Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
412

1 0   Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αρσένιος    Αρσενία    Σωσίπατρος

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO.
Η Ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην επιστήμη και τη συνεισφορά της στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των προοπτικών της ειρήνης.
Από την αγροτική παραγωγή ως την ιατρική, από την αειφόρο ενέργεια ως τη διαχείριση των υδάτων, οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.


 

Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας (World Usability Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (10 Νοεμβρίου 2022) με πρωτοβουλία της «Ένωσης Επαγγελματιών της Ευχρηστίας» («Usability Professionals’ Association»).
Με τον όρο «ευχρηστία» εννοούμε την ιδιότητα ενός συστήματος, τεχνουργήματος ή συσκευής, η οποία διευκολύνει την χρήση του από τον μέσο άνθρωπο και τού δημιουργεί την πεποίθηση ότι δεν είναι ηλίθιος.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας καθιερώθηκε το 2005 για να προωθήσει την ευχρηστία σε κάθε τεχνολογικό πεδίο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της η σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τον χρήστη της στους τομείς της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της υγείας, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της διακυβέρνησης, καθώς και σε άλλα τεχνολογικά πεδία με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.

Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (World Keratoconus Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία οφθαλμολογικών οργανώσεων όλου του κόσμου.
Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση και τη λέπτυνσή του. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης έχει η έγκαιρη διάγνωση και ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Σε περίπτωση που εντοπιστεί νωρίς, οι επιστήμονες μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του κερατόκωνου σ’ ένα σημείο όπου ο ασθενής έχει λειτουργική όραση, με την τεχνική της διασύνδεσης κολλαγόνου. Στα τελικά στάδια εφαρμόζεται η κερατοπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση του κερατοειδούς, με μόνιμα αποτελέσματα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας (World Quality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (10 Νοεμβρίου 2022), με πρωτοβουλία του Πιστοποιημένου Ινστιτούτου Ποιότητας(Chartered Quality Institute), ενός παγκόσμιου οργανισμού, με έδρα το Λονδίνο, που συσπειρώνει στις τάξεις του χιλιάδες επαγγελματίες της διαχείρισης ποιότητας (quality management), απ’ όλο τον κόσμο.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποιότητας είναι η ενημέρωση για τα θέματα της ποιότητας σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία, που παράγεται ή προσφέρεται από εταιρείες και οργανισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποιότητα είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού και είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής. Η προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών βοηθά στην βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, κάνει βιώσιμες τις επιχειρήσεις, μειώνει τα κόστη και βελτιώνει την κερδοφορία.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 7 7 5 


Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

1 8 0 1 

Γεννήθηκε ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)

1 8 3 6 

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1 8 8 5 

Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1 8 8 8 

Γεννήθηκε ο Ρώσος αεροναυπηγός, Αντρέι Τουπόλεφ, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία

1 8 9 1

Πεθαίνει ο Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. (Γεν. 20/10/1854) 

1 9 1 3 

Η τουρκική κυβέρνηση κλείνει επτά ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη. Διαμαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1 9 1 3 

Ιδρύεται το “Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθήνας”.

1 9 1 8 

Ιδρύεται στην Ελλάδα το “Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος”, το ΣΕΚΕ

1 9 1 9 

Γεννήθηκε ο Ρώσος εφευρέτης, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του

1 9 2 4 

Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1 9 2 5 

 

Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, βρετανός ηθοποιός. (Θαν. 5/8/1984)

1 9 2 8 

Γεννήθηκε ο Ένιο Μορικόνε, ιταλός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Θαν. 6/7/2020)

1 9 2 8 

Ο Χιροχίτο στέφεται αυτοκράτορας της Ιαπωνίας .

1 9 3 8 

Πέθανε ο στρατιωτικός, πολιτικός και αναμορφωτής του τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

1 9 4 9 

Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.

1 9 8 2 

Πέθανε ο σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ

1 9 8 9 

Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.

1 9 9 7 

Στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

2 0 0 2 

Πεθαίνει ο Βασίλης Μάρος, έλληνας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. (Γεν. 1929)

2 0 0 6 

Πεθαίνει ο  ουκρανικής καταγωγής (Vladimir Palanuik) Αμερικανός ηθοποιός Jack Palance (Τζακ Πάλανς, γεννήθηκε το 1919)

2 0 0 8 

Διαγράφεται από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

2 0 1 0 

Πέθανε ο  Ντίνο ντε Λαουρέντις, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός

Πηγή:  

Comments are closed.