12ο Μαθητικό Φεστιβάλ: Διαγωνισμός αφίσας και συνθήματος με θέμα «Τα Παραμύθια»… Συμμετοχές και βραβεία

Μια ιδιαίτερη χρονιά βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας. Μια ασυνήθιστη για όλους μας χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες που μας αναγκάζουν να προσαρμοστούμε στις ιδιαιτερότητες των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Η ιδιαιτερότητα των συνθηκών που επικρατούν δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, και όχι μόνο, ενός ξεχωριστού Φεστιβάλ το οποίο δεσπόζει εδώ και 12 χρόνια στο Δήμο Καλλιθέας.

Φυσικά και αναφερόμαστε στο Μαθητικό Φεστιβάλ Καλλιθέας που με τις ξεχωριστές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές του δράσεις, έχει κερδίσει την αναγνώριση του στη μαθητική κοινότητα της πόλης, καθιστώντας το ως ένα σημαντικό θεσμό.

Ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες, που όπως προαναφέραμε έχουν δημιουργηθεί, «χτύπησαν» και το Μαθητικό Φεστιβάλ Καλλιθέας με αποτέλεσμα την σχολική χρονιά που πέρασε να αποφασιστεί η αναβολή του. 

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να «τιθασεύσει» το μεράκι και την αγάπη όλων όσων συμμετέχουν, οργανωτικά και συμμετοχικά, στην τόσο σημαντική αυτή δραστηριότητα. Σε πρώτη φάση η δραστήρια επιτροπή του, προχώρησε στην οργάνωση του καθιερωμένου διαγωνισμού για την δημιουργία αφίσας και συνθήματος στο πλαίσιο του 12ου Μαθητικού Φεστιβάλ Καλλιθέας  που τίτλο έχει «Τα Παραμύθια».

Στο δημιουργικό και καλλιτεχνικό διαγωνισμό πήραν μέρος 1000 περίπου μαθητές και μαθήτριες από 25 σχολεία του Δήμου Καλλιθέας. Ξεχωριστή συμμετοχή ήταν αυτή του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το γνωστό σε όλους μας ΚΕΑΤ.

Ειδικό Βραβείο Κ.Ε.Α.Τ.

Στο διαγωνισμό, που ήδη διανύει την 12η χρονιά, και συνδιοργανώνεται, μαζί με την εκδήλωση των απονομών, με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τον Δήμο Καλλιθέας, δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός, έτσι μπορούν και συμμετέχουν όσοι μαθητές και μαθήτριες το επιθυμούν με ατομικές ή ομαδικές εργασίες, ζωγραφίζοντας ή προτείνοντας φράσεις.

Μέχρι πριν το πρώτο απαγορευτικό (Lockdown) των δύο περίπου μηνών η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και των επαίνων  γίνονταν κάθε χρόνο την 8η Μαρτίου και πλαισιωνόταν  με αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την ίδια ακριβώς ημέρα ξεκινούσε η έκθεση των βραβευμένων έργων στην Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου».

Ειδικό Βραβείο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

Τα υπόλοιπα έργα εκθέτονταν στον δημοτικό κινηματογράφοΚαλυψώ“, καθ’ όλη την διάρκεια του Μαθητικού Φεστιβάλ Καλλιθέας, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω του καθολικού απαγορευτικού στη χώρα μας.

Στο οργανωτικό κομμάτι τώρα του διαγωνισμού έχουμε δυο τριμελείς επιτροπές. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό οι επιτροπές  έχουν την εξής σύνθεση:

Αναστασία Καρατζά 
5ο Βραβείο
14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

Η πρώτη επιτροπή αφορά τον διαγωνισμό της αφίσας και πρόεδρος της επιτροπής είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας (στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Κώστας Καλογερόπουλος) με μέλη της τον διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Γκέντση Ρούτση, η Τουρμούζη Γεωργία η οποία είναι εικαστικός εκπαιδευτικός και το μέλος της επιτροπής του Μαθητικού Φεστιβάλ Γεωργίου Στέλλα.

Παταρίδου Ελένη
2ο Βραβείο
23ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

Η δεύτερη επιτροπή η οποία επίσης απαρτίζεται από τρία μέλη, συμμετέχουν κυρίως εκπαιδευτικοί. Έτσι από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμμετέχει η Θεολογία Γεωργίου, από την δευτεροβάθμια η διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Καλλιθέας Αθηνά Γουρζουλίδου και η φιλόλογος του 4ου Λυκείου Καλλιθέας Κατσαρέλη Ευδοκία.

Τα έργα που βραβεύθηκαν συνολικά είναι 44. Πιο συγκεκριμένα τα 5 από αυτά έλαβαν βραβείο και τα υπόλοιπα 39 πήραν έπαινο. Υπήρξαν και 5 βραβεία συνθήματος.

Μαθητές Α’1 Τάξης
3ο Βραβείο
1ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

Η ευρηματικότητα των μελών της επιτροπής του Μαθητικού Φεστιβάλ Καλλιθέας δεν έχει τελειωμό, καθώς από την στιγμή που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ προτάθηκε η έκδοση ημερολογίου με τα έργα των παιδιών. Συμπαραστάτη βρήκαν την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλλιθέας που με την ευγενική της χορηγία θα πραγματοποιηθεί η πρωτότυπη έκδοση του ημερολογίου, ενώ το εικαστικό του επιμελήθηκε εθελοντική ομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ.

Το ημερολόγιο θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της πόλης, στους εκπαιδευτικούς, που ασχολήθηκαν με τον διαγωνισμό και σε όλους τους μαθητές, που βραβεύονται. Παράλληλα θα λάβουν μαζί με το ημερολόγιο, τους επαίνους και τα βραβεία, καθώς και τα αναμνηστικά διπλώματά τους. Εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική κάλυψη των αναμνηστικών δώρων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το ρεπορτάζ αυτό χωρία να μην «βγάλουμε» και κάποια είδηση. Έτσι λοιπόν πρέπει να αναφέρουμε πως λόγω των συγκεκριμένων ειδικών συνθηκών που συνεχίζουν να περιορίζουν την διεξαγωγή τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών, η επιτροπή του Μαθητικού Φεστιβάλ Καλλιθέας έχει έρθει σε επαφή με το σύνολο της σχολικής κοινότητας της πόλης προκειμένου να διερευνηθεί η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στις αρχές Μαΐου 2021, αντί του Μαρτίου, σε ανοικτούς χώρους. Τα αποτελέσματα των επαφών είναι ενθαρρυντικά καθώς το 50% και πλέον των σχολικών μονάδων δείχνουν θετική διάθεση στη συγκεκριμένη πρόταση της επιτροπής.  

Το σάιτ μας neakallithea.gr σε συνεχείς ενημερώσεις θα σας παρουσιάσει το σύνολο των βραβευμένων προσπαθειών των παιδιών καθώς και τα έργα που έλαβαν έπαινο.

Comments are closed.