«Τέλος ταφής απορριμμάτων»: Αφαιρούν 240 εκατ. € από τους πόρους των Δήμων – Αντίδραση της ΚΕΔΕ

0
1220

Τέλος ταφής απορριμμάτων: Υπέρογκα πόσα καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι. 

Αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων έρχονται οι δήμοι, καθώς το 2024 θα κληθούν να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022 – 2024.

Ουσιαστικά μιλάμε για «αρπαγή» 240 εκατ. ευρώ από τους πόρους των Δήμων για την αναδρομική πληρωμή του τέλους ταφής των απορριμμάτων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω της ψηφισθείσας τροπολογίας που πέρασε νύχτα από τη Βουλή.

Σε καταγγελία των κυβερνητικών αποφάσεων προχώρησε και το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε χθες Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η αναδρομική απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία μόνο θετική δεν είναι για τους δήμους αφού τα ποσά του «τέλους» θα παρακρατηθούν από δικούς τους πόρους.

Τι ποσό «αφαιρούν» από το Δήμο Καλλιθέας

,

Ο Δήμος Καλλιθέας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη τροπολογία, θα του «αφαιρεθούν» περί το 1 εκατ. ευρώ από τους πόρους του για το 2024, ενώ είναι αδιευκρίνιστο το ποσό που θα του «αφαιρεθεί» για το 2022-2023.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ, σημειώνει: «Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε χθες και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα».

Λ. Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένη απόφασή της για δικαστική προσβολή του μέτρου

«Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Comments are closed.