Συνέδριο ΚΕΔΕ: Με «εκπλήξεις» η έναρξη – Τέλος οι 25.000 θέσεις «Κοινοφελούς Εργασίας»

0
244

Με μια αρνητική εξέλιξη ξεκίνησε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται από σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο του Βόλου.

Το υπουργείο Εργασίας έβαλε «τίτλους τέλους»  στα προγράμματα «Κοινωφελούς εργασίας  

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, παρά την προσπάθεια του να περιγράψει την κυβέρνηση ως «φίλοαυτοδιοικητική» εν τούτοις δεν μπόρεσε να μην αναφέρει την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας το οποίο ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι μετά το τέλος του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» δεν θα υπάρξει άλλο.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά «απογυμνώνει» Δήμους και περιφέρειες από προσωπικό, καθιστώντας τη λειτουργία τους προβληματική.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του κ. Παπαστεργίου ότι «…οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και Περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες…».

Έτσι οι 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», με βάσει τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.

Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΔΥΠΑ, στο τρέχων πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες

11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ),

6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ),

3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και

3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ),

ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%)

Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)

Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες η οριστική απομάκρυνση των  25.000 συμβασιούχων και η κατάργηση του προγράμματος  θα δημιουργήσει τεράστια «κενά» στις υπηρεσίες του, αναγκάζοντας τους ουσιαστικά να «καταφύγουν» στη σύναψη συμβάσεων ανταποδοτικού χαρακτήρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταςη το κόστος των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.

Αν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «αιφνιδίασε» τους συνέδρους εν τούτοις πολλοί Δήμαρχοι, (επικεφαλής παρατάξεων – πρόεδροι ΠΕΔ κλπ) αντέδρασαν στις ομιλίες τους.

Σε ότι αφορά όσους ήδη εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τους χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» στις ελπίδες τους να εργαστούν.


Comments are closed.