Δ. Καλλιθέας και Ποντιακός Ελληνισμός – Η δραματικά επίκαιρη ομιλία του αείμνηστου Γιώργου Ψαλιδόπουλου

0
2737

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» – Πλατεία Δαβάκη, 1987

αρχείο  Θοδωρή  Ψαλιδόπουλου 

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Καλλιθέας συμμετέχει ηθικά και υλικά στην καθιερωμένη αυτή εκδήλωση του Συλλόγου σας. Η παράδοση αυτή, η οποία δεν επηρεάζεται από τη στάση των εκάστοτε κυβερνητικών εκπροσώπων, βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι είναι χρέος του Δήμου να υποστηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις των Ποντιακών, όσο και των άλλων εθνικοτοπικών οργανώσεων που έχουν την έδρα τους στην Καλλιθέα. Παρ’ όλο που η βοήθεια που παρέχομε, δεν είναι εκείνη που θα θέλαμε, μπορώ να σας βεβαιώσω πως εξαντλούμε σχεδόν όλες τις δυνατότητές μας.

Η τοποθέτηση αυτή της διοίκησης του Δήμου δεν αποβλέπει, βέβαια, σε ευκαιριακές σκοπιμότητες. Εμείς, ενεργούμε έτσι, διότι θεωρούμε το έργο σας πολύ μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπήρξαν θύματα του τουρκικού δεσποτισμού, όπως και άλλοι λαοί, οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι, οι Κούρδοι. Για το λόγο αυτό, μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία έχει χρέος να συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των ανθρώπων αυτών να οργανώσουν τη ζωή τους στη νέα πατρίδα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλές δεκάδες χρόνων και κάθε φορά που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται, σε μας τους πρόσφυγες έρχεται στο μυαλό η τραγική ιστορία της Καταστροφής του Ελληνισμού στης Μικράς Ασίας. Από κανέναν μας δεν διαφεύγει ότι, όπως τότε, τα ξένα συμφέροντα οδήγησαν στον ξερριζωμόενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνων, έτσι και τώρα ο τουρκικός εθνικισμός του δικτατορικού καθεστώτος χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να συρθεί η Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική τους πολιτική. Δεν φτάνει η καταστροφή του Πόντου, της Ιωνίας και η κατοχή της Κύπρου. Θέλουν να διώξουν από τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου, θέλουν να υφαρπάξουν τα πετρέλαια της Θάσου, όπως άρπαξαν τα πετρέλαια της Μοσούλης.

Βέβαια, όλα αυτά θα παραμείνουν σχέδια και άνομοι πόθοι των εχθρών της Ελλάδας. Διότι, ο Ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από άλλες διαφορές, σύσσωμος, θα κάνει το καθήκον του. Ακόμη, διότι το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα δεν παραμένει αδιάφορο. Οι λόγοι αυτοί επιβεβαιώνουν ότι η υποταγή στα ξένα συμφέροντα δεν είναι μονόδρομος. Είναι μια ιστορική παραμόρφωση που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα το Ποντιακό στοιχείο είναι φορείς ενός πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε συνθήκες διώξεων, τις περισσότερες φορές, του Ελληνισμού. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ρόλο της Εκκλησίας στη δημιουργία και τη διάσωση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό με θλίψη και ανησυχία παρακολουθούμε στις σημερινές κρίσιμες ώρες την προβολή οικονομικών αιτημάτων από την ηγεσία της Εκκλησίας. Αυτός ο πολιτισμός, για τον οποίο σας μίλησα, συνδέθηκε και συνεχίζει να συνδέεται με την ανάπτυξη της Ελλάδας, παρ’ όλο που είναι -δυστυχώς, ακόμη- υπαρκτά ορισμένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η προσφυγιά. 

Ο Δήμος Καλλιθέας είχε την τύχη να γίνει η δεύτερη πατρίδα ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων του Πόντου και παράδειγμά τους επιβεβαιώνει τη γενικότερη σημασία του Ποντιακού στοιχείου στην κοινωνική ζωή της χώρας μας. Η αγροτική οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας, είναι στενά δεμένη με την παρουσία των Ποντίων και στα αστικά κέντρα οι Πόντιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η συμμετοχή των Ποντίων, εδώ στην Καλλιθέα, στην Εθνική Αντίσταση είναι πασίγνωστη και δεν χρειάζεται να πω τίποτε.

Χρειάζεται, όμως, να σας βεβαιώσω ότι, για τους λόγους που σας εξέθεσα, ο Δήμος Καλλιθέας θα συνεχίζει να υποστηρίζει, μέσα στις σημερινές συνθήκες, τις προσπάθειες όσων Ποντίων έμειναν πια στην πόλη μας και επεκτείνουν τη δημιουργική τους παρουσία στην κοινωνική της ζωή. 

Εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, θέλω να σας συγχαρώ για την εκδήλωση αυτή, που σκοπό έχει να τιμήσει τη μνήμη των πατέρων μας και τον αγώνα τους. Ένας λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη, ένας λαός που λησμονεί τις ρίζες του δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στην αλλοτρίωση και την εξαφάνιση. Ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κίνδυνο του εθνικού και κοινωνικού αποχρωματισμού, που με τόση κυνικότητα επιχειρούν οι γνωστοί ιμπεριαλιστικοί κύκλοι. Εμείς, στο Δήμο Καλλιθέας πιστεύομε στην αξία των Ποντίων και στηριζόμαστε σε σας.

Comments are closed.