ΚΙΝΑΛ: Καταθέσαμε πρόταση για στήριξη της εργασίας… Η κυβέρνηση οφείλει να την υιοθετήσει…

0
526

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 έκανε αναφορά στη στοχευμένη και κοστολογημένη πρόταση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για την στήριξη της εργασίας.

Η συνέντευξη της Κας Φώφη Γεννηματά όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΙΝΑΛ.

Από Κίνημα Αλλαγής  Δημοσιεύτηκε 28/04/2020  Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Το πρόγραμμα μας για την στήριξη της εργασίας είναι στοχευμένο και κοστολογημένο.

Έχουμε πει πολλές φορές τα μέτρα δεν τα μηδενίζουμε αλλά είναι ανεπαρκή. Χρειάζεται τώρα

Ενδιάμεσο πρόγραμμα. Στόχος της πρότασης μας για επιδότηση εργασίας είναι να περιορίσουμε τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και να προστατευθεί η εργασία. Η επιδότηση δίνεται με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν απολύσεις και δυσμενής μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η στήριξη για τους εργαζομένους στη τουριστικές επιχειρήσεις θα διαρκεί για όσο διάστημα λειτουργούν, ενώ χρειάζεται και στήριξη των εργαζομένων στις αγροτικές επιχειρήσεις για να υπάρχει επάρκεια στα τρόφιμα.

Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Το κόστος του προγράμματος μας για 1.000.000 εργαζόμενους είναι περίπου 2 δις και θα καλυφθεί από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλογεί στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από 1,5 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν αδιάθετα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο περίπου στα 600 εκατ ευρώ. Ως τελευταία επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειασθεί συμπληρωματικά και μικρό τμήμα από το δημοσιονομικό απόθεμα. Επομένως καταθέσαμε μια πρόταση απολύτως στοχευμένη και κοστολογημένη που η Κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να υιοθετήσει.

Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων 

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε υποτροπή της νόσου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσαμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε στη χώρα μας τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να είναι αντίθετη με αυτή την αρχή. Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο. Περιμένω να δω ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και τις αυστηρές προϋπόθεσες για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσιόρδας. Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει από τα σχολεία; Η κυβέρνηση θέτει τις προτεραιότητες και οι επιστήμονες καθορίζουν το πώς. Περίμενα η Κυβέρνηση να ξεκινήσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και στο τέλος να ανοίξουν τα σχολεία. Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Δώσαμε μάχη για να ανακοινωθεί ο περιορισμός της ύλης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως επίσης να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και οι πτυχιακές εξετάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό . Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης.

Να ερευνηθεί αν υπήρχε ειδικό πρωτόκολλο λειτουργίας και κυρίως έλεγχος στη εφαρμογή του για τις ιδιωτικές κλινικές.

Κρατώ αυτό που είπε ο κ. Τσιόδρας ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερους ελέγχους για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Έχουμε επισημάνει από αρχή της κρίσης το έλλειμμα αυτό, δηλαδή, την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερα τεστ για το σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα. Όπως επίσης σήμερα φαίνεται πόσο αναγκαία ήταν τα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό γιατί θα είχαμε, ίσως, αποφύγει τους πρόσφατους θανάτους στις ιδιωτικές κλινικές. Καλά κάνει ο εισαγγελέας και ερευνά τις αμέλειες που υπήρξαν στη λειτουργία των κλινικών, αλλά πρέπει να ερευνήσει αν υπήρχε και συγκεκριμένο ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και κυρίως έλεγχος στη εφαρμογή του, όλη αυτήν την περίοδο. Και βέβαια γιατί δεν έγιναν τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.

Με τροπολογία ζητάμε άμεση παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Έχουμε καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητάμε άμεση παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έχουμε παράλληλα προτείνει να δημιουργηθεί μίαδιακομματική επιτροπή για να σχεδιάσουμε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του προβλήματος αυτού. Καλώ την κυβέρνηση επιτέλους να ανταποκριθεί. Επίσης για τα κόκκινα δάνεια εδώ και έναν χρόνο μιλάμε για δημιουργία bad bank. Τότε έπεσαν να με φάνε προσωπικά, έλεγαν ότι η Γεννηματά είναι λαϊκίστρια. Τώρα και ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλά γι’ αυτό. Οι τράπεζες πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάταξη της οικονομίας και η κυβέρνηση πρέπει να το επιβάλλει. Όχι με τη λογική του κέρδους, αλλά με τη λογική της στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία.

Comments are closed.