11 χρόνια χωρίς τον Ευρωπαϊστή Αριστερό Οραματιστή & Ιδεολόγο Καλλιθεάτη Μιχάλη Παπαγιαννάκη…

Ήταν Τρίτη 26 Μαίου του 2009 όταν έγινε γνωστό ότι ο Μιχάλης μετά από χρόνια πάλη με τον καρκίνο μόλις είχε χάση την μάχη της ζωής. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είχε πάρει ένα μοναχικό δρόμο προς την αιωνιότητα ευελπιστώντας ότι κάπου στο ταξίδι αυτό θα συναντήσει τον γιό του, που είχε χάσει πρόωρα σε τροχαίο στη λεωφόρο Θησέως (ΕΛ. Βενιζέλου) στην Καλλιθέα.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης για όσους είχαν σκέψη, όραμα και κρίση ήταν ένας πολιτικός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν γαλουχήθηκε σε κόμματα και δεν διέθετε μέντορες ή προστάτες. Διαμορφώθηκε μόνος του μέσα από τις επιστημονικές του μελέτες και την ευρωπαϊκή του εμπειρία. Επέλεξε να αφοσιωθεί στην πολιτική επειδή πίστεψε ότι είχε κάτι χρήσιμο να προσφέρει και όχι επειδή τον προσέλκυε το επάγγελμα.

Την αντιμετώπιζε έτσι ως κλάδο της επιστήμης και της έρευνας. Στις συζητήσεις προσερχόταν πάντα με επιχειρήματα και ιδέες, συγκεκριμένες πληροφορίες και προτάσεις. Η στάση του αυτή περιόριζε το ακροατήριό του, εφόσον δεν διέθετε έτοιμα συνθήματα, ούτε κωδικοποιημένες θέσεις. Προκαλούσε ωστόσο πάντα το ενδιαφέρον όσων ήθελαν να μάθουν κάτι καινούριο.

«…ένας αταλάντευτα αριστερός που απέβλεπε σε μια καλύτερη και δίκαιη κοινωνία…»

Ο Μιχάλης ήταν αταλάντευτα αριστερός και απέβλεπε σε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, μέσα από διαρκείς αγωνιστικές προσπάθειες. Πίστευε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις και όχι με την προσδοκία μιας ριζικής τομής, η πραγμάτωση της οποίας προβλέπεται στο μακρινό μέλλον.

Η σημασία της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της σύγχρονης αριστεράς ως στοιχείο της ταυτότητάς της, υπήρξε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ύπαρξης.

«…Δεν αντιμετώπιζε την Ευρώπη ως μια πηγή δεινών απέναντι στην οποία η αριστερά οργανώνει απλώς την άμυνά της...»

Η Ευρώπη ήταν για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη μία πρόκληση για τη διαμόρφωση μιας συνολικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης της αριστεράς σε ένα κοινωνικό χώρο με υψηλά πολιτιστικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά. 

«…Η πραγματική ζωή, έλεγε, δεν θέλει θεωρίες, θέλει απαντήσεις...»

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941.

Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ.

Έκανε έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την Κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα και άλλες, για λογαριασμό της ΕΟΚ, της ΓΚΑΤΤ και του ΟΗΕ, από το 1967 ως το 1987.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.

Πολιτική

Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική ‘Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του, υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογία και Ποιότητα της Ζωής. Μαζί με διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος ανήκει στην τάση Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.

Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές 2007 εκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ Αθηνών.

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη…

Για τον φίλο και πολιτικό Μιχάλη Παπαγιαννάκη καταλληλότερος για να μας σκιαγραφήσει την πολιτική του φιγούρα είναι ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, στον οποίο και αφήσαμε το ερώτημα μας να τον οδηγήσει στην αποτύπωση μέσω του γραπτούτε του λόγου το πορτρέτο του Ευρωσκεπτικιστή Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έντεκα χρόνων από την απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη (26/5/2009) και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ενημερωτικού ιστότοπου «Νέα Καλλιθέα», ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«…Η μάλλον πρόωρη απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, πριν από έντεκα χρόνια, άφησε πράγματι δυσαναπλήρωτο κενό στην ηγεσία και την πολιτική της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς.

Η ιστορία δεν γράφεται ασφαλώς με εκ των υστέρων υποθέσεις. Αλλά, μπορούμε βάσιμα να εκτιμήσομε πως η συμμετοχή του στην κομματική και εν γένει τη δημόσια ζωή, την οποία πάντοτε χαρακτήριζε η εργώδης αφοσίωση στις ιδέες του, θα ασκούσε αντικειμενικά τη δική της επίδραση στην πολιτική της Αριστεράς.


Οι πεποιθήσεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε δύο θέσεις: Η μία είναι η αντίληψή του ότι η Αριστερά δεν πρέπει να αποτελεί απλώς δύναμη ιδεολογικής διαμαρτυρίας, αλλά να έχει προγραμματικές προτάσεις και πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και συμμάχους. Και η δεύτερη διατυπώθηκε πολύ καθαρά από τον ίδιο: «Δεν ξέρω, είχε κάποτε δηλώσει, πιο αριστερή στάση από την ενοποίηση της Ευρώπης. Θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».


Η Αριστερά της εποχής μας είναι αυτές οι δύο θέσεις.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης συνέβαλε στη διατύπωσή τους με προνοητικότητα. Εμείς, πρέπει να τις υλοποιήσομε εγκαίρως…».

Comments are closed.