Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

0
51

Οι γηραιότεροι άνθρωποι στην ιστορία

Ίσως στο μέλλον το «μυστικό» της μακροζωίας να είναι διαθέσιμο σε όλους μας, όμως εν τω μεταξύ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε καλύτερα τους 10 γηραιότερους ανθρώπους στην ιστορία, που έχουν ζήσει όλοι πάνω από τα 115 χρόνια και κέρδισαν επάξια τον τίτλο του «υπερ-αιωνόβιου», που αφορά όσους κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της ηλικίας των 110 χρόνων. Αν και κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για ανθρώπους που πέθαναν σε μεγαλύτερες ηλικίες -όπως για παράδειγμα ο Ιάπωνας Shigechiyo Izumi, που λέγεται ότι ήταν 120, ή ένας Ρώσος βοσκός ο Shirali Muslimov, που υποτίθεται ότι πέθανε 168 ετών(!)-, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί και αμφισβητούνται σε αντίθεση με τα πρόσωπα της λίστας μας που επαληθεύονται.

10. Christian Mortensen (1882 – 1998)

Δανο-Αμερικανός στην καταγωγή, ο Christian Mortensen έζησε 115 χρόνια και 252 ημέρες, γεγονός ασυνήθιστο όχι μόνο επειδή ήταν άντρας (μόνο το 9,5% των επιβεβαιωμένων «υπερ-αιωνόβιων είναι άντρες) αλλά επειδή κάπνιζε αρκετά πούρα κάθε εβδομάδα – για περίπου 95 χρόνια! Έμεινε παντρεμένος μόνο για 10 χρόνια στη ζωή του και συνήθιζε να λέει για τη μακροζωία του: «Φίλοι μου, ένα καλό πούρο, πολύ νερό, καθόλου αλκοόλ και πολύ τραγούδι θα σας κρατήσουν ζωντανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ο μοναδικός «υπεραιωνόβιος» άντρας στη λίστα.

9. Maggie Pauline Barnes (1882 – 1998)

Η Maggie γεννήθηκε στα δύσκολα χρόνια της δουλείας στις ΗΠΑ και έζησε 115 χρόνια και 319 ημέρες, πεθαίνοντας από μία ασήμαντη μόλυνση στο πόδι. Αυτό που κάνει την ιστορία της ιδιαίτερη είναι το γεγονός ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο μέσος όρος ζωής ήταν μόλις τα 47 χρόνια για τους Καυκάσιους και τα 40-42 για τους Αφροαμερικανούς. Η Barnes νίκησε κάθε πιθανότητα, καθώς έζησε 75 χρόνια παραπάνω από το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 1900.

8. Bessie Cooper (1896 -2012)

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1896 και απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2012 σε ηλικία 116 χρονών και εκατό ημερών. Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας της απάντησε: «Μαγειρεύω καθημερινά φρέσκο φαγητό και αποφεύγω το πρόχειρο». Η ζωή της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν σκεφτούμε ότι έχει ζήσει δύο Παγκοσμίου Πολέμους, τη βύθιση του Τιτανικού αλλά και πολλά ακόμη σπουδαία ιστορικά γεγονότα.

7. Elizabeth Bolden (1890 – 2006)

Η Elizabeth Bolden έζησε 116 χρόνια και 118 ημέρες σε δύσκολες συνθήκες. Κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 500 άμεσους απογόνους, ενώ κατά τη στιγμή του θανάτου της μόνο 2 από τα 7 παιδιά της ήταν ζωντανά. Μάλλον το μυστικό της μακροζωίας δεν κληρονομήθηκε σε κάποιο από αυτά! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη απόλαυσή της ήταν τα γλυκά και το παγωτό, τα οποία -όπως έλεγε η ίδια- κατανάλωνε καθημερινά και δεν τα στερήθηκε ποτέ.

6. Tane Ikai (1879 – 1995)

Με το απίστευτο ρεκόρ των 116 χρόνων και 175 ημερών ζωής, η Tane Ikai είναι το γηραιότερο επιβεβαιωμένο πρόσωπο που έζησε ποτέ στην Ασία. Γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια στο Kansei της Ιαπωνίας και ασχολήθηκε με το ράψιμο και την κεραμική. Παντρευτηκε σε ηλικία 20 ετών και απέκτησε 4 παιδιά, ενώ η διατροφή στηριζόταν κυρίως στο χυλό ρυζιού, γεγονός που την απέτρεψε από το να αποκτήσει κάποια καρδιακή πάθηση ή καρκίνο. Τελικά μετά το θάνατό της αποκαλύφθηκε ότι πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια, καθιστώντας την το μόνο «υπερ-αιωνόβιο» άτομο στο οποίο έγινε αυτοψία.

5. Maria Capovilla (1889 – 2006)

Με καταγωγή από το Εκουαδόρ, η Maria Capovilla γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1889 – την ίδια χρονιά που ο Πύργος του Άιφελ άνοιξε για το κοινό. Και με 116 χρόνια και 347 ημέρες ζωής είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος στην ιστορία της Νότιας Αμερικής. Κόρη συνταγματάρχη, απόλαυσε μια καλή ζωή «χωρίς καθόλου αλκοόλ και τσιγάρο», όπως έλεγε η ίδια, αποκτώντας 5 παιδιά και απολαμβάνοντας όλες τις χαρές της ζωής μέχρι σχεδόν λίγο πριν πεθάνει.

4. Marie-Louise Meilleur (1880 – 1998)

Η Marie-Louise Meilleur ήταν 117 χρόνων και 230 ημερών όταν πέθανε στις 16 Απριλίου 1998. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη στιγμή του θανάτου της η μεγαλύτερη κόρη της, που τη φρόντιζε κιόλας, ήταν 90 ετών! Γαλλο-Καναδή στην καταγωγή, η Meilleur γεννήθηκε στο χωριό Kamouraska του Κεμπέκ και απέκτησε συνολικά 10 παιδιά, ενώ ο πρώτος σύζυγός της πέθανε από πνευμονία όταν ήταν 30! Η ίδια ισχυριζόταν για τη μακροζωία της ότι «10 παιδιά και δύο γάμοι απαιτούσαν σκληρή δουλειά. Λίγο αλκοόλ και μερικά τσιγάρα δεν κάνουν κακό!».

3. Lucy Hannah (1875 – 1993)

Η Hannah έζησε σε μια εκπληκτική ζωή 117 χρόνων και 248 ημερών και είναι η γηραιότερη Αφροαμερικανή αλλά και ο τρίτος γηραιότερος άνθρωπος στην ιστορία. Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα σε μια εποχή των αυξανόμενων φυλετικών διακρίσεων και οι εκστρατείες κατά των ρατσιστών λευκών ήταν μέσα στην καθημερινότητά της. Παντρεύτηκε το 1901 και απέκτησε 8 παιδιά, ενώ στο μέσον της ζωής της εγκαταστάθηκε στο Ντιτρόιτ, όπου και πέθανε.

2. Sarah Knauss (1880 – 1999)

Η Sarah Knauss είναι ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος στην ιστορία, αφού κατά τη στιγμή του θανάτου της ήταν 119 χρόνων και 97 ημερών! Αυτή η γυναίκα γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1880 και πέθανε στις 30 Δεκ 1999 – κερδίζοντας μία ή δύο σύντομες μέρες από τον 21ο αιώνα. Την Knauss, όμως, μάλλον δεν την ένοιαζε αυτό. Όταν της είπαν ότι είχε γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που ζει στον κόσμο, εκείνη απάντησε απλά: «Και, λοιπόν τι μ’ αυτό;». Η κόρη της την περιέγραψε ως «ήρεμο άνθρωπο που τίποτα δεν μπορούσε να την νευριάσει». Αυτό, μάλλον, ήταν και ένα από τα μυστικά της μακροζωίας της.

1. Jeanne Calment (1875 – 1997)

Η Jeanne είναι η γηραιότερη επαληθευμένα γυναίκα που έζησε στον κόσμο, φτάνοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό ετών ζωής: 122 χρόνια και 164 ημέρες! Γεννήθηκε στη πόλη Arles της Γαλλίας και κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής της είχε την τύχη να δει την εφεύρεση του αυτοκινήτου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του αεροπλάνου. Γνώρισε ακόμη τον  Βίνσεντ βαν Γκογκ το 1888, όταν ήταν 13 ετών, και τον περιέγραψε ως «βρώμικο και ντυμένο άσχημα άνδρα»! Η ίδια έλεγε συχνά ότι έχει «ανοσία στο στρες και το χιούμορ είναι αυτό που της δίνει επιπλέον χρόνια ζωής». Οδηγούσε ποδήλατο, έπινε ένα δύο ποτηράκια και κάπνιζε μέχρι πέντε χρόνια πριν από το θάνατό της, ενώ η φιλοσοφία της για τη ζωή κλείνεται μέσα στην εξής φράση: «Αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για κάτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς και πολύ γι’ αυτό!».

Πηγή:

Comments are closed.