Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1812

1 1   Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Στις 11 του Νοέμβρη ημέρα Κυριακή , προσέρχεται στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στις 2μ.μ ο Θεμιστοκλής Σοφούλης συνοδευόμενος από τις αρχές του νησιού εκτός από τον Ηγεμόνα , που είχε ειδοποιηθεί να εγκαταλείψει το ηγεμονικό μέγαρο. Εν τω μεταξύ ο κόσμος είχε κατακλύσει την εκκλησία και τους γύρω χώρους , οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και η γαλανόλευκη κυμάτιζε σε όλο το Βαθύ.
Ο Σοφούλης , μη μπορώντας να κρατήσει τα δάκρυά του, διακήρυξε την πανηγυρική ένωση της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα. Οι αγώνες  και οι θυσίες του Σαμιώτικου λαού δικαιώνονταν. Το καθεστώς της υποτέλειας γκρεμίζονταν συθέμελα και τη θέση του έπαιρνε η ελευθερία και η δημοκρατία , ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο Σαμιώτικος λαός. 

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Βικέντιος    Βικεντία    Βίκτωρ   Βικτωρία    Δράκος    Δράκων    Μηνάς

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης

 Η Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης γιορτάζεται από το 2004 κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), για να τονισθεί η συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομική, ψυχολογική και σωματική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.
 

Ημέρα του Οριγκάμι

Η Ημέρα του Οριγκάμι (Origami Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε από την Ιαπωνία και επεκτάθηκε διεθνώς για να τιμηθεί η πανάρχαια γιαπωνέζικη τέχνη του Οριγκάμι, δηλαδή του περίτεχνου διπλώματος του χαρτιού, με το οποίο κατασκευάζονται διάφορα καλλιτεχνήματα. Να σημειώσουμε ότι στην τέχνη του οριγκάμι δεν επιτρέπεται το κόψιμο του χαρτιού.
Το Οριγκάμι δεν είναι μόνο εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α.
Στην Δύση διαδόθηκε από την αμερικανίδα Λίλιαν Οπενχάιμερ (1898-1992), στα μέσα του περασμένου αιώνα, γι’ αυτό αρκετοί λάτρεις της τέχνης ξεκινούν τους εορτασμούς για την Ημέρα του Οριγκάμι, από τις 24 Οκτωβρίου, την γενέθλια ημέρα της Οπενχάιμερ.
Η λέξη «origami» είναι σύνθετη (ori=δίπλωμα + gami=χαρτί).


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 8 4 

Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.

1 2 1 5 

Η 4η Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το Δόγμα της Μετουσίωσης (Transubstantiatio), σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο Άρτος και ο Οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

1 8 2 1 

Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

1 8 2 6 

Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.

1 8 8 5 

Γεννήθηκε ο Τζορτζ Πάτον, αμερικανός στρατηγός, που διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1912 -νεαρός υπολοχαγός τότε- αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο και κατετάγη πέμπτος, αφού απέτυχε στη σκοποβολή. (Θαν. 21/12/1945)

1 9 0 7 

Γεννήθηκε ο ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Ορέστης Λάσκος

1 9 1 2 

Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.

1 9 1 8 

Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1 9 2 8 

Γεννήθηκε ο Κάρλος Φουέντες, μεξικάνος συγγραφέας και διπλωμάτης. (Θαν. 15/5/2012)

1 9 4 0 

Το πρώτο τζιπ βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.

1 9 4 2 

Η τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1 9 4 9

Γεννήθηκε ο Δημήτρης Κοκολάκης, Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής με ύψος 2.15

1 9 5 0 

Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ. (Πόλεμος της Κορέας)

1 9 5 0 

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Διομήδης, Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός. (Γεν. 22/12/1875)

1 9 5 3 

Γίνεται σε εργοστάσιο της Καλλιθέας η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.

1 9 6 2  

Γεννιέται στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικό η  Αμερικανίδα ηθοποιός Demi Moore (Ντέμι Μουρ το πραγματικό της όνομα είναι Demi Gene Guynes).

1 9 7 4

Γεννήθηκε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Αμερικανός ηθοποιός. 

1 9 7 6 

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του, εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1 9 9 0

Πεθαίνει ο Αλέξης Μινωτής, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 8/8/1898)

1 9 9 0

Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος, Έλληνας ποιητής. (Γεν. 1/5/1909)

2 0 0 2 

Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2 0 0 4

Πέθανε ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ

2 0 1 3

Πεθαίνει η  Αντιγόνη Βαλάκου, Ελληνίδα ηθοποιός (γεν. 1930)

2 0 2 0

Πέθανε ο Χρήστος Ζορμπάς, Έλληνας ηθοποιός (γεν. 1938)

Πηγή:  

Comments are closed.