Χειροτεχνούμε και ΠεΖΟγράφουμε…

0
422

Πολλοί είναι οι λόγοι, που ο σύγχρονος άνθρωπος επιλέγει ως απασχόληση επαγγελματική ή ερασιτεχνική, την χειροτεχνία. Είναι πάντως γεγονός, πως η όποιας μορφής χειροτεχνία αποτελεί μια πολύ δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Πολλά κι ενδιαφέροντα τα είδη των χειροτεχνών, όπως πολλές και οι τεχνικές, που αξιοποιούν τα πρωτογενή υλικά. Στις μηνιαίες δημοσιεύσεις μας, θα αναφερθούμε σε κάποια από αυτά, που πραγματικά τα έργα της είναι άξια λόγου.

Ξεκινάμε με έναν από τους πιο παλιούς τρόπους χειροτεχνίας, που είχε εφεύρει ο άνθρωπος για εντελώς πρακτικούς λόγους, παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια. Φτάνοντας στις μέρες μας, μπορούμε να μιλήσουμε για τέτοια επεξεργασία μαλλιού, ώστε κάποια από τα έργα της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως έργα γλυπτικής τέχνης.

Η τεχνική του felting είναι ο αρχαιότερος τρόπος κατασκευής υφάσματος κι έχει τις ρίζες του στις απέραντες στέπες της Μογγολίας. Χρονολογείται πριν από το 6500 πχ. Όταν οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να προφυλαχτούν από τα στοιχεία της φύσης, τύλιγαν το σώμα με το τρίχωμα των ζώων. Με τον καιρό και με την τριβή οι ίνες του μαλλιού συμπιέζονταν και το τρίχωμα έπαιρνε τη μορφή του κετσέ της τσόχας δηλαδή. Το χρησιμοποίησαν και στην αρχαία Ελλάδα και το ονόμαζαν πίλημα.

πίλημα < αρχαία ελληνική πίλημα < πιλέω < πῖλος < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *pil– (τρίχα)

Ελληνιστί ονομάζεται συμπίληση και ουσιαστικά έχει σαν αποτέλεσμα ύφασμα χωρίς ραφές υφαντική ή πλέξιμο.  Η επεξεργασία του μαλλιού γίνεται έτσι ώστε ασκώντας πιέσεις συμπυκνώνεται το μαλλί , αφαιρείται ο αέρας μεταξύ των ινών του μαλλιού και δένουν μεταξύ τους δίνοντας όποιο σχήμα θέλουμε.

Το φελτ ή αλλιώς τσόχα είναι επεξεργασμένο πρόβειο μαλλί .  Δουλεύεται με δυο τεχνικές με την τεχνική του νερού  (wet felting ) ήτην τεχνική της βελόνας (needle felting). Οι διαδικασίες αυτές βοηθούν το μαλλί να γίνεται μια ενοποιημένη συμπαγής μάζα.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνική αυτή  έχει επανέλθει στην σκηνή της χειροτεχνίας με αρκετό ενδιαφέρον. Προϊόντα του felting είναι κοσμήματα και αξεσουάρ, τσάντες, θήκες, πίνακες, ακόμα και παπούτσια και οικιακά αντικείμενα. Οι καινούριες αυτές τάσεις θέλουν την πανάρχαια τεχνική να εξελίσσεται με νέες ιδέες , νέες ποικιλίες μαλλιών αναμιγνύοντας  καινούρια υλικά όπως το μετάξι, το λινό καιτο βαμβάκι  και να ανάγεται σε μια πολύ μοντέρνα τέχνη, έχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πηγές : www.felting.gr, Η σαΐτα www.saitalenas.gr

Για τον Σύλλογο Πέζο

Σύνταξη: Μπαρούφη Αθηνά

Επιμέλεια άρθρου: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.