Airbnb – Η «εύκολη» λύση αύξησης εισοδήματος

0
627

Όταν πριν από μια δεκαετία η αγορά των ακινήτων υπέστη μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις διάρκειας αρκετών ετών, ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί πως μια διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τη γνωστή πλέον σε όλους μας Airbnb θα αποτελούσε «ένεση» αναζωογονησης της αγοράς αυτής. Μια πλατφόρμα πολύ δημοφιλής σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και που δειλά-δειλά έκανε την εμφάνιση της και στην χώρα μας πριν απο περίπου πέντε έτη σε μορφή εύρεσης hostel ή κοινόχρηστων χώρων.

Ενοίκια που με δυσκολία λόγω οικονομικής κρίσης μπορούσαν να εισπραχθούν, ακίνητα σε αδράνεια και σε όχι ιδιαίτερα καλή κατάσταση, ανακαινίζονται από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση τους, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά κατ’ επέκταση και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ένα νέο μοντέλο ενοικιάσης που προσελκύει ακόμα και τους ξένους επενδυτές με σκοπό την αύξηση των κερδών τους σε μια χώρα όπου η ετήσια επισκεψιμότητα τουριστών αυξάνεται διαρκώς. Ακόμα και οι ίδιοι κάτοικοι χωρών εκτός Σέγκεν προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής, την γνωστή “Golden Visa”, αγοράζουν ακίνητα τα οποία εν συνεχεία τα μισθώνουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας.

Επενδυτική ευκαιρία, λοιπόν, σε περιοχές που ήταν υποβαθμισμένες και που αναγεννήθηκαν προσφέροντας ένα σεβαστό μερίδιο στην βιομηχανία τουρισμού. Κάτοικοι που φαίνεται να νοιάζονται για την εικόνα της πόλης τους περισσότερο από ποτέ και νέες «επιχειρηματικές» ευκαιρίες σε μια εποχή που κάθε επιπρόσθετο όφελος είναι καλοδεχούμενο. Συγκεκριμένα την διετία 2016-2018 υπήρξαν ιδιοκτήτες που είδαν αύξηση του μηναίου εισοδήματος τους έως και 105% όταν περισσότερο από 15.000 ακίνητα διατίθενται ως βραχυχρόνια μίσθωση μόνο στην Αττική.

Ανάμεσα στις περιοχές δραστηριοποίησης της εν λόγω πλατφόρμας, μερίδιο στην πίτα φαίνεται να διεκδικεί και η Καλλιθέα μας όταν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Airdna, εταιρείας που δημοσιεύει στατιστικά για καταλύματα που νοικιάζονται μέσω αντίστοιχων πλατφόρμων, το τελευταίο εξάμηνο του 2018 ήδη μισθώνονται 216 οικίες με μέσο όρο κέρδους ανά ημέρα ενοικίασης τα 38€ και 65% ποσοστό πληρότητας. Το 70% εξ αυτών βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της δίπλα στο Κουκάκι, το 20% στο κέντρο ενώ μόλις το 10% στο νότιο τμήμα της.

Με την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» διαφαίνεται άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στο νότιο τμήμα της, όταν ήδη αγοράζονται αυτοτελή κτίρια στην Λεωφόρο Συγγρού τα οποία θα λειτουργήσουν είτε ως boutique hotels είτε ως μεμονωμένα διαμερίσματα. Η ενοικιάση δεν θα περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθόλη τη διάρκεια του έτους γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την εν λόγω επένδυση.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, θα πρέπει να σημειώσουμε πως όχι μονο υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία εύρεσης κατοικιών από απλούς πολίτες αλλά ακόμα και για τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα, οι τιμές ενοικίου έχουν υποστεί μια σημαντική αύξηση της τάξης του 15-25% ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης.
Για το λόγο αυτό όπως και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες σύντομα θα θεσμοθετηθεί ένα πιο συγκεκριμένο φορολογικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδιας ή και φοροδιαφυγής.

Ευκαιρία αύξησης εισοδήματος – προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, το Airbnb όπως και άλλες αντίστοιχες πατφόρμες ήρθαν για να μείνουν!!!

Comments are closed.