Νέος εκλογικός νόμος στην Τοπική Διοίκηση: Προβλέπει άθλιους περιορισμούς και ενισχύει το αστικό δίπολο

0
261

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, που θα ισχύσει για το 2023. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που έχει τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών», είναι ενταγμένες στην κοινή στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων να ευθυγραμμίζουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες που διαιωνίζονται και παραμένουν ακάλυπτες.

Και βέβαια τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση, που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και άλλες δυνάμεις, είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα, προκειμένου να επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό για να προκηρύξει απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
  • Το όριο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023 για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο.
  • Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους.
  • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει».

Στην πραγματικότητα, με το νέο εκλογικό σύστημα της ΝΔ έρχονται να προστεθούν μια σειρά άθλιων περιορισμών και αποκλεισμών, ενώ ενισχύεται το αστικό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης. Τον ίδιο στόχο, με διαφορετικό τρόπο, εξυπηρετούσε και το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του β’ γύρου και προωθούσε την ενσωμάτωση στην αστική στρατηγική, γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου / περιφερειάρχη.

..
..

Γιωργος Αντωνακακης πηγη ΄΄Ρ”

Comments are closed.