Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
339

2 2   Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ανθούσα    Θαλάσσιος    Θαλασσία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ (22/2/1857).
Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.

Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με πρωτοβουλία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής, αλλά και των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί την άγρια ζωή και τα παραγωγικά ζώα, με παράλληλο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθόσον για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τοξικές δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, οι οποίες ενίοτε είναι και απαγορευμένες.
Τα δύο υπουργεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και παραγωγικές δυνάμεις.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 3 0 

Ο ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ-κορν.

1 8 4 8 

Ξεσπά η λεγόμενη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

1 9 1 7 

Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’.

1 9 2 8 

Γεννήθηκε ο Γρηγόριος Αυξεντίου, κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής. (Θαν. 3/3/1957)

1 9 4 9

Γεννήθηκε ο Νίκι Λάουντα, Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1, από τις θρυλικές μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η μεθοδικότητα στην προετοιμασία και η αποφασιστικότητα στους αγώνες ήταν τα δυο χαρακτηριστικά που τόν διέκριναν πάντα. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), με 25 νίκες σε γκραν πρι. (Θαν. 20/5/2019)

1 9 7 3 

Πεθαίνει η Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός, με διεθνή καριέρα. (Γεν. 17/12/1900)

1 9 7 4 

Γεννήθηκε ο Τζέιμς Μπλαντ, άγγλος τραγουδοποιός, που κινείται μεταξύ τζαζ, ροκ και σόουλ(«You’re Beautiful», «Goodbye My Lover». 

1 9 8 7 

Πεθαίνει ο Άντι Γουόρχολ, αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ, σκηνοθέτης και συγγραφέας. (Γεν. 6/8/1928) 

1 9 9 3 

H «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του Νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο – μανιφέστο του μεγάλου έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού, με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».

2 0 0 7 

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

2 0 1 6

Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, ανακοινώνει η Europol.

2 0 1 7 

Πέθανε ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης

2 0 2 0 

Πεθαίνει η Κική Δημουλά, Ελληνίδα ποιήτρια. (Γεν. 6/6/1931)

2 0 2 0

Η Ιταλία επιβεβαιώνει τους θανάτους ενός 78χρονου άντρα στην Πάντουα του Βενέτο και μιας γυναίκας στην έβδομη δεκαετία της ζωής της στο Κοντόνιο της Λομβαρδίας, έπειτα από την προσβολή από τον νέο κορονοϊό. Είναι οι πρώτοι θάνατοι που καταγράφονται στην Ιταλία.

Πηγή:  

 

Comments are closed.