Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας είπε ΟΧΙ στις νέες αντικειμενικές αξίες

0
175

Με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας έκρινε ως «απαράδεκτη» την αναθεώρηση των τιμών ζώνης των ακινήτων της Καλλιθέαςόπωςσαυτέςσορίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τηςσκυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας στην ημερήσια διάταξη υπήρχε ως θέμα η υποβολή γνώμης σε ότι αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της Καλλιθέας, διαδικασία την οποία είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στην τοποθέτηση του  στο Δημοτικό Συμβούλιο επεσήμανε ότι η αναθεώρηση των τιμών ζώνης των ακινήτων της Καλλιθέας φέρνει μια ακόμη δραματική αύξηση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν τόσο από τις μεγάλες αυξήσεις στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) όσο και από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συνολικά στην Καλλιθέα που ξεπερνούσαν κατά πολύ την πραγματική και εμπορική τους αξία.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα της πόλης μας υπήρξε μεγάλη, σε πολλές δε περιπτώσεις τόσο, ώστε να δημιουργεί την δικαιολογημένη αίσθηση αδικίας σε βάρος μεγάλης μερίδας των κατοίκων της πόλης μας. Δεν μπορεί η Καλλιθέα να επιλέχθηκε ως η πρώτη πόλη για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών με εισόδημα στα όρια της φτώχιας και από την άλλη να έρχεται μια τόσο παράλογη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες των συμπολιτών που αδυνατούν να αντέξουν μία τέτοια φορολόγηση.

Παράλληλα ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας πρότεινε προς το σώμα να συμπεριληφθούν στην απόφαση η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου στην Επιτροπή Εκτίμησης Αντικειμενικών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και η κατάργηση στον προσδιορισμό του φόρου, ο συνυπολογισμός για το δικαίωμα του υψούν, καθώς και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο η πρόταση του κ. Ασκούνη για να συμπεριληφθεί στην απόφαση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν έγινε αποδεκτή καθώς ο Δήμαρχος Καλλιθέας ανέφερε πως αυτό είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι και μια άλλη συζήτηση για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η ΚΕΔΕ διεκδικούν από το κράτος τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ώστε αυτά να περάσουν στους Δήμους, γεγονόςσπου καθιστά την πρόταση ως

Όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» να δηλώνει αποχή από την ψηφοφορία καθώς όπως τόνισε ο επικεφαλής της Γιάννης Βακαλόπουλος όη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου είναι μια ακόμα πράξη στην γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία, αφού οι αυξήσεις  θα φέρουν μεγάλη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο τσουχτερούς φόρους, επιταχύνοντας  την συγκέντρωση της γης σε ¨λίγα χέρια.

Παράλληλα ο κ. Βακαλόπουλος επισήμανε  ότι αυτή η συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό προσχηματική αφού οι γνωμοδοτήσεις των δήμων δεν είναι σε κανένα βαθμό δεσμευτικές στην τελική διαμόρφωση της απόφασης του  Υπουργείου Οικονομικών

Comments are closed.