Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1563

1 1      Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αντίπας  –  Αντύπας

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον

Η Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 
Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.


Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 7 5 5


Γεννήθηκε ο Τζέιμς Πάρκινσον, άγγλος γιατρός. Περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε τ’ όνομά του.

1 7 7 0 


Γεννήθηκε ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του.

1 8 2 1 


Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.

1 8 2 6


Πεθαίνει ο Γιόχαν – Γιάκομπ Μάγερ, ελβετός εκδότης και φιλέλληνας. («Ελληνικά Χρονικά») 

1 8 9 0


Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός του, στις ΗΠΑ.

1 9 4 1


Βυθίζεται κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», αν και φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων. Από τους 166 επιβαίνοντες, οι 50 θα χάσουν την ζωή τους.

1 9 5 0 

Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

1 9 5 5 


Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».

1 9 6 3 


Γεννήθηκε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ελληνίδα τραγουδίστρια. 

1 9 6 4 


Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».

1 9 7 0 

Εκτοξεύεται το «Apollo 13»

1 9 7 8

Πεθαίνει ο Φραγκίσκος Μανέλλης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 9 0 


Ο Μίκης Θεοδωράκης αναλαμβάνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

1 9 9 6  

Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στο δραματικό τελικό του Παρισιού νικά 67–66 τη Μπαρτσελόνα

1 9 9 7

Αθώοι κρίνονται οι 17 ακτιβιστές της Greenpeace από δικαστήριο της Κορίνθου, για τη δράση τους στις εγκαταστάσεις της Motor Oil το 1996, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών στην ενεργό περιβαλλοντική δράση.

2 0 0 0

Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα, τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της, επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 83-76 στον τελικό της Λωζάνης.

2 0 1 0 


Πεθαίνει ο Αλέκος Τζανετάκος, έλληνας κωμικός ηθοποιός.

2 0 1 7

Τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με έναν ελαφρά τραυματία, τον Μαρκ Μπάρτρα, με αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα με τη Μονακό για την προημιτελική φάση του Champions League.

Πηγή:

Comments are closed.