Με τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν και οι Παιδ.Σταθμοί; Εφικτή ή Ανεύθυνη μια τέτοια απόφαση;

0
640

Αιφνιδιαστικά και εν μέσω των αντιφατικών απόψεων και πιθανολογούμενων εισηγήσεων των επιστημόνων που συμμετέχουν στη επιστημονική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι με την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε θα ανοίξουν και οι Παιδικοί Σταθμοί καθώς και τα ΚΔΑΠ.

Μια τέτοια απόφαση, για επαναλειτουργία των Παιδικών Σταθμων, εκ των πραγμάτων φαίνεται να μην είναι εφικτή. Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπ. Σπυρίδωνος ανέφερε ξεκάθαρα ότι «… Φέτος για τους παιδικούς σταθμούς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε τι θα επιβάλλουν οι υγειονομικοί περιορισμοί.
Θα μπορεί για παράδειγμα η τάξη των 20 παιδιών να λειτουργήσει ή θα πρέπει να λειτουργήσει με δέκα; Άρα δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα πρόβλημα έλλειψης χώρων, που έτσι κι αλλιώς υπήρχε.
Αλλά κι ας έχουμε τους χώρους, θα έχουμε θέμα κόστους. Διότι με το ίδιο προσωπικό που θα είχαμε για να απασχοληθεί για τα 20 παιδιά, τώρα θα απασχοληθεί μόνο για τα 10.  Άρα θέλουμε ένα κοστολόγιο αρκετά μεγαλύτερο…».

Με δεδομένο ότι η πιθανή επαναλειτουργία τους θα συνοδεύεται και απο αντίστοιχους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στις δομές των Παιδικών Σταθμών, αυτόματα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικές είναι οι επισημάνσεις του κ. Σπυρίδωνος.

Δεν υπάρχει οργανωτική προοπτική σε καμία δομή ΟΤΑ που θα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες αίθουσες και να πολλαπλασιάσει αυτόματα το ανάλογο προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών, που θα πρέπει να φιλοξενηθεί ανά τάξη.
Ακόμη και αν επιλεγεί η λύση της λειτουργίας με βάρδιες το προσωπικό πάλι θα είναι δραματικά ελλιπές απέναντι στην εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19.

Υπάρχει και η πρακτική πλευρά μιας τέτοιας απόφασης. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων έχουν την στήριξη των παππούδων και γιαγιάδων ως προς την προσέλευση ή κατά την αναχώρηση των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς. Μετά την απόφαση για ελεύθερη μετακίνηση του κοινού στην Ηπειρωτική χώρα, αλλά και την κυβερνητική προτροπή για τους ηλικιωμένους να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να πάνε στους τόπους καταγωγής του ή στα εξοχικά τους, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ. Συνεπώς η πίεση για την προσέλευση των παιδιών θα μεταφερθεί στους εργαζόμενους γονείς.

Είναι ακόμη και η θεωρητική εκτίμηση, ότι πολλοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς φοβούμενοι την πιθανότητα να κολλήσουν τα παιδιά τους τον ιό. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί ευχή ενός σχεδιασμού, αλλά περιγραφή μιας ανεύθυνης και πρόχειρης προσέγγισης. Δυστυχώς όμως τα πράγματα και οι πληροφορίες οι οποίες διοχετεύονται προς διασπορά της είδησης δίνουν την εντύπωση του ανέφικτου που τείνει να γίνει ανεύθυνα εφικτό.

Ωστόσο έχουμε την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος στην πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε : «…Μαζί με τα δημοτικά σχολεία  θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, μαζί τους θα ανοίξουν και τα ΚΔΑΠ «εφόσον τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου».

Κατά τον κ. Πέτσα μαζί με τις ανακοινώσεις για τους παιδικούς σταθμούς θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κατασκηνώσεις ιδιωτικές και κρατικές.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία και την επαναλειτουργία τους θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Comments are closed.