Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους της Αυτοδιοίκησης δεν λύνεται μόνο με επιχορηγήσεις

0
246

Τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού και της απροθυμίας της κυβέρνησης της ΝΔ να δώσει λύσεις, έφερε με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα στη βουλή ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως σημείωσε ο Βουλευτής Εύβοιας και υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία για θέματα Αυτοδιοίκησης, τα στοιχεία του προσχέδιου του Προϋπολογισμού του 2023 δικαιώνουν τις ανησυχίες και τις επανειλλημένες πλην μάταιες προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ, του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης από την κυβέρνηση.

Για το 2022 καταγράφεται τραγικό δημοσιονομικό κενό της τάξης των 246 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει για πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχεται πως τα 300 αυτά εκατομμύρια ελλείμματος σε ένα μόλις χρόνο οφείλονται στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισήμανε πως το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ δεν λύνεται μόνο με τις έκτακτες επιχορηγήσεις, το ύψος των οποίων είναι ούτως ή άλλως με επιλογή της κυβέρνησης πολύ κατώτερο των πραγματικών αναγκών, ζητώντας για μία ακόμα φορά από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να πάρει η κυβέρνηση τις απλές όσο και απαραίτητες πρωτοβουλίες και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και το πλαίσιο του Ν. 4513/18 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο Μ. Χατζηγιαννάκης, η κατασκευή έργων ΑΠΕ μέσω των σχημάτων αυτών και η χρήση της παραγόμενης ενέργειας για τον συμψηφισμό του υπέρογκου ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ, πλην για μια τέτοια επιλογή απαιτείται πολιτική βούληση που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να έχει, καθώς προτιμά να διευκολύνει αν όχι να προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτών παραγωγών.

Πηγή:

Comments are closed.