Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1599

3   Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ

1 9 7 2 Οταν το πρωί της 3ης Αυγούστου του 1972 έγινε γνωστός ο χαμός του Γιάννη Παπαϊωάννου σε τροχαίο, ο κόσμος της μουσικής -κι όχι μόνο- σοκαρίστηκε. Γιατί ο Παπαϊωάννου στην 56χρονη πορεία του είχε καταφέρει να σημαδέψει ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας ζωής, με τη σφραγίδα ενός πολύ σημαντικού δημιουργού και ανθρώπου.   Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος της απώλειας για την ελληνική μουσική δεν έγινε αντιληπτό εκείνη την εποχή. Οχι γιατί δεν ήταν γνωστή η αξία του έργου του Παπαϊωάννου , αλλά γιατί δεν είχε εκτιμηθεί συνολικά η προσφορά του, η συμμετοχή του στο χώρο όπου έδρασε.-

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Σαλώμη

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 4 9 2  

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Έφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

1 8 1 1 


Γεννήθηκε ο Ελίσα Ότις, αμερικανός εφευρέτης του ασανσέρ

1 8 4 4

Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα.

1 9 0 0

Γεννήθηκε ο Χρήστος Ευθυμίου, Έλληνας ηθοποιός

1 9 2 3 


Ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο.

1 9 3 6 

Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.

1 9 4 0 

Γεννήθηκε ο Αντώνης Καλογιάννης στην Καισαριανή όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης – έφυγε από τη ζωή 11-Φεβ-2021.
Η συνάντησή του το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη άλλαξε την πορεία της ζωής του, περνώντας από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της πρώην ΕΣΣΔ, της Ευρώπης και της Αμερικής ερμηνεύοντας Σικελιανό, Ρίτσο Σεφέρη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε συναυλίες με την Μαρία Φαραντούρη και μετά το 1970 περισσότερες από 500 σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία με τον Μίκη.
Αργότερα ερμήνευσε Μάριο Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη και Αργύρη Κουνάδη, ενώ συνεργάστηκε με τη Βίκυ Μοσχολιού («Συνοικισμός Α» του Δήμου Μούτση -1972), την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ( «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» του Ηλία Ανδριόπουλου -1979) κά.

1 9 4 6 

Ιδρύεται στην Αμερική το NBA

1 9 5 1 

Ιδρύεται η «Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά» (ΕΔΑ), με πρωτοβουλία των Ιωάννη Πασσαλίδη, Δημήτρη Μαριόλη, Σταμάτη Χατζήμπεη και Μιχάλη Κύρκου.

1 9 5 3 

O Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο για κατασκοπεία και οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1 9 5 4 

Πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί — Γκαμπριέλ Κολέτ. 

1 9 5 4

Γεννήθηκε ο Γιάννης Πρετεντέρης, Έλληνας δημοσιογράφος

1 9 6 3 

Γεννήθηκε ο Αμερικανός Τζέιμς Χέτφιλντ κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Metallica.

1 9 6 6 

Γεννήθηκε ο Χρήστος Χωμενίδης, έλληνας συγγραφέας. 

1 9 7 1

Γεννήθηκε ο Δημήτρης Κοργιαλάς, Έλληνας τραγουδοποιός

1 9 7 3 

Πέθανε ο Ηλίας Βενέζης, έλληνας συγγραφέας και ακαδημαϊκός. 

1 9 7 5 

Πέθανε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, έλληνας σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής. (Γεν. 2/9/1901)

1 9 7 7 

Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ’ (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1 9 7 9 

Πέθανε ο Άγγελος Τερζάκης, έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων») 

1 9 8 2 

Η ΥΕΝΕΔ μετονομάζεται σε ΕΡΤ‑2

1 9 9 3 

Πέθανε ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι

1 9 9 6


Η Νίκη Μπακογιάννη σπάει το φράγμα των 2 μέτρων στο άλμα εις ύψος και με επίδοση 2,02 μ. κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Θα περάσει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) και ύψους που υπερέβη (r2,02 μ.).

2 0 0 0 

Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral Νέων στο Κόρθι της Άνδρου. Ο Βύρων Κοκκαλάνης του ΝΟ Βάρης- Βάρκιζας (μετέπειτα αθλητής του ΝΟΤΚ) κερδίζει δυο χρυσά μετάλλια και ο Αλέξης Πράπας έρχεται τρίτος στην γενική κατάταξη παίδων. Στην κατηγορία βετεράνων άνω των 40 ετών, ο Θάνος Σακκάς παίρνει το χρυσό μετάλλιο με 7 βαθμούς ποινής.

2 0 0 2 

Πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Η ομάδα 4×200μ ελεύθερο (Θανάσης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρη, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης) τερματίζει 3η πίσω από Ιταλία και Γερμανία.

2 0 0 4 

Η διαστημική κάψουλα Messenger εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ προς τον στον Ερμή, 30 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή που εστάλη στον πλανήτη. Η εκτόξευση, προγραμματισμένη για την προηγούμενη μέρα, αναβάλλεται την τελευταία στιγμή λόγω της τροπικής καταιγίδας Alex.

2 0 1 5

Πεθαίνει ο Νίκος Τσαχιρίδης, Έλληνας ηθοποιός

2021

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποσύρει ολόκληρη την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης από τους αγώνες καλλιτεχνικής κολύμβησης ντουέτου και ομάδων, αφού τέσσερις από τις αθλήτριες της ομάδας βρέθηκαν θετικές στο COVID-19.

Πηγή:

Comments are closed.