίδραση των γονέων.

Φυσικά ούτε λόγος για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών που χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο στα παιδιά θα είναι μόνιμα εκτεθειμένο στον ιό και χωρίς το “προνόμιο” της προτεραιότητας στον εμβολιασμό να τους έχει “παραχωρηθεί” πριν το “φτου ξελευτερία“.

Ακριβώς η ίδια ανεύθυνη τακτική με αυτή που εφήρμοσε η κυβέρνηση σε μαθητές και καθηγητές, τη στιγμή κατά την οποία οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού στη χώρα μας προσβάλλει πάρα πολύ τα παιδιά.

Ας μην μιλήσουμε για τον έλεγχο στην “ανεξέλεγκτη” απελευθέρωση της εστίασης, όπου ότι συνέβη στις προηγούμενες απελευθερώσεις της συμβαίνει και σε αυτή. Οι επαγγελματίες που σέβονται τη δουλειά τους τηρούν τα μέτρα και ας είναι σε βάρος των εσόδων τους, οι δε “συνήθεις επαγγελματίες” της, κυνηγούν το εφήμερο κέρδος και από “εκεί παν και οι άλλοι“.

Ο τουρισμός έφερε την “απελευθέρωση” καθώς τουρίστες χωρίς κανονική ροή ζωής δεν θα είναι εφικτή η προσέγγιση τους. Ο τουρισμός παράλληλα απενοχοποιείται για το επόμενο κύμα πανδημίας που πιθανόν θα προκύψει, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς μετά τη δική μας “απελευθέρωση” η επίκληση της “ατομικής ευθύνης” θα είναι η ουσιαστική αιτία.

Στο βάθος εκλογές, μόλις τα “τουριστικά έσοδα” το επιτρέψουν… Δεν αιτιολογείται αλλά επισημαίνεται… Το “κρατάμε” και θα επανέλθουμε.

Το ρεπορτάζ της “απελευθέρωσης”

Σημαντικά σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής από το Υπουργείο Υγείας.

Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα το πρωί και σταδιακά σε κάθε τομέα. 

Να σημειωθεί, επίσης, ότι θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από έξι μήνες, που θα είναι ανοιχτή η εστίαση.

Οι σημαντικές ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Σάββατο 8 Μαΐου

Αρχικά ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

Για τη μετακίνηση στις οργανωμένες πλαζ απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες:

οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες,

-οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες

-Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.

Δευτέρα 10 Μαΐου:

Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα – Ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων – Ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου:

Ανοίγουν τα μουσεία.

Δευτέρα 17 Μαΐου:

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – Ανοίγουν τα ωδεία – Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 21 Μαΐου: 

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.

Παρασκευή 28 Μαΐου: 

Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.

Comments are closed.