47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»: Ξεκίνησε η κορύφωση των εκδηλώσεων στην Αθήνα
Άνοιξαν τα φώτα της κόκκινης πολιτείας στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, που για τρεις μέρες μετατρέπεται σε έναν χώρο όπου τον πρώτο λόγο έχουν η καλλιτεχνική δημιουργία, οι αναζητήσεις, οι προβληματισμοί της νεολαίας κάτω από το κεντρικό σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό».
Το φετινό πέρασμα του Φεστιβάλ από τις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, με τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων δεκαετιών, δίνει μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας.
Στέλνει μήνυμα ότι οι ανάγκες των νέων για μόρφωση, ζωή, δουλειά με δικαιώματα, για αθλητισμό και ψυχαγωγία, δεν χωράνε στον «στενό κορσέ» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, στα όσα τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Αναδεικνύει ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα νέων που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα σε «δύσκολους καιρούς», που δεν συμβιβάζεται με τις μειωμένες απαιτήσεις, χιλιάδες νέοι που χρειάζεται ορμητικά να μπουν στην πάλη, μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία.
Δίνει θάρρος και ελπίδα ώστε η νεολαία «να ζήσει, να τολμήσει, να προχωρήσει», να συναντηθεί με το πραγματικά καινοτόμο και σύγχρονο: Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Και ήρθε η ώρα για την κορύφωσή του στην Αθήνα.
Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 20.30 πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ολόκληρη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.
Παράλληλα με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις, εκθέσεις, πολύμορφες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες έχουν προετοιμαστεί στα Στέκια του Φεστιβάλ.
Στο επίκεντρο των σταθερών κατασκευών του Φεστιβάλ βρίσκεται και φέτος η κεντρική έκθεση, αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα. Το μεγαλύτερο γεγονός για την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα προσεγγίζεται με οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα των Μαρξ – Ενγκελς – Λένιν και έργα Τέχνης.
Η κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ, που θα γίνει την Παρασκευή, εμπνέεται επίσης από την Παρισινή Κομμούνα. Με θέμα «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό… Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας», έχει στόχο να φωτίσει τόσο τα ιστορικά διδάγματα όσο και τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, να φωτίσει τον δρόμο της ανατροπής σε κάθε νέο και νέα που ασφυκτιά στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που προβληματίζεται για το πώς θα ζήσει καλύτερα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν.
Συνέχεια σε αυτήν τη διάσταση δίνεται και μέσα από το Στέκι Πολιτισμού. Την Παρασκευή πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «”Η Τέχνη τον καιρό των κερασιών”… Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας» και αύριο Πέμπτη παρουσιάζεται το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μέρες της Κομμούνας». Στη διάρκεια του τριημέρου, στον χώρο Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη.
Η Διεθνούπολη θα αποτελέσει την πρώτη διά ζώσης συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών από την εκδήλωση της πανδημίας, τη συνάντηση των επισκεπτών του Φεστιβάλ με αντιπροσωπείες 25 Οργανώσεων από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής διάστασης του Φεστιβάλ θα γίνουν και οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για την αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό.
Με σημεία αναφοράς τη σκηνή από όπου θα περάσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και μαθητικά συγκροτήματα, την έκθεση με τίτλο «Επαναστάτης θα πει…», τα Εργαστήρια Επιστημών και Μαθητικής Δημιουργίας, τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, το Μαθητικό Στέκι αποτελεί το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για τη νέα χρονιά.
Το Φοιτητικό Στέκι θα βρίσκεται φέτος σε νέο χώρο, μαζί με τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. Μέσα από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και τις παρουσιάσεις αναδεικνύονται ζητήματα που αφορούν τις σπουδές και τις επιστήμες, ενώ θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο που έχουμε – το πανεπιστήμιο που θέλουμε».
Η πάλη ενάντια στον αντεργατικό νόμο – έκτρωμα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του Στεκιού Νέων Εργαζομένων, ενώ με εκθέσεις, εκδόσεις και παρουσιάσεις θα αναδεικνύονται ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και τους νέους της Κατάρτισης.
Οι νέες εργαζόμενες, άνεργες, μαθήτριες, φοιτήτριες έχουν το δικό τους στέκι στην «Κόκκινη Γωνιά» που επιμελήθηκε η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια. Στον χώρο θα διακινείται και η νέα έκδοσή της.
Με άξονα το ομώνυμο περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» θα διαμορφωθεί σε γωνιές δραστηριοτήτων. Παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες υπόσχονται μοναδικές στιγμές για τους μικρούς επισκέπτες.
Το «κόκκινο Αερόστατο» θα επεκτείνει τις δραστηριότητες με τον χώρο του Αθλητισμού, του οποίου το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, επιδείξεις αθλημάτων, τουρνουά, σεμινάριο και άλλες δραστηριότητες με τη συμμετοχή των επισκεπτών.
Και φέτος το Στέκι Κατά των Ναρκωτικών κατέχει ξεχωριστή θέση, αντίστοιχη με την πάλη της ΚΝΕ, μετά από μία χρονιά που ξεδιπλώθηκε πολύμορφα η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.
Θα λειτουργεί επίσης Στέκι Νέων Στρατευμένων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τις θέσεις και τις δράσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων.
Ξεχωριστή θέση έχει η γωνιά της Ιστορίας του Κόμματος, όπου οι επισκέπτες όλων των ηλικιών θα μπορούν να γνωριστούν με τις εκδόσεις του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, το έργο του επιμορφωτικού κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης», ενώ την Παρασκευή ξεχωρίζει μία ειδική παρουσίαση των διαδικασιών συντήρησης και διατήρησης του υλικού του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, με αναδρομή στην τιτάνια προσπάθεια για τη διάσωσή του με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών.
Πόλος έλξης θα γίνει όπως κάθε φορά το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με μια σειρά μεγάλες προσφορές ειδικά για το Φεστιβάλ, ενώ τη δική του παρουσία θα έχει φέτος και ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό».