Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή Σαρακοστή… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
287

2 7   Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ασκληπιός    Ασκληπία    Λέανδρος    Λεάνδρα

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας

Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς των Πολικών Αρκούδων (Polar Bears International), ενός οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ και σκοπό έχει την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί της πολικής αρκούδας από την κλιματική αλλαγή και το συνακόλουθο λιώσιμο των πάγων.
Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να συμβάλει, έστω και για μία ημέρα, στην προστασία της πολικής αρκούδας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα 2/3 των πολικών αρκούδων, που ζουν στον Βόρειο Πόλο (Αλάσκα, Καναδάς, Ρωσία, Γροιλανδία, Νορβηγία), ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο συνολικός τους πληθυσμός υπολογίζεται σε 25 χιλιάδες.


 

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία

Ανοσμία είναι η απώλεια της όσφρησης (πρόσκαιρη ή μόνιμη), που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η απώλεια της όσφρησης συνδυάζεται με τη γεύση και δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή ενός ατόμου. Κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από ανοσμία δημιουργούνται από τη διαρροή επιβλαβών αερίων και την εκδήλωση πυρκαϊών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ανοσμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τάσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης την οποία βιώνουν.
Για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το πρόβλημα, ο αμερικανός Ντάνιελ Σάιν, που πάσχει από μία μορφή ανοσμίας, δημιούργησε μία σελίδα στο Φέισμπουκ και ανακήρυξε την 27η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (Anosmia Awareness Day). Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από ιατρικές ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.


 

Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου για να τιμήσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα την φιλάνθρωπη δράση τους.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον λετονικής καταγωγής βρετανό κοινωνικό επιχειρηματία Μάρκις Σκαντμάνις, έναν άνθρωπο παθιασμένο με τη δημιουργία οργανισμών που συμβάλλουν θετικά στην βιώσιμη καινοτομία και τεχνολογία, και υιοθετήθηκε πρώτα από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας το 2010 και στην συνέχεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι συνήθως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (τοπικοί και διεθνείς), ανεξάρτητοι (αλλά υποστηριζόμενοι συχνά) από κυβερνήσεις και διεθνείς κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, οικολογικούς, προστασίας των ανρθωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς κ.α.
Ο όρος «μη κυβερνητική οργάνωση» επινοήθηκε μετά την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, παρόλο που η ιστορία ανάλογων τέτοιων οργανισμών χρονολογείται τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ορισμός της «διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης» (INGO) δόθηκε για πρώτη φορά στο ψήφισμα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) στις 27 Φεβρουαρίου 1950.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

2 7 4 

Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1 8 6 9

Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1 8 9 2 

Πεθαίνει ο Λουί Βιτόν, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton). (Γεν. 4/8/1821)

1 9 0 0 

18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.

1 9 0 2 

Γεννήθηκε ο Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Θαν. 20/12/1968)

1 9 3 2

 

Γεννήθηκε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αγγλίδα ηθοποιός. (Θαν. 23/3/2011)

1 9 3 3 

Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

1 9 3 8 

Γεννήθηκε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Θαν. 14/3/1957)

1 9 4 3

Πεθαίνει ο Κωστής Παλαμάς, έλληνας ποιητής. (Γεν. 13/1/1859) 

1 9 4 8

Γεννήθηκε ο Στάθης Ψάλτης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 5 2

Γεννήθηκε ο Φαίδων Σοφιανός, Έλληνας ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός

1 9 5 2 

Πεθαίνει ο τέως δικτάτορας και στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1 9 5 9 

Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον»

1 9 6 6 

Από το τριώροφο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως εκπέμπει για πρώτη φορά η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 19:00 και λήγει στις 21:10.

1 9 6 8 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία της οργάνωσης ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Την επομένη τα σουηδικά κόμματα καλούν με ομόφωνη απόφασή τους τον Έλληνα πολιτικό να μιλήσει στη σουηδική Βουλή (κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας). Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τάκε Ερλάντερ ανακοινώνει την πρόθεση του κόμματός του να προσφέρει βοήθεια στο ΠΑΚ.

1 9 9 1 

Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα.

2 0 1 5 

Πεθαίνει ο Λέοναρτ Νιμόι, αμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος από το ρόλο του «Σποκ» στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στ’ Αστέρια» («Star Trek»). (Γεν. 26

2 0 1 5


Πεθαίνει ο  Ίων Βορρές, Έλληνας συλλέκτης

2 0 2 0

Πεθαίνει η Άλκη Ζέη, Ελληνίδα πεζογράφος και συγγραφέας

2 0 2 2 

Πεθαίνει η Μαριέττα Γιαννάκου Ελληνίδα πολιτικός.

Πηγή:  

Comments are closed.