Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή εβδομάδα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
333

2 6   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Γεδεών

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων

Γλυπτό του Ρωσογεωργιανού γλύπτη Ζουράμπ Τσερετέλι (γ. 1934), που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο. Ο δράκος είναι κατασκευασμένος από υπολείμματα σοβιετικών (SS-20) και αμερικανικών (Pershing) πυρηνικών πυραύλων.

Καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Μiα από τις κύριες προτεραιότητες του ΟΗΕ, ήδη από το 1946, είναι η ολοσχερής εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού και την υπογραφή διεθνών συνθηκών, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γης ζει σε χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα. Υπολογίζεται ότι 14.500 πυρηνικά όπλα βρίσκονται στα οπλοστάσια των χωρών αυτών.
Συνεπώς το ζήτημα της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των ενεργειών του ΟΗΕ και η Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων στοχεύει στην ενημέρωση του διεθνούς κοινής γνώμης για την επείγουσα ανάγκη του πυρηνικού αφοπλισμού και του οφέλους που θα προκύψει για την ανθρωπότητα.


 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στατιστικά Στοιχεία
Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.
Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.
Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.


 

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας για τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.
Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του Aids και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.
Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.
Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
75 εκατομμύρια κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Από αυτές, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.
Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.


 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας

Η 26 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2011 ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικής Υγείας (IFEH), με στόχο την διάδοση της γνώσης για την περιβαλλοντική υγεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών για την βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του πλανήτη της μας.
Η υγεία του ανθρώπου, δηλαδή η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου, συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την προστασία του. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προστασία της υγείας, αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής του ανθρώπου, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ασκεί άμεση ή έμμεση επίδραση κυρίως στο φυσικό περιβάλλον. Η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 23% των θανάτων παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 – 14 ετών, το ποσοστό των θανάτων που αποδίδονται στο περιβάλλον είναι 34%
.

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Θανατηφόρο Τροχαίο

H 26η Σεπτεμβρίου ορίστηκε για το 2019 ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Θανατηφόρο Τροχαίο, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία με την ονομασία «Project EDWARD» Τροχαίο (European Day Without A Road Death), που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με στόχο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην Ευρώπη, στους δρόμους της οποίας κάθε μέρα 70 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
Ο στόχος, όμως, για «μηδέν θανάτους στους δρόμους», έστω για μία ημέρα, δεν επετεύχθη στη χώρα μας, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, αφού 6 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 12,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Κάθε χρόνο 255 άτομα ηλικίας από 0-24 ετών χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας στους δρόμους. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2017, σύμφωνα με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, μετρήσαμε 101 νεκρούς και περισσότερους από 1.600 τραυματίες. Από το 2012 έως το 2017 είχαμε περισσότερους από 4.000 νεκρούς από τροχαία, σε κάθε έναν από τους οποίους αντιστοιχούν τέσσερα άτομα με μόνιμη αναπηρία, οκτώ σοβαροί τραυματισμοί, 50 ελαφρείς τραυματισμοί.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η πιθανότητα εμπλοκής κάποιου σε σοβαρό τροχαίο στην Ελλάδα είναι 12%, ενώ υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος των τροχαίων στη χώρα μας ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Το 2016, σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυριότερες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων ήταν παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (11,6%), μη χρήση ζώνης (8,6%), χρήση κινητού τηλεφώνου (28%), μέθη (5,8%), μη χρήση παιδικών καθισμάτων (28%) και αντικανονικό προσπέρασμα (12%).


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 8 7 

Μερική καταστροφή του Παρθενώνα από βόμβα των Ενετών που πολιορκούν την Ακρόπολη. Σε πολιορκία βρίσκεται η Ακρόπολη της Αθήνας, μέσα στην οποία είναι οχυρωμένη η τουρκική φρουρά της πόλης, από τους Ενετούς, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη, που ακολουθεί, ανοίγει τον ναό στα δύο. Καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

1 8 1 5 

Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.

1 8 8 1

Γεννήθηκε ο Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος ‘, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα.

1 8 8 8 

Γεννήθηκε ο Τ. Σ. Έλιοτ, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948. («Έρημη Χώρα») 

1 9 0 2 

Γεννήθηκε ο Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi’s.

1 9 0 4 

Γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν, λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. 

1 9 1 6 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

1 9 2 2 

Γεννήθηκε ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης

1 9 3 2 

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώνονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται. Μεγάλη καταστροφή και στο Άγιον Όρος, στο οποίο αντέχουν μόνο 2 μονές.

1 9 4 5 

Γεννήθηκε ο Μπράιαν Φέρι, άγγλος ρόκερ, μέλος του συγκροτήματος Roxy Music. 

1 9 5 7 

Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ όλων των εποχών.

1 9 6 4 

Ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ παραδίδει την κάρα του αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην Ανατολική Εκκλησία. Η κάρα του αγίου επιστρέφει στην Πάτρα

1 9 7 2 

31 άτομα απανθρακώνονται από φωτιά που ξεσπά στο κέντρο ”Όσκαρ” στη Ρόδο.

1 9 7 3  

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός, Άννα Μανιάνι

1 9 8 0 

Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπύρας «Οκτόμπερφεστ» στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ, γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν.

1 9 8 9 

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.

19 9 7 

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

2 0 0 0

Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» βυθίζεται στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.

2 0 0 3  

Πέθανε ο βρετανός τραγουδιστής, Ρόμπερτ Πάλμερ

2 0 0 8 

Πεθαίνει ο Πολ Νιούμαν, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ (1986) για την ταινία «Το χρώμα του χρήματος». 

Πηγή:  

Comments are closed.