8 Μάρτη – Ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια σε φτώχεια, βία & σεξισμό

0
161

Κάλεσμα στις γυναίκες της Καλλιθέας να ενώσουν τη φωνή τους με το φεμινιστικό κίνημα στις 8 Μάρτη απευθύνει σε ανακοίνωση της Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο» επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην Καλλιθέα, ως έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με μαζικά λαϊκά στρώματα και κοινότητες μεταναστών, όπου επισημαίνεται πως η διοίκηση του Δήμου είτε αδιαφορεί είτε δεν είναι σε θέση να σταθεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. 

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Αριστερής Ανατρεπτικής Δημοτικής Κίνησης Καλλιθέας “Μια Πόλη στο Δρόμο”

Όλες και όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Πέρασαν 165 χρόνια από την 8η Μάρτη 1857, μέρα που οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης βγήκαν σε απεργία και συγκρούστηκαν με τα αφεντικά και τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πολλές φωτεινές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Τιμούμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Βιώνουμε μια πραγματικότητα όπου η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές (οικονομική, φυσική, ψυχολογική, ιδεολογική) έχει γίνει ευρέως ορατή ως κοινωνικό φαινόμενο, με τραγικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο θέτοντας επειγόντως την ανάγκη να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας κινητοποιείται ενάντια στις εκφάνσεις της έμφυλης καταπίεσης και είναι σε ετοιμότητα να απαντά στις καθημερινές σεξιστικές προκλήσεις.  

Ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο την ενεργοποίηση των προοδευτικών και αλληλέγγυων ανακλαστικών της κοινωνίας, με αφορμή την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 19χρονης κοπέλας στο Α.Τ. Ομόνοιας, τις άδικες αποφάσεις δικαστηρίων σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και στην υπόθεση δολοφονίας του Ζακ, τη χυδαία ποινικοποίηση της φτώχειας στο πρόσωπο της προφυλακισμένης μητέρας της 12χρονής κοπέλας στην υπόθεση του κυκλώματος εκμετάλλευσης με διοργανωτή τον Ηλία Μίχο, το εργατικό έγκλημα της ανασφάλιστης εργάτριας καθαριότητας, θύματος πολλαπλών διακρίσεων ως Ρομά, γυναίκα και μητέρα πέντε παιδιών, την έξωση μονογονεϊκών οικογενειών για χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες.  

Είναι οι περιπτώσεις αυτές που αναδεικνύουν εμφατικά την υποκρισία του δήθεν ευαισθητοποιημένου προσώπου που προσπαθούν να δείξουν η κυβέρνηση αλλά και οι φορείς του θεσμικού φεμινισμού. Ας αναλογιστούμε ότι το μεν Α.Τ. Ομόνοιας ανήκει στα πρότυπα αστυνομικά τμήματα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, οι δε αστυνομικοί με ουσιαστικά κακοποιητική συμπεριφορά σχηματίζουν ασφυκτικό κλοιό στις φεμινιστικές πορείες και συγκεντρώσεις, φωτογραφίζοντας, απωθώντας και ρίχνοντας δακρυγόνα στις διαδηλώτριες.

Τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια κοινωνία διευρυνόμενης φτωχοποίησης και έντονης έμφυλης ανισότητας, όπου οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία, οι παρενοχλήσεις και οι έντονες διακρίσεις στην πρόσβαση, τη θέση και τις αμοιβές στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στις συντάξεις είναι κανονικοποιημένη καθημερινότητα για τις γυναίκες.

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση, απέναντι στους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση, δίνουμε απάντηση μέσα από το κίνημα, με συνεχείς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια.

Στην Καλλιθέα, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με μαζικά λαϊκά στρώματα και κοινότητες μεταναστών, η διοίκηση του Δήμου είτε αδιαφορεί είτε δεν είναι σε θέση να σταθεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. 

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” καλεί τις γυναίκες της Καλλιθέας να ενώσουν τη φωνή τους με το φεμινιστικό κίνημα στις 8 Μάρτη. 

Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε: 

Ίσα δικαιώματα στην εργασία για γυναίκες και άντρες, σταθερή και μόνιμη δουλειά. 

Κοινωνική ασφάλιση, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενίσχυση των κοινωνικών δομών, προστασία της μητρότητας.

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

Καμία ανοχή στη βία, την παρενόχληση και την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. 

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία σε επαρκή αριθμό, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με ωράριο λειτουργίας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις.Δημιουργία 

Κέντρου Στήριξηςκαι Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο μας. 

Η 8η Μάρτη ημέρα αγωνιστικής διεκδίκησης, ημέρα φεμινιστικής απεργίας!


Comments are closed.