100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – «Ιστορική καταγραφή, διδάγματα και προκλήσεις του μέλλοντος»

0
201

Πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα από την συζήτηση με θέμα «Ιστορική Καταγραφή, Διδάγματα και Προκλήσεις του Μέλλοντος», που διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης «Σοφία Λασκαρίδου», υπό την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Δημήτρης Παντέλας, ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού τ. Αντιπρύτανις στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κα Ευαγγελία Ν. Γεωργιτσογιάννη, ο Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Γιώργος Ι. Κρητικός, ο Επίκουρος  Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης 

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος τόνισε:

«Η Καλλιθέα είναι μια πόλη ταυτισμένη με την ιστορία των προσφύγων. Εδώ σε αυτή την πόλη έδωσαν τον αγώνα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μ. Ασία για επιβίωση και ενσωμάτωση. Ξέρουμε λοιπόν καλά, εδώ στην Καλλιθέα, τι σημαίνει προσφυγιά και αποτελεί χρέος για  εμάς αυτές οι μνήμες να μείνουν. Η Μικρασιατική Καταστροφή πρέπει να μας διδάξει. Να δούμε τα λάθη, να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει γεωπολιτική, να χαράξουμε εθνική στρατηγική και κυρίως να αξιοποίησουμε τα διδάγματα αυτής της καταστροφής, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν μια υγιή εθνική συνείδηση».

Ο κ. Δημήτρης Παντέλας Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη «Μικρασιατική Κληρονομιά και τις νεότερες γενιές», μεταξύ άλλων είπε πως «Εμείς σήμερα είμαστε οι φορείς της Συλλογικής μνήμης, της τρίτης γενιάς προσφύγων που έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ελάχιστα ως καθόλου βιώματα από τις περιγραφές των παππούδων και των γιαγιάδων. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της μνήμης ζωντανή κυρίως για τις επόμενες γενιές. Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της μιας και ενιαίας Γενοκτονίας, των Ελλήνων».

Ο κ. Γιώργος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στον : «Ελληνισμό και Μικρασιατική καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «Η αποτίμηση της ιστορικής σχέσης μεταξύ ελληνισμού και ελλαδικού κράτους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Μικρασιατική καταστροφή  υπήρξε  η αναπόφευκτη συνέπεια της εμφύτευσης της κρατικής απολυταρχίας στην μήτρα του ελληνικού κόσμου μετά την Επανάσταση επί σκοπώ την αποδόμηση του. Η καταστροφή εντέλει οργανώθηκε στην Αθήνα και όχι στο μέτωπο».

Η κα Ευαγγελία Ν.Γεωργιτσογιάννη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – τ. Αντιπρύτανις από την πλευρά της ανέπτυξε το θέμα «Οι Πρόσφυγες στην Καλλιθέα και ο ρόλος της Χαροκοπείου Σχολής» ενώ ο κ. Γιώργος Ι. Κρητικός Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αναφερθηκε στη μελέτη με θέμα « Μαθαίνοντας για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τρελούς: Μαρτυρίες των εγκλείστων προσφύγων στο Δρομοκαϊτειο στη δεκαετία του 1920.

«Η μελέτη ερευνά, ανέφερε, τις εμπειρίες των ανθρώπων, που είχαν καταδικαστεί στη σιωπή λόγω της ψυχικής τους διαταραχής, παράλληλα με τα βιώματα εκείνων των προσφύγων που βρέθηκαν εκτός των τοιχών του Δρομοκαϊτειου, ώστε να απεικονίσει το τραύμα του πολέμου στη Μ. Ασία, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ελλάδα».

Το πάνελ των ομιλητών ολοκλήρωσε τις αναφορές του στα 100 χρόνια από την Μικροασιατική καταστροφή με τον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. ο οποίος αναφερόμενος για «Αυτό το νέο αίμα, το ΄θαυμάσιο ανθρώπινο υλικό»,  είπε ότι «Η ευλογία για την Ελλάδα, όπως χαρακτηρίσθηκε ο προσφυγικός Ελληνισμός από τον Ελευθέριο Βενιζέλο , αποτέλεσε τη βάση στην οποία αναπτύχθηκε σταδιακά το καθημαγμένο ελληνικό κράτος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη ίσως καταστροφή που γνώρισε ποτέ το ελληνικό έθνος. Τελικά ότι έχασε ο Ελληνισμός στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου, το κέρδισε σε δύναμη, δημιουργία και ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο».

Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις τόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, όσο και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης,  Εσόδων και Ισότητας Βάσω Μαργαρίτη, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Δημοτικός Σύμβουλος Θόδωρος Παπαθανασόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μια Πόλη στο Δρόμο», Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ξεντές.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δημοσιογράφος Φραντζέσκα Σαββοργινάκη

Στην ομιλία του ο αντιδημάρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα» Λάζαρος Λασκαρίδης έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Επέτειοι, όπως αυτές των ημερών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά για ορθή ανάγνωση της ιστορίας και διδαχές από αυτήν. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν η οραματική σύλληψη μιας ζωής, που εξέφρασε τους πόθους του έθνους και απαιτήθηκε πολύ αίμα, ανελέητος διπλωματικός πυρετός και διαρκής πυγμή και γνώση, για να επιτευχθεί. Το ερώτημα «που θα ήταν τα σημερινά σύνορα της χώρας αν δεν υπήρχε η καθοριστική – ευεργετική παρουσία του;», δεν χρειάζεται να μπει κανείς στον κόπο να το απαντήσει, διότι θα μας έπιανε όλους μελαγχολία…».

Comments are closed.