Ο Mr “OCCHIO” (Πάρης Παπαβασιλείου) μιλάει για τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

0
1049

Στην τηλεοπτική εκπομπή Marketing in Practice και στo σύμβουλο μάρκετινγκ Θέμη Σαρανταένα στο studio του Attica TV/SBC TV Channel έδωσε συνέντευξη ο Καλλιθεάτης επιχειρηματίας Πάρης Παπαβασιλείου, με θέμα την διαδοχή στις Μικρομεσαίες Οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή,  αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις και το 44% των εισηγμένων στο ΧΑ είναι οικογενειακές. Οι προκλήσεις πολλές καθώς απαιτούνται εσωτερικές ισορροπίες στην οικογένεια αλλά και ανοιχτό μυαλό με όραμα για περεταίρω ανάπτυξη. Εμπόδιο βέβαια στην εξέλιξη και αυτών των επιχειρήσεων αποτελούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προσδοκίες της αγοράς.

Απαντήθηκαν ερωτήματα όπως:

– Πως διαφέρει μια οικογενειακή επιχείρηση από μια άλλου τύπου επιχείρηση;

– Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να είσαι μέλος μιας οικογενειακής επιχείρησης

– Πως βρέθηκαν οι ισορροπίες στην οικογενειακή επιχείρηση;

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντάμε σε μια οικογενειακή επιχείρηση;

– Πόσο εύκολο είναι για έναν πρεσβύτερο να δεχτεί (και να εφαρμόσει) τις ιδέες των νεότερων (διαδόχων);

– Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε έναν πρεσβύτερο που επιμένει και θέλει να είναι ενεργός σε μια επιχείρηση, ακόμα σε μεγάλη ηλικία; (προπόνηση προς αποχώρηση)

– Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο αυθορμητισμός των νέων στην επιχειρηματικότητα;

– Πως το σημερινό τοπίο στην Ελλάδα, ευνοεί (ή μήπως όχι) τα σχήματα των οικογενειακών επιχειρήσεων;

– Με ποιον τρόπο μπορεί μια οικογενειακή επιχείρηση να κάνει scale up;

– Ποια τα στοιχεία του διαδόχου που μας δείχνουν ότι είναι: α) ικανός, β) έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης;

– Με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφεύγουμε…τις συγκρούσεις; και πολλά άλλα!

Δείτε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα  συζήτηση του Πάρη Παπαβασιλείου

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης «Occhio Papavassiliou»  

Η οικογένεια Παπαβασιλείου, με καταγωγή από την Καππαδοκία και τη Μεσσηνία, εισέρχεται στον εμπορικό κλάδο το 1957 με την ίδρυση ενός εκ των παλαιότερων χρυσοχοείων στην περιοχή της Καλλιθέας.  Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του χρυσοχοείου, Πάρης Παπαβασιλείου  αποκτά το δίπλωμα του οπτικού και μαζί με τη γυναίκα του Ζωή εγκαινιάζουν το 1971 το πρώτο κατάστημα οπτικών της οικογένειας με λειτουργία αδιάκοπη έως σήμερα.

Το 1982 ο Χαράλαμπος Παπαβασιλείου, γιος του Πάρη και της Ζωής Παπαβασιλείου, ιδρύει μαζί με τη γυναίκα του Βίλλυ την εισαγωγική εταιρεία οπτικών ειδών Χαρ. Παπαβασιλείου ΑΒΕΕ . Το 1994  εγκαινιάζουν το πρώτο κατάστημα οπτικών Occhio Papavassiliou στην περιοχή της Καλλιθέας.

Σήμερα, η διεύθυνση των καταστημάτων Occhio Papavassiliou έχει αναληφθεί  από τα τέκνα του Χαράλαμπου και της Βίλλυς Παπαβασιλείου, τον Πάρι και την Ελίζα. Τα καταστήματα Occhio Papavassiliou αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα οπτικών στην Αθήνα.

Το κατάστημα OCCHIO στην Καλλιθέα

Σήμερα αριθμεί 14 καταστήματα, 10 εξ αυτών στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό traffic ως παραδοσιακοί προορισμοί για shopping.

Comments are closed.