Ντιέγκο Μαραντόνα: «Έφυγε» ο «El D10s» που έζησε με τα θέλω του

0
651

Παγκόσμιος θρήνος.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε ηλικία 60 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ημέρες αφόρου βγήκε από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο.
Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Clarin ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων των εποχών υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Το πρωί της Τετάρτης (25/11) ο «Ντιεγκίτο» ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο στήθος του ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη συνοικία του Σαν Αντρέ, στην πόλη της Τίγκρε. Αρκετά ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στην οικεία του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Στις 3 Νοεμβρίου εγχειρίστηκε στον εγκέφαλο (αφαίρεση αιματώματος). 

Η σορός του Ντιέγκο Μαραντόνα θα μεταφερθεί το πρωί στην Casa Rosada (έδρα της κυβέρνησης της Αργεντινής), όπως αναφέρει η εφημερίδα της Αργεντινής Clarín, σύμφωνα με πληροφορίες  από την κυβέρνηση.                                                                                             Η κηδεία του θα γίνει στο ίδιο παρεκκλήσι, όπου είχε γίνει και πριν από δέκα χρόνια η κηδεία του πρώην προέδρου της χώρας Νέστορ Κίρχνεν

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες είπε ότι αισθάνεται «πολλή θλίψη» για τον θάνατο του Μαραντόνα. «Δούλευα με τον (Σαντιάγκο) Καφιέρο (προϊστάμενος του προσωπικού του) όταν μου το είπαν. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είμαι συντετριμμένος. Είναι τα χειρότερα νέα που μπορεί να ακούσει ένας θαυμαστής της Αργεντίνος Τζούνιορς. Το αγαπάμε. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με την οικογένεια. Θα δούμε. Μεγάλη η θλίψη», είπε

Ο πρόεδρος θα διατάξει τρεις ημέρες εθνικού πένθους και ανακοινώθηκε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του που είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη, στη Σάντα Φε και για την Παρασκευή, στο Τσάκο, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί στην κηδεία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή.

Το οδοιπορικό ενός επίγειου «θεού»…

Το σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, o Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, λιγότερο από ένα μήνα μετά τα 60α γενέθλιά του, λατρευόταν σαν Θεός, αλλά οι «δαίμονες» του τον οδήγησαν στην καταστροφή.

Ο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο σπίτι του στα προάστια του Μπουένος Άιρες, όπως επιβεβαίωσαν δικοί του άνθρωποι. 

Η πορεία του προς τα αστέρια άρχισε από μια ζοφερή παραγκούπολη του Μπουένος Άιρες για να οδηγήσει την Αργεντινή στο θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη στιγμή που ο ίδιος εκτόξευε την αναγνωσιμότητα του, κερδίζοντας μία θέση δίπλα στους συμπατριώτες του και σύμβολα της Αργεντινής, Τσε Γκεβάρα και Έβιτα Περόν.

Ένας από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, είδε την αξία του να κορυφώνεται όταν διατέλεσε αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, οδηγώντας τη χώρα του στον θρίαμβο, πριν ο ίδιος βυθιστεί στη δυστυχία, καθώς στην αντίστοιχη διοργάνωση του 1994 εκδιώχθηκε, λόγω ντόπινγκ.

Χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, με προβλήματα βάρους και αλκοολισμού διέκοψε μια αστρική καριέρα και άλλαξε την εκθαμβωτική ποδοσφαιρική εμφάνισή του, για να φτάσει το 2000, όταν λίγο έλειψε να πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από κοκαΐνη.

To 2008 «αναστήθηκε» ως προπονητής της Εθνικής Αργεντινής, πείθοντας τους πάντες ότι με το απόλυτο χάρισμα του θα μπορούσε να εμπνεύσει την ομάδα στις επιτυχίες, παρά την έλλειψη εμπειρίας ως τεχνικός.

Ένας «μάγος» με την μπάλα – παραπλανητικά γρήγορος και εξαιρετικός πασέρ- ο Μαραντόνα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ, ξεπερνώντας τον μεγάλο ανταγωνιστή του τον Βραζιλιάνο, Πελέ

Στην Αργεντινή, λατρευόταν ως «El Dios» (ο Θεός) σε ένα παιχνίδι λέξεων από το νούμερο 10 στη φανέλα του, «El Diez».

Ήταν υπεύθυνος για τη νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 στο Μεξικό, σημειώνοντας δύο υπέροχα γκολ απέναντι στην Αγγλία στα προημιτελικά.

Το πρώτο ήταν το διαβόητο γκολ που σημειώθηκε με το χέρι του, ενώ το δεύτερο, αφού πρώτα ντρίπλαρε τη μισή ομάδα της Αγγλίας, θεωρείται το γκολ του αιώνα. «Ήταν μισό από το χέρι του Θεού και μισό από το κεφάλι του Μαραντόνα», είχε πει χαρακτηριστικά μετά τη νίκη με 2-1, αναφερόμενος στο πρώτο τέρμα. 

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο προάστιο Λανούς της εργατικής τάξης του Μπουένος Άιρες, ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά ενός εργάτη. Ο Μαραντόνα μεγάλωσε στην παραθεριστική πόλη Βίγια Φιορίτο.

Η μητέρα του Ντάλμα, γνωστή στους θαυμαστές του ως «Ντόνα Τότα», είδε ένα αστέρι να αντανακλάται στο πάτωμα της εκκλησίας όπου βαπτίστηκε ο γιος της και αμέσως τον ονειρεύτηκε ως έναν λαμπρό λογιστή…

Ωστόσο η ερωτική σχέση του Μαραντόνα με το ποδόσφαιρο ήταν εμφανής από την αρχή. Άλλωστε το πρώτο δώρο του ήταν μία μπάλα και κοιμόταν με αυτή κάτω από το χέρι του.

Η ανακάλυψη του έγινε από σκάουτερ των Αρχεντίνος Τζούνιορς σε αγώνες του δρόμου, ενώ το ντεμπούτο του στην ομάδα πραγματοποιήθηκε σε ηλικία 15 ετών. 

Sport, Football, pic: circa 1981, Diego Maradona, Boca Juniors, Diego Maradona won 91 Argentina international caps between 1974-1994 (Photo by Bob Thomas/Getty Images)

Στα 17 του έχασε την ένταξη στην ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, που διεξήχθη στην Αργεντινή. Στη διοργάνωση του 1982 στην Ισπανία, ο αποκλεισμός από τη Βραζιλία ήρθε να… δέσει με τις δύο δυστυχισμένες σεζόν του στη Μπαρτσελόνα, όπου είχε ταλαιπωρηθεί από ηπατίτιδα και τραυματισμό.

Ωστόσο, μετά ήρθε η απελευθέρωση και ο θρίαμβος. Το 1984, μετακόμισε στη Νάπολι εξασφαλίζοντας μυθικό συμβόλαιο 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μαραντόνα βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ιταλίας, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο κύμα λατρείας προς το πρόσωπό του.

Μετά τον θρίαμβο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό, οδήγησε μία μέτρια Εθνική Αργεντινή σε έναν δεύτερο διαδοχικό τελικό, αυτή τη φορά στη Ρώμη το 1990, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία.

Ωστόσο το 1991, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ άρχισαν να κυριαρχούν στη ζωή του.

Εκείνη τη χρονιά του επιβλήθηκε 15μηνος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο παγκοσμίως για ντόπινγκ και κλήθηκε σε δίκη στη Νάπολη.

Τιμωρήθηκε ξανά για 15 μήνες, μετά από χρήση ναρκωτικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο συμπαγής ποδοσφαιριστής με τα σκούρα σγουρά μαλλιά και τη χαρακτηριστική γνάθο απασχόλησε στη συνέχεια τα ΜΜΕ για τις έντονες αντιπαραθέσεις του με δημοσιογράφους και επικριτές.

Όσο περνούσαν τα χρόνια αντανακλούσε δημόσια το μεγαλείο του, αλλά και οι αδυναμίες του. Δημοσίευσε βιβλία, φωτογραφίες και αποσπάσματα για τον εαυτό του, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει και σε τηλεοπτική εκπομπή. 

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο και υγιές άθλημα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να πληρώσει για τα λάθη μου. Δεν φταίει η μπάλα», είχε παραδεχθεί…

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ο Μαραντόνα αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1997 και μετά την… ντρίπλα του στον θάνατο το 2000 ακολούθησε πρόγραμμα απεξάρτησης, ζώντας στην Κούβα μεταξύ 2000 και 2005, όπου συχνά περνούσε χρόνο με τον Φιντέλ Κάστρο. Είχε ένα τατουάζ του κουβανού ηγέτη στο πόδι του  και ένα του επαναστάτη συμπατριώτη του Τσε στο χέρι του.

Για πολλούς, οι αμαρτίες του εκτός γηπέδου επισκίασαν την ποδοσφαιρική και όχι μόνο ιδιοφυΐα του.

Στην τραγική είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα το Twitter πήρε κυριολεκτικά… φωτιά. Ομάδες από όλο τον πλανήτη, όχι μόνο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και άλλων αθλημάτων, ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να αποχαιρετίσουν με το δικό τους μήνυμα τον «θεό της μπάλας».
 

Comments are closed.