8 Μάρτη: Ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στη φτώχεια, τη βία, τον σεξισμό

0
221

Με ανακοίνωση της η Αριστερή Ανατρεπική Δημοτική Κίνηση «Μια Πόλη στο Δρόμο» αναφέρεται στην 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνοντας πως είναι ημέρα ορόσημο στο δικαίωμα των γυναικών για ισότητα, επιβίωση και σε αυτή την ίδια τη ζωή.

Η Δημοτική Κίνηση καλεί όλες τις γυναίκες της Καλλιθέας να να ενώσουν τη φωνή τους με το φεμινιστικό κίνημα στις 8 Μάρτη διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία,κοινωνική ασφάλιση, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.ά. 

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της «Μια Πόλη στο Δρόμο»

Πέρασαν 165 χρόνια από την 8η Μάρτη 1857, μέρα που οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους, απαιτώντας ίση αμοιβή για ίση δουλειά, αίτημα ακόμα επίκαιρο. Αυτή η μέρα έγινε ορόσημο μέσα από τους αγώνες και τις φεμινιστικές απεργίες των γυναικών για το δικαίωμα στην ισότητα, στην επιβίωση, στην ίδια τη ζωή.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η παρατεταμένη υγειονομική και οικονομική κρίση, η φτώχεια, εγκλωβίζουν τις γυναίκες στην ανεργία, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην μαύρη εργασία. Η έλλειψη κοινωνικών δομών φροντίδας και πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και η υποβάθμιση όσων υπάρχουν, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση σε πολλαπλό ρόλο των γυναικών για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων.

Στη χώρα μας, την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε ένα κύμα αποκαλύψεων έμφυλης βίας (βιασμοί, παρενοχλήσεις κ.α.) που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αυξανόμενη βία, οι γυναικοκτονίες, ο σεξισμός, έχουν γίνει καθημερινότητα. Κι όλα αυτά βρίσκουν στηρίγματα στην κυβερνητική πολιτική, η οποία ψηφίζει νόμους που επιτίθενται σε κάθε πλευρά της ζωής μας, που προωθούν αντιδραστικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο – όπως ο νόμος Τσιάρα και ο νόμος Χατζηδάκη, που επιτίθεται στα σωματεία, στο δικαίωμα της απεργίας, που αποθρασύνει την εργοδοσία με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, με την ολομέτωπη επίθεση σε ό,τι με αγώνες κατακτήθηκε.Τελευταία παρακολουθήσαμε την απόπειρα για συνέδριο γονιμότητας, την προσπάθεια προώθησης άθλιων βίντεο για την προγεννητική αγωγή, την άρνηση νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία.

Όλα αυτά αποτελούν προσπάθειες του συστήματος για υποβάθμιση του ρόλου των γυναικών και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση, απέναντι στους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση, δίνουμε απάντηση μέσα από το κίνημα, με συνεχείς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια.

Στην Καλλιθέα, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με μαζικά λαϊκά στρώματα και κοινότητες μεταναστών, η διοίκηση του Δήμου είτε αδιαφορεί είτε δεν είναι σε θέση να σταθεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” καλεί τις γυναίκες της Καλλιθέας να ενώσουν τη φωνή τους με το φεμινιστικό κίνημα στις 8 Μάρτη.

Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε:

Ίσα δικαιώματα στην εργασία για γυναίκες και άντρες, σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Κοινωνική ασφάλιση, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενίσχυση των κοινωνικών δομών, προστασία της μητρότητας. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Καμία ανοχή στη βία, την παρενόχληση και την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας.

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία σε επαρκή αριθμό, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με ωράριο λειτουργίας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις.

Δημιουργία Κέντρου Στήριξης και Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο μας.

Η 8η Μάρτη ημέρα αγωνιστικής διεκδίκησης, ημέρα φεμινιστικής απεργίας!

Comments are closed.