Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1149

3   Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Δάμαρις   Διονύσιος    Διονυσία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.


 

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου (3 Οκτωβρίου 2021), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), μιας συμμαχίας που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει στους κόλπους της οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η ημέρα έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.
Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από εργασία). Στην ψυχιατρική επιστήμη συχνά ταυτίζεται με την Κλινική Κατάθλιψη, ψυχική νόσο με συμπτώματα που κατά κανόνα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινή του ζωή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το τέταρτο στάδιο του μοντέλου Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

4 2  π.Χ. 

Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί.

1 2 2 6 


Πεθαίνει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμο Τζιοβάνι Μπερναρντόνε, καθολικός μοναχός, ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία.

1 8 6 6 

Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

1 8 7 8 

Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

1 9 0 0 

Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας, Τόμας Γουλφ

1 9 0 6 


Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.

1 9 1 9 

Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.

1 9 2 6 r


Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 θα μετονομαστεί σε HELLEXPO.

1 9 4 3 

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λιγγιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1 9 4 5 

Γεννήθηκε ο Βίκτωρ Σανέγιεφ, ρώσος αθλητής του τριπλούν, με τρία χρυσά μετάλλια κι ένα αργυρό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 

1 9 5 2

Γεννήθηκε η Μαριάννα Τόλη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1 9 5 4 

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού κόμικς «Μπλεκ», δημιουργία των ιταλών Τζον Σινκέτο, Ντάριο Γκουτσόν και Πίτερ Σαρτόρι. Ο Μπλεκ είναι ένας «ξανθός γίγαντας», κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

1 9 6 2 

Γεννήθηκε ο Τόμι Λι, ελληνοαμερικανός μουσικός, πρώην ντράμερ του συγκροτήματος «Motley Crue», γνωστός από τη θυελλώδη σχέση του με τη χυμώδη Πάμελα Άντερσον. 

1 9 7 9 

Αυτοκτόνησε ο Νίκος Πουλαντζάς, Έλληνας μαρξιστής διανοούμενος.

1 9 8 8 

Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Τρέισι Τσάπμαν, Γιουσού Ν’ Ντουρ και Γιώργου Νταλάρα.

1 9 9 3 


Πεθαίνει η Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ποιήτρια και ηθοποιός.

1 9 9 9 

Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις “10 κορίνες” με 19.816 βαθμούς.

2 0 0 1 


Πέθανε  ο κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου, Κώστας Χατζηχρήστος.

2 0 0 5 

Πραγματοποιείται δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, η πρώτη έπειτα από 241 χρόνια για την Ιβηρική Χερσόνησο (η επόμενη τέτοια έκλειψη θα γίνει το 2028).

Πηγή:  

.

 

Comments are closed.