Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
248

3   Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Συμεών    Συμεωνία

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 4 6 8 

 

Πεθαίνει ο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος, Γερμανός εφευρέτης της τυπογραφίας. (Γεν. 1398)

1 7 9 1 

Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θαν. 6/8/1865)

1 8 3 0 

Υπογράφονται τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), με τα οποία προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους με οροθετική γραμμή προς Δυσμάς τον Αχελώο ποταμό και προς Βορράν το όρος Οίτη. Ορίζεται επίσης ότι καθεστώς τού νέου κράτους θα είναι η κληρονομική μοναρχία, ενώ το Στέμμα τού κράτους προσφέρθηκε στον πρίγκιπα Λεοπόλδο τού γερμανικού κρατιδίου τού Σαξ-Κόμπουργκ, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να ανέλθει στον ελληνικό θρόνο. Με άλλη διάταξη, γίνεται λόγος για την ελευθερία άσκησης της λατρείας της Καθολικής θρησκείας και τη νομική και πραγματική εξασφάλιση της αρχιερατικής εξουσίας των Καθολικών ιεραρχών στις υφιστάμενες Αρχιεπισκοπές και Επισκοπές τους. Είναι η πρώτη μειονοτική δέσμευση, που αναλαμβάνει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

1 8 7 4 

Πεθαίνει ο Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρντόλντι. Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και οργανίστας

1 8 7 7 

Γεννήθηκε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Έλληνας δημοσιογράφος,ποιητής και διηγηματογράφος, από τους σημαντικούς εκπροσώπους των νεοελληνικών γραμμάτων. Τον χαρακτήρισαν «πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου». (Θαν. 1/2/1940) 

1 9 0 8

Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.

1 9 2 7

Γεννήθηκε ο Ηλίας Ρωσίδης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής

1 9 3 3 

Γεννήθηκε ο Πολ Σαρμπάνης, ελληνικής καταγωγής αμερικανός πρώην γερουσιαστής. (Θαν. 6/12/2020)

1 9 4 6

Γεννήθηκε ο Βασίλης Σκουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και λυράρης

1 9 5 2

Γεννήθηκε η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος

1 9 5 5

Γεννήθηκε ο Παντελής Καψής, Έλληνας δημοσιογράφος

1 9 5 6

Γεννήθηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης, Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός

1 9 5 9 

Τρεις από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι, ο Ρίτσι Βάλενς και ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το συμβάν θα μείνει στην ιστορία ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».

1 9 6 6 

Προσσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

1 9 8 9 

 

Πεθαίνει ο Τζον Κασσαβέτης, ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Γεν. 9/12/1929)

1 9 9 1 

Το ιστορικό και επιδραστικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας (PCI), που ιδρύθηκε το 1921 από τον Αντόνιο Γκράμσι, διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

2 0 0 4 

Πεθαίνει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, έλληνας ποιητής και δοκιμιογράφος. (Γεν. 25/6/1915)

2 0 1 0

Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

2 0 1 2

Πεθαίνει ο Νίκος Απέργης, Έλληνας ηθοποιός

Πηγή: 

 

Comments are closed.