5 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
“Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.“~ Ν. Καζαντζάκης
Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, καθηγητής, δάσκαλος. Όποιο όνομα κι αν του δώσεις, η σημασία είναι η ίδια. Μία μορφή και ο σκοπός μεγαλειώδης. Υπηρέτης της ανάγκης του ανθρώπου να γνωρίσει όσα βλέπει και να δημιουργήσει όσα φαντάζεται, να οπλιστεί με τη δύναμη του νου και ν’ανέβει ψηλά, προσεγγίζοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης οντότητας.
Όλοι διατηρούμε αναλλοίωτη στη μνήμη μας την εικόνατου πρώτου μας δασκάλου, αλλά και των επόμενων εκπαιδευτικών στη πορεία της εκπαίδευσής μας που με το πολυδιάστατο έργο τους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και της αντίληψης μας για τον κόσμο, ενώ παράλληλα καθόρισαν και την ενήλικη επαγγελματική μας ταυτότητα. Τα λόγια του δασκάλου γαλουχούν νέους και μεγάλους με ιδέες, αξίες, ανθρωπισμό.
Αυτόν το δάσκαλο όπου γης τιμά η UNESCO από το 1994, έχοντας καθιερώσει την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Μέσω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή των πολιτών στον σημαντικό ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως.
Δυστυχώς όμως η 5η Οκτωβρίου2020 βρίσκει τον εκπαιδευτικό να υποχρεούται να επιτελέσει το έργο του σεεξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχουν ενδεχομένως διαμορφωθεί από την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας αλλά και επιδεινώνονται από τις απαιτήσεις όλων των άλλων εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα λοιπόν από τις συμπληγάδες που περνά αυτή την στιγμή ο εκπαιδευτικός αυτό που χρειάζεται απότην κοινωνία είναι η αναγνώριση, η στήριξη και η συμπαράσταση σε αυτό το γεμάτο ευθύνη έργο του.
Γεωργίου Θεολογία – Κίτσου Κων/να