12 Αυγούστου-Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

0
559

Το 1965, στο ψήφισμα 2037, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε τη Διακήρυξη για την Προώθηση μεταξύ των Νεολαίων των Ιδεών της Ειρήνης, του Αμοιβαίου Σεβασμού και της Κατανόησης μεταξύ των Λαών. Από το 1965 έως το 1975, τόσο η Γενική Συνέλευση όσο και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο τόνισαν τρία βασικά θέματα στον τομέα της νεολαίας: συμμετοχή, ανάπτυξη και ειρήνη. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για διεθνή πολιτική για τη νεολαία. Το 1979, η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμα 34/151, όρισε το 1985 ως Διεθνές Έτος Νεολαίας: Συμμετοχή, Ανάπτυξη, Ειρήνη.

Το 1985,με το ψήφισμα 40/14, η συνέλευση ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω σχεδιασμό και κατάλληλη παρακολούθηση στον τομέα της νεολαίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σημαντικές για την εστίασή τους στους νέους ως μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει διάφορες υποομάδες, και όχι μια δημογραφική οντότητα. Παρέχουν προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών των υποομάδων, όπως οι νέοι με αναπηρίες, οι νέοι αγροτικών και αστικών κέντρων και νεαρών γυναικών. (Πηγή: ψήφισμα 50/81). Τον Δεκέμβριο του 2009, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 64/134 με το οποίο ανακηρύσσει το έτος που αρχίζει στις 12 Αυγούστου 2010 ως Διεθνές Έτος Νεολαίας, καλώντας τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τα άτομα και τις κοινότητες παγκοσμίως να υποστηρίξουν δραστηριότητες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στις 17 Δεκεμβρίου 1999, στο ψήφισμά του 54/120, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη σύσταση της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υπουργών για τη Νεολαία (Λισαβόνα, 8-12 Αυγούστου 1998), να κηρυχθεί η 12η Αυγούστου Διεθνής Ημέρα Νεότητας.

Η Συνέλευση συνέστησε να οργανωθούν οι δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού για να στηρίξουν την Ημέρα ως τρόπο προώθησης της καλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1996 (ψήφισμα 50/81). Το ψήφισμα 2250 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Νεολαία, την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποτελεί μια άνευ προηγουμένου αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης να συμμετάσχουν οι νέοι ειρηνευτές στην προώθηση της ειρήνης και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, και σαφώς τοποθετεί τη νεολαία ως σημαντικούς εταίρους στις παγκόσμιες προσπάθειες.

Η Διεθνής Ημέρα της Νεολαίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, φέρνοντας τα θέματα της νεολαίας στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας και γιορτάζοντας τις δυνατότητες της νεολαίας ως εταίρων στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία. Έκτοτε κάθε χρόνο αυτή την ημέρα δίνεται η ευκαιρία στους νέους από όλο τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους. Οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν, να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους σε παγκόσμια θέματα πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχόμενου, όπως για παράδειγμα είναι η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Εργασία, η Ανεργία, η Κλιματική Αλλαγή, η Μετανάστευση, κ.α.

Όταν οι νέοι συμμετέχουν σε επίσημους μηχανισμούς, προκύπτουν καλύτερες και πιο βιώσιμες πολιτικές.  Η συμμετοχή τους συμβάλλει, επίσης, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νεολαίας στους θεσμούς. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη εκπροσώπησης των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του διαχρονικά, αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα σε αυτές διακρίνονται και τα δικαιώματα των νέων . Έτσι λοιπόν, μερικά από τα βασικότερα δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί και ορίζουν την συμπεριφορά τους μέσα στη κοινωνία είναι τα παρακάτω:

  • να διατηρούν και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα, όπου είναι δυνατό, στη διοίκηση και εκπαίδευση
  • να απολαμβάνουν ελευθερία θρησκείας ή πίστης
  • να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα

Τα παραπάνω αναφερόμενα, αν μη τι άλλο, αποτελούν από τα πιο σημαντικά δικαιώματα που έχει θέσει ο ΟΗΕ και προτρέπει την νεολαία να τα υιοθετήσει στη συμπεριφορά της με σκοπό πρωτίστως την ομαλή της ένταξη στη διεθνή κοινότητα και επιπλέον για να διασφαλιστούν αξίες όπως ο αλληλοσεβασμός και ηειρήνη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Οι νέοι είναι το μέλλον της κάθε χώρας για αυτό και οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου θα πρέπει να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν στη νεολαία. Αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να επενδύσει στην παιδεία της νεολαίας και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της στην πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο. Οι νέοι άνθρωποι με ενότητα και συνεργασία σε θέματα βασικών αρχών και θέσεων μπορούν να πάνε τον κόσμο και την κοινωνία μας ένα βήμα μπροστά.

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας λοιπόν!

 Ότι κι ανσυμβεί αυτή θα είναι εδώ κάθε χρόνο. Θα είναι η ημέρα κατά την οποία πάντοτε οι νέοι θα έχουν τον πρώτο λόγο σ’ όλα.

 Για αυτό ζήστε την, εκμεταλλευτείτε την και αδράξτε την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

Πηγές :   https://www.uncrcpc.org.cy/ , https://www.peace-ed-campaign.org/, https://eurokerdos.cyprustimes.com/,  https://www.neolaia.gr/

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ γράφουν οι:

Κωνσταντίνα Κίτσου – Μαρίνα Γιατρά

Επιμέλεια άρθρου: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.