Covid: Ήρθαν τα νέα εμβόλια – Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

0
200

Ραντεβού για το νέο εμβόλιο μπορούν πλέον να κλείνουν οι πολίτες, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Υγείας. 

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον. 

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου «είναι το τρίτο φθινόπωρο είμαστε με τον κορονοϊό. Οι αναμνηστικές δόσεις έχουν μεταβάλλει καθοριστικά την πορεία της λοίμωξης προστατεύοντας από νόσηση και θανάτους. Αλλά η περιορισμένη διάρκεια ανοσίας και οι παραλλαγές – μεταλλάξεις υπαγόρευσαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων για τα κυκλοφορούντα στελέχη»

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ακόμη ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNAγια την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron

«Ο ΕΜΑ έδωσε την 1/9 έγκριση για τα δύο διδύναμα mRNA για Όμικρον 1. Είναι προσαρμοσμένη έκδοση αρχικών εμβολίων. Προκαλούν αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση παραλλαγών Όμικρον 1 – 2 – 2,7 και 5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είτε τοπικές είτε συστηματικές είναι ανάλογες με ανεπιθύμητες από τα αρχικά εμβόλια με ήπια διάρκεια και εκδήλωση. Χορηγούνται ενδομυικά. Περιέχουν μισό του Γιούχάν και μισό της Όμικρον», πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε: 

  1. Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα την εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική κατάσταση. 
  2. Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μόνο μετά τα αρχικά εμβόλια και ανεξάρτητα με το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο εμβολιασμό. 
  3. Στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα συμπληρώνεται με το αρχικό εμβόλιο πρώτα και μετά με το επικαιροποιημένο. 
  4. Το εμβόλιο συστήνεται με χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά τη νόηση ή τελευταίο εμβολιασμό. 

Ποιοι θα κάνουν το νέο εμβόλιο 

Προτεραιότητα δίδεται σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Την Τρίτη (13/9) η επιτροπή θα κάνει την τελική επικύρωση για τις κύριες ομάδες που είναι:

  1. Όλα τα άτομα άνω 60 ετών. Επίσης άτομα 12 ως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνε με θεράποντα ιατρό. 
  2. Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες. 
  3. Επαγγελματίες υγείας 
  4. Άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκαταστολή και φροντιστές ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο. 

Θα υπάρξουν και πρωτεϊνικά εμβόλια και επικαιροποιημένα με παραλλαγή Όμικρον 5, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου. 

«Ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτου« τόνισε και συμπλήρωσε ότι μαζί με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού δεν πρέπει να ξεχνάμε το εμβόλιο για τη γρίπη. 

«Λαμβάνουμε τα δεδομένα της Αυστραλίας και από εκεί κάνουμε επέκταση των σκέψεων ότι ίσως έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Τα εμβόλια είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία. Η σύσταση είναι να γίνουν τον Οκτώβριο αλλά είμαστε χώρα με καλό καιρό και δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Να γίνει ίσως μέσα στον Οκτώβριο στα ευάλωτα άτομα και όχι όταν αρρωστήσουν οι οικείοι τους, διότι χρειάζεται και δύο εβδομάδες για επώαση», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα: «Να μην αναβάλλεται όμως». 

Άνοιξε η πλατφόρμα

Όπως ανακοίνωσε ο o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα άνοιξε για το κλείσιμο των ραντεβού και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. 

Comments are closed.