Bakery «Έξαρχος»: Εκεί που η παράδοση συναντά την σύγχρονη τέχνη της γεύσης και της ποιότητας των άρτο – ποιημάτων
Για όσους έχουν αδυναμία, όπως εμείς εδώ στο σάιτ, στα αρτοποιήματα των παραδοσιακών φούρνων και στη μοντέρνα και πρωτότυπη τέχνη τους που κλέβουν την παράσταση κυρίως με τα φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα τους, τότε έχουμε κάτι πολύ καλό να σας εκμυστηρευθούμε.
Ας το πάρουμε από την αρχή. Όταν αναφερόμαστε οι καταναλωτές, αλλά και οι ρομαντικοί του είδους, στον όρο «αρτοποιείο – φούρνος» εννοούμε φυσικά το φρέσκο παραδοσιακό ψωμί και όχι τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.
Δεν χωράει αμφιβολία πως ο φούρναρης της γειτονιάς είναι η παράδοση, είναι ο παρασκευαστής του φρέσκου ζυμαριού, της ποιοτικής τέχνης αλλά και αυτός που έχουμε άμεση σχέση μαζί του, είτε μέσω του φαγητού που θα του ζητήσουμε το πως θα το ψήσει είτε μέσω της δικής του πρότασης για το ψωμί που θα μας δώσει για να απολαύσουμε τη παραδοσιακή του γεύση.
Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σχέση που πρέπει να έχουμε με το φούρναρη μας, το φούρναρη της γειτονιάς μας που η παράδοση θα συναντά τη σύγχρονη τέχνη της ποιότητας και της γεύσης με απόλυτο σεβασμό στον καταναλωτή.
Ένας τέτοιος Νew age, πλέον, συνοικιακός φούρνος, ανοιχτόχρωμος και φωτεινός μας έχει «γυαλίσει» τα τελευταία χρόνια. Ένας φούρνος με σαράντα χρόνια συνεχή παρουσία στην περιοχή των Τζιτζιφιών που ξεκινάς από τα ψωμιά με προζύμι τα πολύσπορα καρβέλια, την έμφαση στο ζύμωμα, τα νόστιμα αρτοποιήματα, τις χειροποίητες πίτες της Ευδοξίας, και καταλήγεις στα απίθανα κέικ και τα γλυκά του Θύμιου.
Όσο και αν ψάξεις για σουξέ στο φούρνο «Έξαρχος» δεν θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις πιο είναι αυτό. Άσε που σαν μπαίνεις στο φούρνο κολλάς στις βιτρίνες του και ενώ έχεις ξεκινήσει για να πας να πάρεις μια φρατζόλα φεύγεις με δυό τσάντες και κάνα δυό κουτιά παραπάνω.
Ότι ώρα και να κάνεις μια γρήγορη στάση για να πάρεις κάτι για πρωινό μαζί με τον καφέ σου, από τα χέρια των χαμογελαστών κοριτσιών της Αθηνάς (άπαιχτη) και της Ιωάννας, κινδυνεύεις να εξελιχθεί σε μόνιμη στάση για γενικές προμήθειες γεμάτες άρτο – ποιήματα.
Ε, ναι λοιπόν, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε αγαπάμε το καλό ποιοτικό και παραδοσιακό ψωμάκι και δεν το κρύβουμε. Όταν βρεθείτε και εσείς στις Τζιτζιφιές Ευριπίδου και Κέκροπος ρίξτε μια ματιά στις βιτρίνες του Bakery «Έξαρχος» και μετά το συζητάμε. Α, αν βρείτε σπανακοτυρόπιτα μην την αφήσετε για τον επόμενο, θα το μετανιώσετε…