ΥΠΕΣ προς Δήμους: Πάρτε μέτρα ενόψει καύσωνα

0
478

Με επιστολή του προς τους Δημάρχους της χώρας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος επισημαίνει την ανάγκη οι Δήμοι να πάρουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σφοδρό κύμα καύσωνα που θα επηρεάσει την Ελλάδα τα επόμενα 24ωρα.

Ο κ. Λιβάνιος στην επιστολή του εστιάζεται κυρίως στην εφαρμογή των οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά για την πιθανότητα να υπάρξει τηλεργασία ή κλείσιμο υπηρεσιών για την προστασία πολιτών και εργαζομένων.

Σε αντίθεση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια ο οποίος κάλεσε πολίτες, Δήμους και αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε ήδη αυστηρή σύσταση στους εργοδότες, για μείωση και παύση εργασιών μεταξύ 10 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα.

 

Η θερμική εισβολή αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 44°C, κάτι για το οποίο οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα υπάρξει η μέγιστη θερμοκρασία του φαινομένου.

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Λιβάνιου

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ημέρες η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα.

Όπως παγίως πράττετε σε ανάλογες περιπτώσεις, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους δημότες και κατοίκους του δήμου σας για την δυνατότητα φιλοξενίας τους σε κλιματιζόμενες αίθουσες, καθώς και κάθε άλλο συναφές μέτρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την εφαρμογή των οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σας παρακαλούμε να λάβετε κάθε πρόσφορο μέτρο για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών, σε συνεργασία με την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία και ιδιαιτέρως με την απομάκρυνση τυχών εύφλεκτων υλικών σε ευαίσθητες περιοχές.

Επιπλέον, σας προτείνουμε με μέριμνα των γραφείων τύπων των δήμων σας να ενημερώσετε τους κατοίκους του δήμου σας για τις πάγιες οδηγίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες και οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: https://www.fireservice.gr/el/-/h-prostasia-ton-dason-einai-ypothese-olon-mas

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Comments are closed.