1969: Το Μπαράζ – Καλλιθέα αγάπη μου – Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του Θαν. Σκρουμπέλου

0
392

Ιούνιος 1969. Δικτακτορία τότε και η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλλιθέας δίνει αγώνα μπαράζ με μία από τις «αγαπημένες ομάδες» της χούντας, το Κορωπί, για την άνοδο στην Β’ Εθνική.

Οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον Γυμναστικό Σύλλογο Καλλιθέας έχουν καθαιρεθεί, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές και στις εξορίες. Ο αγώνας γίνεται στη Χαλκίδα, παρουσία 10.000 φιλάθλων, με νικήτρια την Καλλιθέα.

Χιλιάδες λαού, παρά την απαγόρευση κάθε είδους συγκεντρώσουν και το ζοφερό κλίμα της εποχής, κατακλύζουν την πόλη της Καλλιθέας και πανηγυρίζουν έντονα. Το BBC μεταδίδει πως πρόκειται για «την πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση στην Ελλάδα».

Τις συγκλονιστικές στιγμές ενός μοναδικού αγώνα, για την ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης της Καλλιθέας, καθώς τα έργα και τις ημέρες της χούντας των συνταγματαρχών περιγράφει στο βιβλίο του ο Θανάσης Σκρουμπέλος με αφορμή το ποδοσφαιρικό αυτό συμβάν.

Παρουσίαση του Βιβλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

Ο ερασιτέχνης Γ.Σ. Καλλιθέας και οι εκδόσεις Τόπος απόψε, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Φιλαρέτου & Κρέμου 123) παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου με τίτλο «1969: Το ΜπαράζΚαλλιθέα, αγάπη μου».

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας και θα μιλήσουν εκτός από το συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Γ.Σ. Καλλιθέα Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Ιορδάνης Παραδεισόπουλος, οι δημοσιογράφοι Μάκης Διόγος και Στέφανος Λεμονίδης καθώς και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδος «ΤΟ ΦΩΣ» Σπύρος Κερκύρας.

Το who is who του Θανάση Σκρουμπέλου

Ο Θανάσης Σκρουµπέλος, εκτός από συγγραφέας, είναι γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηµατογράφο στο Λονδίνο, µε υποτροφία της ∆ιεθνούς Αµνηστίας, ως διωκόµενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δηµοσιογράφος σε αθηναϊκές εφηµερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση (Τα παιδιά της Νιόβης του Κώστα Κουτσοµύτη) και τον κινηµατογράφο (Το πέρασµα, Αριάδνη µένει στη Λέρο, Καλή πατρίδα σύντροφε κ.ά.). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες µεγάλου µήκους (Αλιόσσα, Χαβάη, Ο Τζώνης Κελν, Kυρία µου, την οµαδική Νέος Παρθενώνας, και τη σπονδυλωτή Η αυλή µε τα σκουπίδια κ.ά.).

Ασχολείται επίσης µε τη συγγραφή και τη µετάφραση θεατρικών έργων. Πιο γνωστά βιβλία του: Τα φίδια στον Κολωνό (1981, Τόπος 2016), Bella Ciao (Τόπος 2012), Μπλε καστόρινα παπούτσια (Τόπος 2007, 2016), Mαύρος Μακεδών (Τόπος 2010), Οι κόκκινοι βαρκάρηδες (Τόπος 2011) και οι νουβέλες Η ιστορία της Βέλβετ Παλµ (Τόπος 2012) και Η κόρη του Οιδίποδα (Τόπος 2015). Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία Κατίνα Μπέλο (Τόπος 2021), Σενάριο: από τη θεωρία στην πράξη και το ιστορικό Του Μπούκοβι την οµαδάρα… (2018). Το 2018 κυκλοφόρησε και το πρώτο του παιδικό βιβλίο µε τίτλο Ο Γάτος µου ο κλόουν ο Μαλόουν µε δική του εικονογράφηση, ενώ θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο παιδικό βιβλίο του µε τίτλο Η Κατερίνα και το φεγγάρι.

Comments are closed.